БлогиПро найдорожчих діток

Про найдорожчих діток

-

- Advertisment -

16 квітня на ранковій нараді Черкаської міської ради, головний фінансист міста Наталія Джуган неодноразово зосереджувала свою увагу на тому, що черкаські дітки є найдорожчими в Україні. Мова, звісно ж, іде про вартість утримання та виховання наших дітей в дитячих садочках, а педагоги-вихователі, на думку головної фінансистки, не повинні отримувати муніципальну надбавку, яку ми нині активно готуємо, адже навантаження на вихователів не надто велике.

Поважаю Наталію Володимирівну і переконаний, що вона на своєму місці та якісно робить свою роботу, постійно надає цікаву аналітику. Але буває так, що правда має дві сторони. От про іншу сторону я зараз і розповім.

Отже, у місті Черкаси в середньому у одному закладі виховуються 212 дітей у той час, як у м. Вінниці – 345 дітей, м. Івано-Франківську – 292 дитини, м. Суми – 289 дітей, м. Кропивницький – 245 дітей, м. Полтава – 231 дитина. Причиною цього, очевидно, є проектна потужність щодо кількості груп в дошкільних навчальних закладах міста. В місті Черкаси кожен третій дошкільний заклад ( а це понад 30%) має низьку проектну потужність (від 4 до 8 груп) , що значно зменшує середню кількість вихованців в одному закладі дошкільної освіти по місту в порівнянні з містами, що наведені в довідці.

На сьогодні у нас немає жодної групи спискова чисельність якої була б нижча від нормативу (!!!). Так, середня наповнюваність груп у закладах становить 24 дитини при нормі: ясла – 15 дітей, сад – 20 дітей (у групах загального типу); 10-15 дітей (у залежності від нозології у групах закладів спеціального типу).

Це нижче, ніж у наведених містах, проте більше за законодавчо встановлені нормативи (!!!). Саме наповнюваність груп спеціального типу зменшує загальний показник наповнюваності груп по місту. Проте, існування в місті Черкаси 8 закладів спеціального типу (для дітей з порушеннями зору, опорно-руховго апарату, мовлення, розумового розвитку) є соціально значимим! І це, безперечно, є нашою гордістю, а не недоліком!

Інше питання, що в таких садочках зазвичай виховуються діти "високих чинів", і здебільшого це, фактично, здорові діти, а батьки їх позбавлені плати за харчування. Власне саме на ці моменти наша команда буде зосереджувати увагу і тому вже почали вивчати законодавчі механізми, як цієї проблеми позбутися, навіть є креативні ідеї.

Хотів би сказати найголовніше – ми прийшли працювати не на гарні статистичні дані для чиновницьких нарад, а для реального поліпшення якості надання освітніх та виховних послуг! Тому саме на це будемо зосереджувати свою увагу!

Насамкінець скажу те, про що змовчали на нараді. Наводилася довідка про те, що в Черкаській міській раді кількість чиновників одна з найменших серед тих міст, які наводились у порівняння, але Ігор Коломоєць слушно перепитав про заробітній фонд, який витрачається на цих чиновників. Відповіді не було. Очевидно, якби назвали цифри, то ми почули просту річ, окрім "найдорожчих діток" у Черкасах є і "найдорожчі чиновники". Але не буду на цьому зосереджувати свою увагу, адже кожна людина має заробляти достойну заробітну плату, особливо, коли вона якісно працює, тож я пропоную всім чиновникам якісно виконувати свої посадові обов'язки, аби життя черкасців стало набагато комфортнішим та зручнішим, а не просто кращим на стенограмах нарад.

До речі, заступник міського голови Юрій Ботнар дуже влучно підмітив. що черкаські дітки – не найдорожчі, вони – безцінні. Тому лише для гарних цифр у статистиці ніхто закривати спеціалізовані садочки не буде, а вихователі обов'язково отримають муніципальну підтримку до своїх заробітних плат у розмірі 24%!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Сергій Воронов
Сергій Воронов
директор департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради
- Advertisement -

Синоптики попереджають про туман на Черкащині

Завтра, 25 квітня, на території Черкас та Черкаської області синоптики попереджають про туман. Про це повідомляє на своїй фейсбук-сторінці...

В автокатастрофі на Уманщині загинула людина

В Уманському районі внаслідок ДТП одна людина загинула, ще одну травмовано. Повідомляє Управління ДСНС у Черкаській області. 24 квітня на...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x