БлогиВласникам квартир в ОСББ та ЖБК: як економити тепло...

Власникам квартир в ОСББ та ЖБК: як економити тепло та гроші

-

- Advertisment -

Мені добре відомі всі ті труднощі та потреби, які вам трапляються при утриманні своїх будинків у порядку та створення в них комфортних умов. Перше власне житло ще у 70-хх роках мої батьки самі будували в житлово-будівельному кооперативі. Досі пам’ятаю, як просто на кухні збиралися члени правління та вирішували проблеми будинку, які назріли. Думали над тим, як полагодити дах, облаштувати під’їзд чи подвір’я. Пізніше, коли з дружиною придбали свою квартиру, практично відразу зібралися з сусідами та утворили ОСББ.

Повага до людей, які не очікують на милостиню від держави і багато років своїми силами утримують власне житло, спонукала запровадити в Черкасах у 2008 році Програму підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Тоді ми були першими в Україні. За цей час із бюджету міста на капітальні ремонти в ОСББ спрямували понад вісім мільйонів гривень.

Упродовж останніх кількох місяців до мене як до міського голови ледь не щодня звертаються голови ОСББ та ЖБК. Кожного з них турбує єдине питання –як зменшити витрати на опалення? І чим місто може допомогти вашому будинку?

Державна програма підтримки енергоефективних заходів передбачаєвідшкодування 40% від вартості матеріалів та обладнання. За цією програмою ОСББ також може отримати кредит в "Ощадбанку", "Укргазбанку" чи "Укрексімбанку". Ще40% вартості матеріалів відшкодовує міська програмапідтримки ОСББ. Якщо мешканці будинку вирішать взяти кредит на енергоощадні заходи, то половину відсотків, нарахованих за користування позикою, їм компенсує міський бюджет.

Ця стаття містить основну інформацію про те, де наші будинки втрачають тепло, яким чином ці втрати звести до мінімуму і за який час наші інвестиції окупляться. Прочитайте, проаналізуйте, зберіть сусідів і визначтесь: що ви зробите у своєму будинку.

Наостанок зауважу, що ці заходи не лише зменшать втрати тепла, але йзроблять проживання у будинку комфортнішим. Буде тепліше взимку і прохолодніше влітку, гаряча вода буде дійсно гарячою і завжди "біля крану", зменшиться кількість поривів у внутрішньобудинкових мережах.

ДЕ НАШІ БУДИНКИ ВТРАЧАЮТЬ ТЕПЛО?

1. "Перетопи" в теплі дні

На початку та наприкінці опалювального сезону, а часом і в теплі зимові дні, в оселях стає занадто спекотно. Щоб охолодити приміщення, ми вимушені відкривати вікна. Таким чином дороге тепло, за яке ми платимо, гріє вулицю. Система теплопостачання, яка нині існує, не дозволяє регулювати подачу
тепла в будинки залежно від погодних умов. Це проблема не лише Черкас, а й усіх міст України.
Сьогодні в більшість черкаських будинків подача тепла та гарячої води здійснюється від центральних теплових пунктів (ЦТП). У повсякденному житті ми їх називаємо "бойлерними" (мал. 1).

До одного ЦТП підключено багато різних будинків – це і так звані "хрущовки" на 5 поверхів, і панельні висотки. Як результат, щозими маємо ситуацію, коли в одних будинках батареї ледь теплі, а в інших – усе навпаки. Аби в останньому будинку цього "ланцюга" підключених до ЦТП будинків забезпечити температуру +18° C, у першому вона має триматися на рівні +26° C.

Великим недоліком ЦТП є вдвічі вищі втрати тепла при транспортуванні. Адже саме в "бойлерній" відбувається підігрів гарячої води. І до кожного будинку йдуть дві мережі – опалення і гарячої води. На кожній є неминучі втрати. Для забезпечення циркуляції теплоносія в такому довгому ланцюгу доводиться тримати підвищений тиск в усій мережі і в кожній нашій батареї. А це призводить до швидшого зношення труб і частих поривів.

5. Втрати тепла через дах

Із радянських часів нам залишилися плоскі дахи з м’яким покриттям (рубероїд або подібні матеріали). У наших кліматичних умовах такі дахи потребують ремонту кожні 3-5 років. Через них будинки втрачають до 20% тепла. При наявності технічного поверху – близько 10%.

Вирішення:
Відремонтувати та утеплити дах або облаштувати шатровий дах.

Найкраще рішення – облаштувати шатровий дах або мансардний поверх. Такий дах дозволить вирішити одразу кілька проблем – припинити нераціональні втрати тепла та десятками років не повертатися до його ремонту. Якщо ж ОСББ чи ЖБК залучить інвестора для будівництва мансарди – це не лише вирішить проблему утеплення і постійного ремонту даху, а й забезпечить будинку додаткове джерело надходжень коштів.

