БлогиТаких не люблять в армії

Таких не люблять в армії

-

- Advertisment -

Я точно знаю, що ніколи не підпишу контракт, тому що таких, як я, в армії не люблять.

Таких, як я, в армії не люблять. Забагато питань, обурення, показовий гонор і, врешті, безініціативність, породжена прискіпливим аналізом дій командування та алогічністю поведінки особового складу. Такі, як я, ніколи не підпишуть контракт.

Погоджуся, в армії я – людина випадкова. Не на війні, а саме в армії. Війна – справа кожного громадянина, якому не байдуже до своєї країни. Армія – окремий інститут, який до війни, на жаль, має пряме відношення. А краще би нею займалися молоді стартапери, люди, які вміють працювати на результат, які вміють критично та неординарно підходити до справи. Війна – це креативне поле, а не заїжджена колія, де бюрократичні цінності важать більше, ніж людське життя. Важко працювати на результат, яким би ти не був, якщо у твоєму офісі нічого немає, окрім степлера та калькулятора. Неможливо працювати на результат, якщо ніхто не ставить цілей, окрім як поприбирати на робочому столі, заклеїти вікна чи то розсортувати зелені і жовті скрепки.

Проблема з мотивацією йде від командування, яке рідко спілкується з особовим складом, мало знає їхні проблеми, а якщо і знає, то не помічає їх.

Хоча варто віддати належне, нова зарплатня у сім тисяч заохочує багатьох іти до війська. Особливо тих, хто в житті не заробляв більше двох. А якщо додати ще й "атошні", то вимальовується досить пристойна сума навіть за столичними мірками. Можна замислитися над тим, аби кинути бухати. Можна будувати плани на майбутнє: взяти "дев'ятку" чи "бешку трьошку". Можна отримати звання, посаду, надбавки. Це заохочує. Надихає. Мотивує, врешті. Східна жуйка ще довго жуватиметься, з кожною хвилею мобілізації якість військових юнітів, як і рівня вмотивованості, зменшується. Останній рік війни показав, що з цим виникають серйозні складнощі.

Більшість мобілізованих, сидячи в болотах і посадках, у випалених сонцем преріях Донбасу та на кримських солончаках, не зовсім розуміють своєї цілі. Якщо звільняти Донбас, то дайте команду, якщо сидіти і гнити в землянках, то платіть більше, якщо прилітає на голову, то хоча б скажіть, за що?

Проблема з мотивацією йде від командування, яке рідко спілкується з особовим складом, мало знає їхні проблеми, а якщо і знає, то не помічає їх. Це армія, виправдовуються одні. Ми бідна воююча країна, в багатьох підрозділах ще гірше, говорять інші. І, дійсно, гірше. Хлопці з сусіднього бату розповідали, що за три місяці на передовій їм жодного разу не підвезли питної води, а про таку розкіш, як сир чи ковбаса (якою, скажімо, наш батальйон не обділений), вони знають на рівні утопічних пліток. І от вони сидять, жують сухпай і стоять на варті. Кожного разу, коли я чую, як у них стріляють, думаю, що сир, ковбаса і питна вода, певно, зробили б їх хоч трішки щасливішими.

Я мобілізований. Не закріпачений, а мобілізований. Можу качати права, висловлювати свою думку, сперечатися з командирами, "йти в отріцалово" і не думати про наслідки. Контрактник собі цього не зможе дозволити, будь-яка непокора з його боку вилізе йому тим самим боком. А знаючи свою властивість сперечатися з керівництвом на всіх роботах, де я працював, розумію, що ніколи не підпишу контракт. Уміння мовчати – найкорисніший навик в армії. Уміння виконувати наказ, не ставлячи питань, – найцінніше. Покора та запопадництво – запорука успішної кар'єри. Як, певно, і на будь-якій держслужбі, якої реформи торкнулися лише у вигляді заміни вікон на металопластиковий профіль.

Не знаю, можливо, десь і є сучасні частини, де бюрократія та подвійна бухгалтерія сприймаються як моветон, де солдата цінують не за те, що він не п'є, а за його професійні військові здібності. Можливо, є частини, де керівник служби тилу, побачивши солдата, що пиляє сорокасантиметрові дубові колоди ручною пилкою, відчує щось подібне до сорому. Можливо, є частини, в яких солдатам на сніданок дають йогурти і фрукти… Не знаю. Але знаю точно, що я ніколи не підпишу контракт, тому що таких, як я, в армії не люблять.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Артем Чех
Артем Чех
черкаський письменник, солдат ЗСУ
- Advertisement -

Черкащан попереджають про пориви вітру

Протягом найближчої доби на Черкащині очікується сильний вітер. Про це повідомляє Черкаський обласний центр з гідрометеорології. У Черкаській області та...

ПАТ «Черкасиобленерго»: енергетики розпочали ремонтний період обладнання відкритих розподільних пристроїв

Пресслужба ПАТ «Черкасиобленерго» повідомляє про технічне обслуговування та ремонти енергообладнання протягом року з метою якісного та безаварійного розподілу електричної енергії...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x