БлогиВідповідальність за власний будинок: брати чи не брати

Відповідальність за власний будинок: брати чи не брати

-

- Advertisment -

Вже далеко не вперше і точно не востаннє відвідую збори мешканців багатоповерхівок міста, які ведуть розмови про створення ОСББ. Однією з останніх таких зустрічей стало зібрання мешканців Гагаріна, 83.

Для значної частини черкасців ця абревіатура, на жаль, незрозуміла ні за назвою, ні за своєю суттю. І в цьому вбачаю "прокол" інформаційної кампанії, яку мали провести представники державних та місцевих органів влади. При чому так, щоб кожен не лише почув, про що йдеться, але й зрозумів переваги ОСББ над комунальниками та як це все організувати. Адже кожен має усвідомити: з 1 липня цього року, буквально вже за чотири місяці, незалежно від того, хоче він цього чи ні, зіткнеться з реальністю: більше не буде СУБів і ЖЕКів. Більше ніхто не утримуватиме наші будинки за нас, більше ніхто не відповідатиме за стан нашого помешкання, нарікнути на неякісні послуги також буде нікому. Мешканці і лише мешканці вирішуватимуть свою долю. Тому чим раніше жителі міста зрозуміють реальну ситуацію, тим більше часу буде в них на адаптацію і прийняття правильних рішень. Адже якщо мешканці не зроблять крок до ОСББ, то отримають собі призначеного міською радою управителя і знову втратять можливість бути господарями в своєму домі.

Радує, що чимдалі стає помітнішою тенденція, коли більшість жителів вже розуміє невідворотність процесів в державі і таки підтримує створення об’єднання співвласників. І підтвердженням цьому є підтримка рішення про утворення ОСББ мешканцями Гагаріна, 83. І це при тому, що зустріч була досить "гарячою", з багатьма думками, точками зору, виступами. Але найголовніше – вони готові вже брати відповідальність на себе за власний будинок і вирішувати його долю самостійно.

Добре й те, що в цьому будинку є активні та небайдужі люди, котрі готові взяти на себе головування. Вони й стали ініціаторами зустрічі. І гадаю при таких "розкладах", цим людям варто давати шанс. Адже керівництво ОСББ можна переобрати в будь-який момент, а відмовляти активним – не варто. Краще випробувати їх в роботі.

Колективи мешканців багатоквартирних будинків досить великі, і одразу всім дійти згоди та знайти компромісні рішення не так просто. Багатьох турбує, хто ж стане головою. І тут спрацьовує виключно людський фактор: адже хтось комусь недовіряє, хтось дуже підозрілий, комусь все одно, а хтось і сам би хотів очолити, та не має підтримки. Жителі бояться, що їх знову десь підставлять, "надурять". Наприклад, переймаються тим, що їм віддають будинки кількадесятрічної історії без жодного капремонту. І тепер саме на плечах мешканців буде будівля. Хоча тут варто зауважити і наголосити: що чим раніше приймете будинок на своє обслуговування, тим швидше зможете його врятувати та створити достойні умови для життя. Багатьох насторожує чимало питань і незрозумілих моментів.

Проте ОСББ має низку переваг: мешканці 100-відсотково стають "вершителями" долі своїх будинків і 100% кошти від квартплати залишаються в їхньому розпорядженні, тим більше без мінусу податків, який сплачували СУБи. Тепер не від керівника чи майстра СУБу залежатиме, який під’їзд відремонтувати, а який залишити на потім, замінити дах чи утеплити фасади й замінити комунікації. А тільки від мешканців конкретного будинку

Досвід багатьох ОСББ Черкас доводить, що при гарних господарях – можна і утеплитися, і розвиватися, і кошти на депозити класти, і жити в комфорті на красі. Тим більше працює як муніципальна, так і державна програми підтримки ОСББ. Фахівці готові на перший період прийти на допомогу в організаційних питаннях тощо.

Тому мій висновок, який, сподіваюся, підтримають і решта жителів Черкас: не чекати призначення чужого управителя, а вже зараз відповідальність за власний будинок – брати на себе!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Оксана Мелікова
Оксана Мелікова
екс-депутат Черкаської міської ради, голова КСН "Богданівський"
- Advertisement -

Синоптики попереджають про туман на Черкащині

Завтра, 25 квітня, на території Черкас та Черкаської області синоптики попереджають про туман. Про це повідомляє на своїй фейсбук-сторінці...

В автокатастрофі на Уманщині загинула людина

В Уманському районі внаслідок ДТП одна людина загинула, ще одну травмовано. Повідомляє Управління ДСНС у Черкаській області. 24 квітня на...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x