додому Блоги Після свят Євромайдан може перейти у наступ

Після свят Євромайдан може перейти у наступ

0

Протистояння влади із народом в Україні, яке отримало назву «Євромайдан» пережило дві потужні хвилі. На даний час почала наростати нова – третя хвиля. За силою вона цілком здатна перевершити обидві попередні і стати для влади своєрідним «дев’ятим валом». Його наслідки можуть бути фатальними.

Як видно, влада поступатись Євромайдану не збирається. Досі влада не виконала жодної із вимог Євромайдану. Мало того. Репресії проти активістів спротиву вийшли за межі столиці і охопили регіони України. У Дніпропетровську активіста місцевого євромайдану порізали ножем. У Криму обстріляли і спалили авто тамтешнього активіста. А останньою краплею, що збурила українську журналістську спільноту стало звіряче побиття столичної журналістки – активістки руху спротиву Тетяни Чорновол.

Влада демонструє бажання розслідувати інцидент, але довіри у суспільстві до неї не більшає.

Змінив тактику і Євромайдан. Активісти почали пікетувати житло перших осіб країни. І вже зараз Віктору Януковичу слід було б почати бодай якісь кроки, які б показали його бажання йти на компроміс із народом. Проте таких немає. Про згубність для нього подібної тактики нині не говорить лише ледачий. Та висновків, схоже, ні Янукович ні його оточення не робить. Що ще більше лютить не тільки активістів Євромайдану, але й жителів провінції. Надії влади на спад активності мас у період і після новорічно-різдвяних свят марні. Євромайдан не розійдеться. І Новий рік і Різдво і Водохреща українці зустрінуть на майданах. Ігнор вимог народу, увімкнутий владою, ще більше розпалює протестні настрої у суспільстві. Янукович і його режим як ніколи близький до «румунського варіанту». Не варто сподіватись ні на силовиків, ні на олігархів, ні на опозиційних політиків. Міцніють протестні ідеї і в середовищі міліціонерів. Їм явно не хочеться воювати із власним народом. Олігархи не мають вирішального впливу на Євромайдан. Він живе не із їхньої волі. Скоріше всупереч їй. Не врятують в разі чого і опозиційні політики. Євромайданом вони не керують. Він лише дозволяє їм себе очолювати. І цей хисткий баланс може зникнути будь якої миті. Спокій, що його тримає Євромайдан, вдаваний. Не слід забувати, що тиха вода греблі рве. Коли активістам Євромайдану набридне безрезультатне стояння, революційно активні маси можуть вдатись і до більш рішучих, ніж пікетування, дій. І зупинити їх буде нікому.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version