БлогиПодії 50 років тому як доказ поваги до расової...

Події 50 років тому як доказ поваги до расової приналежності

-

- Advertisment -

50 років тому, в 1968 році, в США відбулися на перший погляд дві не взаємопов'язані події.

4 Квітня 1968 року в Мемфісі, штат Теннессі, було вбито лідера Руху за права афроамериканців та володаря Нобелівської премії миру Мартіна Лютера Кінга. Він став першим активним діячем афроамериканського руху і першим ярким борцем за громадські права чорношкірих в США, розпочавши боротьбу з дискримінацією, расизмом та сегрегацією. Він також активно виступав проти участі армії США у війні у В'єтнамі.

22 Січня 1968 року в США, в місті Фінікс, штат Арізона, було засновано нову команду під назвою "Санс" (Phoenix Suns), що в перекладі приблизно означає "Сонячні". Традиційно команди НБА обирають собі символи команд, так званих "маскотів", образи яких, зазвичай, співпадають з назвами відповідних команд. Так у команди "Чикаго Буллс" символом є "Бик Бені" (Benny The Bull), у "Шарлот Хорнетс" символом є "Шершень Х'юго" (Hugo The Hornet). Тож у власників баскетбольної команди з Фінікса постала проблема, якого звіра або супер-героя обрати символом для своєї команди. Просто не було жодної прив'язки до будь-якої тварини стосовно назви команди. Випадкова ситуація допомогла вирішити цю проблему і символом команди стала горила, точніше "Сонячна горила" (Phoenix Suns Gorilla). Цей атлетичний "маскот" настільки вдало вписався в образ команди, що його популярність вийшла далеко за межі штату Арізона ще з початку 80-х років. "Сонячна горила" стабільно входить в ТОП-5 найвідоміших "маскотів" НБА. Багато глядачів приходять на баскетбольні матчі не тільки для того, щоб переглянути спортивні баталії, а і за для того, щоб подивитися за черговими пригодами "Сонячної горили". До речі, цей "маскот" веде активне життя, відвідуючи різні заходи соціальні заходи в Фініксі. На фото видно, як на одному з таких заходів також був присутній єдиний діючий український гравець в НБА Олексій Лєнь, який грає за "Фінікс Санс".

Цікавий той факт, що образ цього "маскота" ніколи та ні у кого в США не викликав образливих почуттів та асоціацій до расової приналежністю людини. Слід зазначити, що після вбивства Мартіна Лютера Кінга в США дуже суворо дотримуються закону, щодо поваги до расової приналежності людини.

До речі, десять років тому, у тодішнього гравця "Черкаських Мавп", афроамериканця, уродженця Фінікса, Чарльза Госи, я цікавився історією клуба з його рідного міста. Жодного разу під час розмови він не зазначав, щодо неприйнятності назви нашої черкаської команди та символу "Фінікс Санс", для гравців та просто людей афроамериканського походження.

Але рівно через 50 років після наведених подій в США, в Черкасах знайшлася людина, яка "зазирнула глибше" в проблему расизму, зокрема в спорті. Місцевий громадський активіст Дмитро Кухарчук, керівник Черкаського осередку "Національний корпус", 7 Лютого 2018 року розповсюдив інформацію, що начебто назва черкаської баскетбольної команди "Черкаські Мавпи" вбачає в собі расистські прояви і таким чином керівництво клубу насміхається та принижує гідність афроамериканських гравців. Цим самим він зробив брудний наклеп на спортивну організацію, яка виховала та продовжує виховувати не одне покоління гравців, на юних баскетболістів та їх батьків та загалом на баскетбольну спільноту України. Деякі недосвідчені в питанні расової рівності українці повірили в цю брехню. Маючий гідність політик в даній ситуації вибачився би за брехливу інформацію. Однак він навпаки в повідомив, що це був такий жарт.

Зрозуміло, що все це робилося задля "поливання брудом" своїх політичних опонентів та свого "піару", і без знання реальної ситуації у справі захисту прав афроамериканців.

Тож в цій ситуації від Дмитра, як можливо послідовного в майбутньому політика, логічно очікувати потужного продовження справи, яку багато років тому розпочав Мартін Лютер Кінг, а саме боротьби за права афроамериканців, але вже на теренах України.

Вибачень за брудний наклеп на баскетбольну спільноту України та грубі виказування в адресу керівництва клуба вже ніхто не очікує.

Шановні друзі, робіть висновки та несіть відповідальність за тих, кого обираєте! Потім в усіх проблемах можна звинувачувати тільки себе.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Тарас Коломієць
Тарас Коломієць
депутат Черкаської міськради від Партії вільних демократів
- Advertisement -

Нардеп від Черкащини задекларував понад 1,3 млн грн доходу

Народний депутат України від «Слуг народу» Сергій Нагорняк задекларував за 2023 рік понад 1,3 млн грн доходу. Це зарплата,...

Депутати облради висадили у черкаському санаторії магнолії, сакури і лаванду (ВІДЕО)

Депутати Черкаської обласної ради відвідали дитячий санаторій «Сосновий бір», щоб висадити на території закладу екзотичні рослини. Повідомляє власкор ВІККА. Директор...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x