БлогиУ черзі на перейменування: Ільїна та Фрунзе

У черзі на перейменування: Ільїна та Фрунзе

-

- Advertisment -

"Місто на "Че" продовжує знайомити вас з історіями вулиць міста та рекомендованими новими/старими назвами до них. Сьогодні йтиметься про вулиці Ільїна та Фрунзе.

Вулиця Ільїна – вулиця Надпільна

Ільїн Феофан Несторович (1889 — 22 червня 1919) — уродженець села Яснозір'я, командир (1918-19) інтернаціонального батальйону імені Спартака, який вибив з Черкас австро-німецькі війська та придушив "григор'євський заколот". 22 червня 1919 року був убитий у рідному селі Яснозір'я, де його й поховано.

У 1893-1916 роках носила назву Надпільна. Назва вказує на те, що на початок ХХ ст. вулиця була межею міста, своєрідним підсумком його розвитку в доіндустріальний період. Подібні вулиці-межі, що окреслюють історичне ядро, є в усіх історичних містах, наприклад, у Києві – це вул. Ярославів Вал, а також Верхній Вал і Нижній Вал. Назви є, а валів давно немає, і це нікого не дивує, навпаки – сприймається як зрозуміле підтвердження старовинності міста. У Москві – це Садове Кільце, в Парижі – Єлисейські Поля, колишній вигін на околиці міста.

Вулиця Фрунзе – вулиця Верхня Горова

ФрунзеМихайло Васильович (21 січня 1885 — 31 жовтня 1925) — уродженець Пішпеку (Бішкек), радянський військовий, революціонер, військовий теоретик, один з воєначальників у Червоній Армії під час Громадянської війни.

У 1893-1923 роках носила назву Верхня Горова. Одна з найдавніших вулиць Черкас. Адже, як відомо, у 1826 році було прийнято план петербурзького архітектора Вільяма Гесте, згідно з яким Черкаси мали бути переплановані згідно з гіподамовою (квадратною) системою. Таким чином, протягом ХІХ ст. було знищене давнє стихійне планування черкаських вулиць та їх назви. Уціліли лише кілька вулиць та їх фрагменти поблизу дніпровських берегових схилів, де рельєф і порізаність берега не дали повною мірою застосувати гіподамову систему. Таким чином, вулиці Верхня Горова і Нижня Горова, а також деякі інші (переважно узвози), є рештками давнього стихійно виниклого планування вулиць ХVІІ-ХVІІІ століть, а їх назви, ймовірно, є найдавнішими уцілілими назвами вулиць нашого міста, єдиними у своєму роді. Це вулиці, якими, очевидно, ходили ще гайдамаки Максима Залізняка і могли ходити козаки Богдана Хмельницького.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Місто на Че
Місто на Че
Facebook-спільнота
- Advertisement -

Синоптики попереджають про туман на Черкащині

Завтра, 25 квітня, на території Черкас та Черкаської області синоптики попереджають про туман. Про це повідомляє на своїй фейсбук-сторінці...

В автокатастрофі на Уманщині загинула людина

В Уманському районі внаслідок ДТП одна людина загинула, ще одну травмовано. Повідомляє Управління ДСНС у Черкаській області. 24 квітня на...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x