додому Блоги Повернути місту обличчя

Повернути місту обличчя

0

Всі ми пам’ятаємо класичну новорічну комедію "Іронія долі…". Типова назва "третьяулицастроітєлєй", типова забудова спального району, типова квартира з типовими меблями. Комедія то воно комедія, але насправді, окрім ліричної історії головних героїв, автори фільму натякали, що совєти настільки типізували і обезличили міста, що Москву можна переплутати з Ленінградом.

Що вже казати про менш показні Черкаси! Не так багато у нас старовинних архітектурних пам’яток чи достойних уваги туристів куточків. Наше досить древнє місто не може похвалитися збереженням своєї історії. І от, для того щоб повернути Черкасам хоч частинку справжнього обличчя, топонімічна комісія, куди входить багато науковців, пропонує повернути історичні назви тим вулицям, які збереглися з древніх часів. Назви не лише нетипові для пострадянського міста, а подекуди взагалі унікальні.

Натомість чуємо від учасників нещодавніх громадських слухань:

– Што вам сдєлал Толстой? Єго во всьом мірє чітают! Зачєм что-то менять?

– Шо за назва "Сінна" чи "Надпільна"? Ми шо, село? Давайте нам Холодноярську чи Гайдамацьку!

– Жителям нашої вулиці складно вимовляти "Нижня Горова"! Ми хочемо, щоб була "Калинова"!

– Шо ви повитягали якість старі назви, у нас багато сучасних героїв!

– Ми зібрали 100500 підписів жителів нашої вулиці і всі катєгорічєскі протів перейменування!

От шо сказати людям? Що справа не в Толстому як письменнику, а в тому, що вулиці толстих/пушкіних /космонавтів є в будь-якому місті нашої колись величезної екс-країни? Що козацька/гайдамацька також підійде до будь-якої вулиці будь-якого українського міста? Що іменами сучасних героїв можна (і таки потрібно!) назвати інші 100 вулиць, які також будуть перейменовуватися? Що жителі вулиці не можуть присвоювати її собі? Та говорили це все багато людей і багато разів. На жаль, дослухаються не всі, бо якісь побутові незручності, які люди собі уявили, чи просто власні смаки для них важливіші за історичну цінність.

Тому звертаюся до депутатів міської ради, які все одно вирішуватимуть це питання своїм голосуванням. Будь ласка, навіть попри виборчу лихоманку, яка скоро захлесне усіх, не йдіть на поводу у всіх цих "старших під’їздів" зі своїми стосами підписів. Надайте місту його особливі, унікальні риси! Поверніть Черкасам обличчя, стерши грим нашарований різними владами! А інші вулиці назвемо сучасними, милозвучними назвами та іменами наших героїв. І тоді з’явиться зв'язок минулого із сьогоденням, який тільки і може забезпечити нам достойне майбутнє.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version