БлогиПро крематорій: за чи проти

Про крематорій: за чи проти

-

- Advertisment -

Те, що кремація стає популярним видом захоронення, це факт. За останні роки кількість людей, які віддають себе кремації, зростає. Але для Черкас ця кількість не достатня. За рік послугами кремації скористалися близько 250 людей. Це при тому, що в Черкасах помирає понад 3100 в рік. Маємо трохи менше 10%.

Плюси крематорію:

Збереження землі. У Черкасах нині 7 кладовищ. Під хрестами, пам’ятниками перебуває 120 га. землі. Площа ж Черкас – 7800 га. Близько 2%. За рік-два у нас не буде де ховати померлих. Вже весною наступного року треба розширювати 6 та 7 кладовище і шукати нові площі за межами міста. Тому будівництво крематорію – це один із способів зменшити площу кладовищ.

Екологічний аспект. За законом, нині не можна прибирати цвинтарі. Навіть через 50 років після їхнього закриття. Тобто поховали, поставили пам’ятник і це навіки. Крематорій, а згодом можливо і колумбарій, дозволять зменшити використання землі, у ґрунтові води менше потраплятимуть небезпечні екологічні залишки. Ми врятуємо землю і воду.

Мінуси крематорію:

Вартість будівництва. Будівництво крематорію потягне на 40-50 млн. грн. І гроші треба брати в бюджеті, бо за законом крематорій може бути лише комунальний. Для порівняння, 50 млн. грн. – це ремонт 4-5 вулиць у Черкасах. Або утеплення 10-12 садочків.

Утримання. Кремація в Черкасах буде нерентабельною. А оскільки власник крематорію − міська влада, то покривати його збитки буде знову ж таки міський бюджет. Таким чином 3 – 5 млн. грн. спрямовуватимуть щороку на утримання муніципального крематорію.

Економіка поховання. Зараз вигідніше відправити тіло в Київ. У середньому кремація коштує – 6-8 тис. грн. В Києві в рік кремують 41 тис. тіл. Там працює 8 печей. Маємо навантаження на одну піч в день – 14 тіл.

У Черкас, як я писав, за рік кремують – 250 тіл. Маємо завантаженість печей лише раз у тиждень. А що робити з тілом покійного протягом цього часу? Збереження тіла в морзі – 200 грн/доба. Я не рахував витрат на урну з прахом, труну, одяг, поховальні процедури тощо. Тому економічна ефективність при завантаженості 1 раз на тиждень є мінусовою.

Колумбарій та кладовище для тварин:

Чомусь всі, хто говорить про крематорій, не згадують про такі речі, як колумбарій та кладовище для тварин. А такі речі Черкасам дуже потрібні. Ви знаєте, де ховають домашніх тварин? Або на одному з кладовищ, або на виїзді з Черкас під с. Благодатне.

Що пропонують "Вільні демократи"

Перше. Провести справжні загальноміські слухання щодо будівництва крематорію.

Друге. Звернутися до Верховної Ради ухвалити зміни до законодавства. Треба зробити так, щоб крематорії почали будувати інвестори. Таким чином ніхто не тягнутиме гроші з міського бюджету на проект, який економічно є не рентабельним. Приватник прийде, порахує, побачить чи варто цим займатися в 300 тисячних Черкасах і вирішить.

Трете. Міська влада має бути готовою зустріти інвестора. Тобто підготувати земельну ділянку. Мати можливість підключити комунікації. Одним словом, зробити все, щоб приватник міг швидко збудувати і здати об’єкт в експлуатацію.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може не збігатися з авторською.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Олександр Згіблов
Олександр Згіблов
депутат Черкаської міської ради, керівник підприємства "ТЕМП"
- Advertisement -

У Черкасах дітей та підлітків навчали дбати про своє ментальне здоров’я (ВІДЕО)

Стійкість молоді – сила нації. У Черкасах дітей та підлітків навчали дбати про своє ментальне здоров’я. Інформує ВІККА. Важливо підтримувати...

«HR-вулик» зібрав у Черкасах власників бізнесу, директорів підприємств та фахівців з роботи з персоналом (ВІДЕО)

Нові виклики перед роботодавцями. «HR-вулик» зібрав у Черкасах власників бізнесу, директорів підприємств та фахівців з роботи з персоналом. Повідомляє...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x