ТИПОВI ПОМИЛКИ ПРИ УТЕПЛЕННІ БУДИНКІВ

Утеплення будинку без встановлення ітп

За заміну вікон й утеплення фасадів бажано братися вже після того, як у вашому будинку запрацює індивідуальний тепловий пункт (ІТП), будуть встановлені регулятор та лічильник тепла. Інакше в
таких оселях стане значно тепліше, утім, ніякої економії грошей вам це не принесе. Ви продовжуватимете платити не за фактично спожите тепло, а за квадратні метри, які опалюються.

Правильно:
Встановити ІТП і тільки після цього утеплювати будинок.

Встановлення тільки лічильника тепла

Сам по собі лічильник теплової енергії – без ІТП та утеплення – не призводить до економії. Він лише констатує обсяги споживання тепла. Більше того – цілком ймовірно, що за лічильником ви почнете
платити за тепло більше. Особливо, якщо ваш будинок споруджений з панелей або силікатної цегли.

Правильно:
Встановити ІТП, у крайньому випадку – лічильник з регулятором.

Утеплення фасаду без заміни вікон

Якщо ви взялися за термомодернізацію свого будинку, пам’ятайте спершу потрібно замінити старі вікна на склопакети, а вже потім здійснювати безпосереднє утеплення фасадів. У протилежному випадку ви не зможете забезпечити якісне примикання між рамою вікна та стіною. Оскільки це призведе до того, чого намагаємося
уникнути – втрат тепла.

Правильно:
Замінити вікна і тільки після цього утеплити фасад.

"Клаптикове" утеплення будинку

Одна з найпоширеніших помилок та небезпек – це "клаптикове" утеплення будинку (одна або декілька квартир). "Клаптикове" утеплення зовнішніх стін багатоповерхівок не тільки має неестетичний вигляд, а ще й приховує чимало небезпек. По-перше, ви не отримаєте очікуваної економії тепла. По-друге, при подальшому утепленні існує ризик, що стики між "клаптиками" будуть не герметичними. По-третє, при такому утепленні не роблять протипожежні розриви. Особливо шкідливе "клаптикове" утеплення на панельних будинках. Утеплювач закриває міжпанельні шви. Але в них продовжує потрапляти волога через шви з верхніх поверхів. Через це з’являтиметься грибок, прискорюватиметься корозія металевої арматури, яка тримає панелі.

Правильно:
Проводити утеплення всієї будівлі одночасно, а не окремих квартир.

Залишаємо не утепленим фундамент будинку

При утепленні фасадів забувають або ж просто нехтують утепленням цоколю будинку (фундаментні стіни). Через це ми втрачаємо майже 10-15 % тепла. Такі дії призведуть як до різниці температур між утепленою і не утепленою стіною (як і при "клаптиковому" утепленні), так і до потрапляння холоду в підвальне приміщення та витікання тепла в ґрунт.

Правильно:
Провести утеплення фундаменту разом із стінами.

Залишаємо не утепленими мережі будинку

При проведенні ремонтних робіт на мережах опалення та в тепловому пункті в будинку забувають або нехтують проводити утеплення трубопроводів, що спричиняє додаткові втрати теплової енергії на шляху до споживачів.

Правильно:
Провести теплоізоляцію труб опалення у підвалі.

ДЕ ВЗЯТИ КОШТИ І ЗА СКІЛЬКИ РОКІВ ВОНИ ПОВЕРНУТЬСЯ?

Розглянемо проекти енергозбереження на прикладі типової панельної "хрущовки". Орієнтовна вартість встановлення ІТП – 200 000 грн, вартістьутеплення – 1 630 000 грн.

Утеплення будинку та замiна вiкон

КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ?

За додатковою інформацією звертайтеся:

Черкаська міська рада
м.Черкаси, вул. Б.Вишневецького, 36
Відділ сприяння ОСББ, каб.508
тел.: 32-00-78

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Сергій Одарич
Сергій Одарич
колишній міський голова Черкас
- Advertisement -

Черкаські патрульні зупинили водія “під кайфом”, у якого не було права кермування 

У Черкасах патрульні виявили водія автомобіля з ознаками наркотичного сп'яніння та без прав кермування. Повідомляє патрульна поліція Черкаської області. Патрулюючи...

Майже 200 черкаських аграріїв залучили кредити на розвиток господарства

З початку року 197 аграріїв Черкаської області отримали понад 805 млн гривень банківських кредитів на розвиток господарств. Про це...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x