БлогиНесвяткові роздуми про почуте і побачене в сесійній залі...

Несвяткові роздуми про почуте і побачене в сесійній залі обласної ради

-

- Advertisment -

Сьогодні наша студентка і одночасно голова Благодійного фонду "Життя без перешкод" Владислава Семенченко намагалася привернути увагу депутатів обласної ради до проблеми ще однієї дівчинки – Анастасії Іжко. Не просила гроші на придбання слухового апарату, а хотіла запросити депутатів на благодійний концерт з цією метою.

Чому я пишу НАМАГАЛАСЬ? Бо вже на 3-й хвилині її виступу депутати почали вигукувати, щоб Владислава передала мікрофон мамі: Не мучте дитину! Віддайте мамі мікрофон! Мамо, скажіть що вона хоче!…

Владислава – розумна молода дівчина, гарно навчається, активна, небайдужа… і має ще багато інших чеснот. Вона лише довго і важко говорить… Вона робить добру справу, хоче говорити і хоче, щоб її почули. Проте нам, на жаль, не вистачає терпіння її слухати.

В останні роки ми багато говоримо про інклюзію, і ми таки просунулися на кілька кроків вперед щодо сприйняття і прийняття іншості. Ми відкриваємо інклюзивні класи у школі, а тепер і в закладах профтехосвіти, ми одягаємо шкарпетки і демонструємо у соціальних мережах фото з акції "LOTS OF SOCKS", ми готові допомогти незрячому чи візочнику перейти вулицю і беремо участь в благодійних акціях на підтримку людей з інвалідністю.

Але чи готові учні або студенти щодня слухати, як довго і важко, хоч і правильно, відповідає їх однокласник чи однокурсник? Чи готові ми чекати в черзі магазині, поки така людина буде пояснювати продавцеві, що вона хоче купити? Чи готові ми, запізнюючись на роботу, чекати, поки хтось у візочку заїде, а потім виїде з тролейбуса? Ні! Ми швидше схопимо візок і внесемо його в тролейбус. Скажете, це ж добре! Ні, це не добре для того, хто у візку. Бо завтра він опиниться один в тролейбусі, і допомогти йому буде нікому. Бо він уже давно навчився справлятися самостійно з постійними викликами. Це ми не можемо справитися з нетерплячістю.

Бо ми готові ставитися до людей з інвалідністю як благодійники, жаліти їх, але не як до рівних собі.
Сьогодні депутати обласної ради "ПРОВАЛИЛИ" екзамен з інклюзії. Гадаю, провалять його й ті, хто сьогодні рапортує про створення інклюзивних класів, груп, центрів. І мова тут не про заклади освіти, не про пандуси, ліфти, туалети, тролейбуси, хоч і про все це теж. Мова про нас. Про готовність суспільства визнати рівними людей з інвалідністю.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може не збігатися з авторською.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Галина Гаврилюк
Галина Гаврилюк
черкаська освітянка
- Advertisement -

Черкасець постане перед судом за неправдиве повідомлення про підготовку вибуху

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно 65-річного черкасця за фактом надання завідомо неправдивої інформації про підготовку вибуху в...

Черкащан попереджають про пориви вітру

Протягом найближчої доби на Черкащині очікується сильний вітер. Про це повідомляє Черкаський обласний центр з гідрометеорології. У Черкаській області та...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x