БлогиЗамість розмов про туризм Черкасам потрібні дії,які перетворять місто...

Замість розмов про туризм Черкасам потрібні дії,які перетворять місто на спортивний хаб європейського рівня

-

- Advertisment -

Скажу непопулярну річ, але Черкаси не туристичне місто і не стануть таким. Називати черкаські пляжі «українськими Мальдівами» – насправді принижує місто, а не розкриває його унікальність. Давайте правильно розвивати наші сильні сторони та робити їх ще сильнішими. Ми знаходимося на березі найкращої ріки Дніпро, набережна та природа – наша унікальність і цінність саме – для розвитку спорту! Чому спорт? Бо це здоров’я, це імунітет, це вміння працювати в команді, це вміння грати за правилами. Коли діти на змаганнях, вони спілкуються відриваються від гаджетів та розвиваються. Коли діти об’єднані єдиною метою, вони не на вулиці, ведуть здоровий спосіб життя, знаходяться в колі однодумців, ми – сформуємо націю здорових людей. І тут я бачу унікальну можливість для міста Черкаси – стати всеукраїнським спортивним центром, де створена інфраструктура для різних видів спорту, де займаються тисячі черкаських дітей і водночас можна проводити змагання найвищого рівня.

Команда Партії вільних демократів вже багато робить для розвитку спорту. Гордість Черкас – баскетбольний клуб «Черкаські мавпи», до якого ми маємо відношення. Це історії вихованців «Черкаських мавп», які прославляють Черкаси в світі. Ми розвиваємо дитячий баскетбол, будуємо нові майданчики і реконструюємо спортивні зали в школах. Але того, що ми спроможні зробити своїми ресурсами і робимо – замало. В нашому місті для всіх видів спорту не вистачає спортивної бази. Таких спортивних майданчиків (як ми зробили у 18-й школі) у місті одиниці, хоча вони мають бути в кожній школі. Сучасним світовим трендом є створення в містах мультиспортивних комплексів, які дають можливості займатися різними видами спорту, не лише баскетболом.

Спортивний туризм в усьому світі є інструментом маркетингу і залучення коштів у економіку міст. Наприклад – Waupaca Boatride, також відомий як US Open(турнір із футболу на траві), що проводиться в липня у штаті Вісконсін (США) показує, як місто виграє на великих спортивних подіях. В рамках турніру є багато молодіжних та сімейних заходів. Турнір переїхав у Ошкош у 2010 році і з того часу на 17% збільшив кількість гостей міста. А якщо врахувати, що кожен гість турніру в середньому витрачає у місті 156 доларів/день, економіка міста отримує близько 11 млн.доларів.

Ще один приклад економічного розвитку міста через спортивний туризм – проведення у Пітсбурзі, штат Пенсільванія в квітні 2016-2018 року Чемпіонату з баскетболу. HoopGroupPittJamFest, у якому приймало участь 500 команд, що грали на 36 майданчиках в одному місті, збільшив відвідуваність міста на 13% та залучив в місто понад 6 млн. доларів.

Реформа децентралізації в Україні передала на міста фінанси і всі повноваження – проектувати та будувати спортивні об’єкти. Є можливості збудувати в Черкасах відкритий басейн олімпійського рівня, гребний канал на р.Дніпро, спортивно-тренувальну базу для триатлоністів, багатофункціональні спортивні майданчики, де можна займатись і проводити змагання. Тоді люди будуть сюди приїздили на відпочинок, дивитися змагання, інвестувати нашу місцеву економіку, місцевих підприємців, і за рахунок цього наше місто отримає новий розвиток.

Але ми чуємо лише гасла зробити з Черкас «спортивну столицю» і бачимо, що у влади немає уявлення, як організувати подібні роботи правильно і побудувати спортивні споруди за міжнародними стандартами, де можуть займатися спортом тисячі дітей і є можливість готувати чемпіонів світу й Олімпійських ігор, і щоб ці об’єкти були самоокупними. Чиновники вважають, що вони можуть будувати що заманеться і будь де, і вибирати вигідні для себе фірми-підрядники тощо.

Наміри створити «спортивну столицю» без фахового підходу, створюють ризики – що кошти витратять, але не буде результату. Вже є приклади українських міст, де проектуються і будуються об’єкти без розуміння їх майбутньої відвідуваності і окупності. Потім виявляється, що споруди спроектовані неправильно і не відповідають міжнародним стандартам змагань, що їх неможливо задіяти ні під тренування спортсменів, вони нерентабельні і будуть висмоктувати з бюджету ресурси, а не приносити.

Наша команда Партії вільних демократів пропонує інший підхід. Давайте застосовувати досвід країн Європи та Сполучених Штатів. Ще на етапі обговорення ідеї спорудження об’єкта, муніципалітети залучають фахівців, які аналізують, як об’єкт впишеться в 10-річний прогноз демографії та економіки і які стратегічні завдання розвитку міста він вирішить. Такий фаховий аналіз робиться кілька місяців і дає відповіді – навіщо місту будувати цей спорткомплекс і як їм потім управляти.

Кожен з нових об’єктів має свою економічну модель, де все продумано до дрібниць: який він дасть довгостроковий і короткостроковий ефект для країни, міста, мікрорайону. Ці комплекси використовуються кожен день: спортсменами і клубами – як бази для тренувань і змагань, жителями міста – як публічні майданчики для занять спортом. Школи, батьки, діти, спортсмени, влада, бізнес – все від кожного об’єкта отримують користь За такого підходу будівництво мало відвідуваних і економічно нерентабельних спортивних об’єктів – неможливе в принципі..

Сьогодні в нашому місті неоптимально використовуються ті фінансові ресурси, які місто отримало завдяки децентралізації. Ми знаємо, що ці можливості можна використовувати ефективно, і бачимо як це зробити – із користю для майбутніх поколінь черкасців, для формування здорової нації.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може не збігатися з авторською

 

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Олександр Згіблов
Олександр Згіблов
депутат Черкаської міської ради, керівник підприємства "ТЕМП"
- Advertisement -

Синоптики попереджають про туман на Черкащині

Завтра, 25 квітня, на території Черкас та Черкаської області синоптики попереджають про туман. Про це повідомляє на своїй фейсбук-сторінці...

В автокатастрофі на Уманщині загинула людина

В Уманському районі внаслідок ДТП одна людина загинула, ще одну травмовано. Повідомляє Управління ДСНС у Черкаській області. 24 квітня на...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x