БлогиЯк обернути стрес на позитив?

Як обернути стрес на позитив?

-

- Advertisment -

Що таке СТРЕС?

Який вплив стресових ситуацій на наше життя?

Ви скажете – негативний!

Будете праві, але не завжди. Оскільки зі стресів, несподіваних життєвих подій, ситуацій, знайомств складається життя кожного. То є наш з вами досвід, такий цінний багаж, який допомагає впоруватися з подібними ситуаціями в майбутньому.

Стрес буває хорошим і не дуже хорошим.

Хороший стрес – це той, завдяки якому ми збагачуємося позитивним досвідом! Це наш з вами ресурс, як хліб і вода для існування.

Хороший стрес – це поява дитини в сім’ї, закінчення навчального закладу, одруження, відпустка, несподіваний приємний подарунок від близьких людей тощо. Гадаю, кожен з вас зможе продовжити список позитивних незвичних ситуацій, які траплялися в житті кожного і до яких кожен з нас не був готовим.

Наслідками позитивного стресу є натхнення до життя, оптимістичне бачення вирішення різних життєвих питань, задоволення, посмішка на обличчі, піднесеність духу, відчуття, що ти переповнений щастям, любов’ю, вдячністю, бажанням творити хороші справи. Організм збагачується гормонами щастя – ендорфінами, які захищають наш організм від негативного впливу навколишнього середовища. Недарма ж говорять, що щаслива людина має міцний імунітет і майже не хворіє вірусними захворюваннями.

А що ж таке негативний стрес?

Назвемо його не дуже хорошим! То всі ті моменти, життєві ситуації, до яких ми так само не були готові, як і в ситуації з позитивним стресом, але в більшій чи меншій мірі, ті, які мають негативний вплив на наше життя, на наше психічне здоров’я. Таким стресом може бути втрата роботи, непередбачувана зміна місця проживання, зміна комфортних умов на жахливі, розлучення, смерть рідних, близьких людей, хвороби, аварії, катастрофи, війна.

Наслідками негативного стресу є постійне відчуття тривоги, страху, невпевненість, агресія та роздратування, постійні образи на навколишній світ та людей…

І це все призводить до погіршення фізичного самопочуття. З’являються головний, серцевий біль, болі в шлунково-кишковому тракті, починають прокидатися всі колись пережиті хронічні захворювання (гайморити, бронхіти, гастрити). Одним словом, життя перетворюється на постійне страждання. І якщо вчасно не звернутися до спеціаліста, то втратити можна своє і фізичне, і психічне здоров’я.

А фізичне здоров’я залежить в більшій мірі від нашої психіки, від нашого відношення до життя та до тих подій, які нам доводиться переживати.

Тому для тих, хто хоче бути здоровим – скоротіть перегляд і прослуховування новин до одного разу на день!

Порада №1

Якщо ви відчуваєте постійну тривогу перед невідомим, робіть СТОП, зупиняйтесь, закривайте на секунду очі і повторюйте фразу: "Хвилюватися я буду завтра! Сьогодні я маю зробити ще кілька справ!" І так потрібно говорити стільки разів, скільки разів на день ви відчуваєте, що тривожитесь.

Ліки можуть на трішки збити ваше хвилювання. Але основне завдання покладається на Вас – сильну і талановиту людину!

І не говоріть, що це не так! Ми всі народжуємося талановитими у якійсь справі! Так от саме зараз настав момент згадати про свій талант БУТИ СПОКІЙНИМ ЗА БУДЬ ЯКИХ ОБСТАВИН!

ПАМ'ЯТАЙТЕ: тривога – то як сміття в будинку. Ви ж прибираєте той дім, в якому живите? Тому беріть уявного віника і метіть сміття тривожне геть з вашої душі. Займіться чимось приємним (різьбленням, вирізанням, переглядом кінокомедії, спілкуванням з дітьми, внуками…) Направте енергію тривоги в позитивне русло. Зробіть добру справу для інших.

Порада №2

Якщо ви відчуваєте страх, навіть якщо вам здається, що ви нічого не боїтеся, але у вас раптово починає боліти голова, з’являється дискомфорт в шлунково-кишковому тракті, зверніться до лікаря по допомогу, аби зняти симптоми і до психологічної служби аби навчитися дивитися страхові у вічі.

Повірте, страх – страшний в нашій уяви. А як тільки ви його випустите з наших думок – йому стане не цікаво з вами гратися!

ПАМ'ЯТАЙТЕ:

Очі бояться – руки роблять (народна мудрість). Боятися – це нормально! Замість того щоб сидіти і боятися – виліпіть, намалюйте свій страх. А ще краще розкажіть про нього тому, хто може вас підтримати. Повірте, такі люди є!

Порада 3

За будь яких обставин – ЛЮБІТЬ СЕБЕ!!! Любіть себе такими, якими ви є! З усіма комплексами та мінусами. Людина, яка вміє любити себе безкорисливою любов’ю, зможе любити й інших.

Якщо для вас є проблемою зізнатися собі в любові – то потрібно попрацювати з самооцінкою. Краще, коли вона є об’єктивною.

Погано – коли занижена і завищена. Незадоволеність собою, невпевненість, важкість в ухваленні рішень, конфліктність зовнішня та внутрішня – це короткий список того, що тягнеться за неправильною самооцінкою.

Щастя – БУТИ СОБОЮ!

Будеш собою – будеш всебічно здоровою особистістю!!!

Миру та щастя за будь-яких обставин всім!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікторія Дорошенко
Вікторія Дорошенко
психолог, волонтер
- Advertisement -

Оборонці Черкащини знищили два ворожі БпЛА

Уночі над територією Черкаської області силами оборони знищено два ворожі безпілотники. Про це повідомляє начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець. "Наші...

Потяг інтерсіті “Черкаси – Київ” змінив графік руху

Потяг інтерсіті “Черкаси – Київ” повертає попередній розклад. З 22 квітня швидкісний поїзд їздитиме до столиці і у зворотному...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x