БлогиУ черзі на перейменування: Вербовецького, Волкова, Добровольського

У черзі на перейменування: Вербовецького, Волкова, Добровольського

-

- Advertisment -

Цього року всю Україну чекає хвиля топонімічних змін. Не омине вона і нашого рідного міста. Вже з лютого точаться суперечки щодо перейменування багатьох вулиць Черкас. Топонімічна комісія запропонувала список змін, бажаючи відновити історичні назви на карті міста. Деякі з них можуть звучати незвично і навіть дивно, але експерти наполягають на їхній оригінальності і винятковій "черкаськості".

30 липня відбудеться громадське обговорення перейменування вулиць. "Місто на "Че", бажаючи допомогти черкасцям розібратися у в'язці історичних назв, запускає спецпроект рубрики "Черкаси – спалах минулого" – ВулиціЧе, в якій буде обгрунтовано кожну нову назву.

Вулиця Вербовецького – вулиця Монастирська

Вербовецький Степан Петрович (1985-1919) — учасник боротьби за становлення Радянської влади в місті Черкаси, робітник цукроворафінадного заводу.

У 1893-1923рр. носила назву Монастирська, до 1920-х років тут існували два старообрядницьких монастирі – чоловічий і жіночий. Старообрядці з’явилися у Черкасах ще у ІІ-й половині ХVІІІ століття, це були перші росіяни, що оселилися в нашому місті; хоча більшість з них потім і перейшли у православ’я, і досі багато російських родин міста ведуть свій родовід від цих перших російських поселенців. Повернення історичної назви цій вулиці було б актом поваги до російської громади міста та її історії.

Вулиця Волкова – вулиця Гостромогильна

Волков Владислав Миколайович (1935-1971), уродженець Москви, космонавт, двічі Герой Радянського Союзу, який у 1971 році загинув на космічному кораблі "Союз-11" разом з космонавтами В. І. Пацаєвим та Г. Т. Добровольським.

У 1893-1923 і 1957 рр. носила назвувул. Гостромогильна(на поч. ХХ ст. тут існував великий курган Гостра Могила, який на сьогодні втрачено). Гострими Могилами в Україні народ називав великі крутосхилі скіфські, як правило, царські кургани (2,5 тис. років тому). Даний курган заввишки 5-6 метрів було знищено, принаймні, його наземну частину, перед початком І-ї Світової війни. Назва Гостромогильна є надзвичайно рідкісною, унікальною ("черкасизм"), стосується не лише історії нашого міста ХІХ ст., але і його стародавньої доісторії, і тому її варто відродити, незважаючи на деяку незвичність подібної назви, а навіть і завдяки їй.

Вулиця Добровольського – вулиця Сінна

<p> Добровольський Георгій Тимофійович (1928-1971), уродженець Одеси, космонавт СРСР, Герой Радянського Союзу, який у 1971 році загинув на космічному кораблі "Союз-11" разом з космонавтами В. І. Пацаєвим та В.М. Волковим.</p> <p> У 1893-1916 рр ця вулиця носила назву Сінна. У минулому велику роль в усіх містах відігравала торгівля сіном, тобто фуражем, еквівалентом сучасного палива для транспорту; тому подібні назви раніше часто траплялися в містах з глибокою історією. Нині, звичайно, тут сіном не торгують, але відновлення подібної назви було б даниною нашим предкам, однією з ознак глибокої історії нашого міста. Наші північні сусіди дотримуються подібних принципів, так, в одному з найрозвиненіших сучасних міст світу, Петербурзі, була відновлена Сінна площа, очевидно, відома Вам зі шкільного курсу Достоєвського. Парною до Сінної була вулиця Солом’янська. Подібна назва і досі існує у Києві.</p>

ДобровольськийГеоргій Тимофійович (1928-1971), уродженець Одеси, космонавт СРСР, Герой Радянського Союзу,який у 1971 році загинув на космічному кораблі "Союз-11" разом з космонавтами В. І. Пацаєвим таВ.М. Волковим.

У 1893-1916 рр ця вулиця носила назвуСінна. У минулому велику роль в усіх містах відігравала торгівля сіном, тобто фуражем, еквівалентом сучасного палива для транспорту; тому подібні назви раніше часто траплялися в містах з глибокою історією. Нині, звичайно, тут сіном не торгують, але відновлення подібної назви було б даниною нашим предкам, однією з ознак глибокої історії нашого міста. Наші північні сусіди дотримуються подібних принципів, так, в одному з найрозвиненіших сучасних міст світу, Петербурзі, була відновлена Сінна площа, очевидно, відома Вам зі шкільного курсу Достоєвського. Парною до Сінної була вулиця Солом’янська. Подібна назва і досі існує у Києві.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Місто на Че
Місто на Че
Facebook-спільнота
- Advertisement -

Черкаські поліцейські вилучили у чоловіка більш ніж півкілограма наркотиків

У Черкасах поліцейські вилучили у чоловіка вдома більш ніж півкілограма наркотиків, які він готував до збуту. Повідомляє Поліція Черкащини. У...

У деякі медичні заклади Черкас повернули теплопостачання

КПТМ “Черкаситеплокомуненерго” відновило подачу теплоносія у частину медичних закладів міста Черкаси. Про це повідомляє пресслужба комунального підприємства. Через похолодання керівники...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x