БлогиНе хочу виховувати Європу в собі

Не хочу виховувати Європу в собі

-

- Advertisment -

Кілька років тому, коли тютюнова фабрика у Черкасах ще працювала, у довколишніх будинках жити було неможливо. Я поселилися тоді в будинку, розташованому поруч із підприємством. Коли зранку виходила на роботу, вдихала свіжу порцію тютюнового повітря. Минуло кілька років, фабрика закрилась. Але щоранку вдихати тютюнове повітря я продовжувала – та вже не від підприємства. Студенти політехнічного технікуму, який неподалік, щойно перерва – так відразу у мій двір сиплять на перекур. Дівчата і хлопці рівненько стають у кола і весело затягуються – на території ж навчального закладу заборонено. 
Іду днями додому, студенти справно курять, і прямує до них мій приязний сусіда із торбинкою яблучок – він хотів подарувати підліткам, які травилися цигарками у мене під балконом, крапельку здоров’я. Юнаки і дівчата із задоволенням взяли по яблучку та хрумали їх, відновлюючи організм. От вам і боротьба з палінням по-українськи. 
Приїхала я в Європу. Пропаганда європейського рівня життя створила в моїй уяві ілюзію, що там палять тільки у визначених містах.
Де там! Берлін теж зустрічав мене свіжим тютюновим димом просто на тротуарі у самісінькому центрі міста. Там також заборонено курити і вживати спиртне у громадських місцях. Але якщо своїм палінням ти нікому не заважаєш або адекватно поводишся, випиваючи на лавочці у парку навіть не пиво, а шнапс – відпочивай собі. Тільки якщо ти порушуватимеш громадський порядок, на тебе звернуть увагу полісмени. І тільки в Україні я спостерігала картину, як ППСники намагалися оштрафувати іноземного гостя, який знайшов якийсь закуток, де нікого не було, щоб покурити, бо значка "Місце для куріння" не відшукав ніде. От вам і різниця у ставленні. У тому ж Берліні після футболу у метро спотикатимешся через пивні пляшки, а надвечір спостерігатимеш майже встелений недопалками тротуар. Там можуть не дозволяти курити в пабі, зате під кожним із них є нічим не обгороджений літній майданчик просто на тротуарі, де дозволено курити. Пройшовши вулицею, де кілька таких закладів, можна понести за собою шлейф диму.
Повернувшись із Берліну, поїхала ділитися враженнями з мамою. На в’їзді у Смілу мені трапився білборд приблизно такого змісту – "Виховуй Європу в собі – не кури в громадських місцях". Берлін, звичайно, не вся Європа, але уявлення у нас про неї часто сумнівне. І якось не схотілося виховувати Європу в собі. Хотілося виховати в собі радше того сивочолого українського дідуся, який безкорисно у вигляді яблучок пропонував підліткам альтернативу курінню. 
 
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Юлія Фомічова
Юлія Фомічова
журналіст
- Advertisement -

Оборонці Черкащини знищили два ворожі БпЛА

Уночі над територією Черкаської області силами оборони знищено два ворожі безпілотники. Про це повідомляє начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець. "Наші...

Потяг інтерсіті “Черкаси – Київ” змінив графік руху

Потяг інтерсіті “Черкаси – Київ” повертає попередній розклад. З 22 квітня швидкісний поїзд їздитиме до столиці і у зворотному...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x