БлогиУ черзі на перейменування: Калініна, узвіз Котовського, провулок Дачний

У черзі на перейменування: Калініна, узвіз Котовського, провулок Дачний

-

- Advertisment -

Наближаючись до громадських обговорень з приводу перейменування вулиць, ГО "Місто на "Че" продовжує розкривати причини змін назв на карті. Окрім великих вулиць, зазнають змін і менші об'єкти, як-от провулки та узвози, яких у Черкасах вдосталь. Тож, сьогодні пропонуємо вам ознайомитися із пропонованими змінами до вулиці Калініна, провулка Дачного та узвозу Котовського.

Вулиця Калініна – Вулиця Нижня Горова

КалінінМихайло Іванович (7 листопада 1875, село Верхня Трійця — 3 червня 1946) — політичний діяч комуністичної партії СРСР, голова ЦВК СРСР.

У 1883-1923 роках носила назвуНижня Горова. Одна з найдавніших вулиць Черкас. У попередній статті ми вже згадували, що у 1826 році було прийнято рішення про перепланування міста відповідно до пропозицій петербурзького архітектора Вільяма Гесте. Однією з уцілілих вулиць є Нижня Горова як згадка про давнє стихійно виникле планування вулиць ХVІІ-ХVІІІ століть, а їх назви, ймовірно, є найдавнішими уцілілими назвами вулиць нашого міста, єдиними у своєму роді. Як і Верхня Горова є однією з найдавніших вулиць і вуличних назв міста Черкас, хоча, очевидно, й дещо молодшою, ніж Верхня Горова.

Узвіз Котовського – Грецький узвіз

КотовськийГригорій Іванович (12 червня 1881, Ганчешти — 6 серпня 1925, Чабанка) — радянський військовий та політичний діяч, командир червоноармійських загонів та з'єднань у період громадянської війни (1918–1922). Зробив кар'єру від кримінального злочинця до члена Союзного, Українського й Молдавського Центрального Виконавчого Комітету СРСР.

Грецька гора, повз яку проходить узвіз, давній мікротопонім Черкас. Цю назву ще нещодавно добре памятали старожили. Гора – один з відрогів черкаських берегових схилів, котрий у середньовіччі, очевидно, використовувався, як пункт передової оборони черкаського замку. Наразі походження назви невідоме.

Дачний провулок – Провулок Цуперів

Дачає дача)), в цілому нейтральна назва, хоча і втілює дещо радянський підхід до називання вулиць з метою "забрати їх обличчя".

Відомо, що в 1923 році носив назву Цуперів (коли вперше була використана ця назва, документально встановити наразі неможливо). Виходячи з присвійної форми назви, вона походить від прізвища першопоселенця, котрий і започаткував цей провулок. Нині в Черкасах носії подібного прізвища відсутні, але в Україні вони є. Дане прізвище може бути як українським, так і єврейським.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Місто на Че
Місто на Че
Facebook-спільнота
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x