БлогиНафтопереробний комбінат і драмтеатр на Замковій горі: якими вбачалися...

Нафтопереробний комбінат і драмтеатр на Замковій горі: якими вбачалися перспективи Черкас 60 років тому

-

- Advertisment -

У вересні 1956 року у періодиці були оприлюднені плани розвитку нового обласного центру Черкаси у найближчій та середній перспективі. Сьогодні для прочитання ця "дорожня карта" видається не менш цікавою, ніж тоді.

"В 1956–1960 роках в нашому місті передбачається спорудити такі великі об’єкти як завод штучного волокна, авторемонтний завод, механічний, силікатний і дріжджовий заводи, млин (елеватор), підприємства по виготовленню скляної тари і залізобетонних конструкцій. Якщо вдасться відшукати в місті площадку для розміщення великих промислових підприємств, то з кінця 1956 року в Черкасах почнуться також роботи по спорудженню бавовняного і нафтопереробного комбінатів.

Одночасно з будівництвом промислових підприємств у місті буде споруджено більше ста багатоповерхових житлових будинків на 5 тисяч благоустроєних квартир. Їх розміщення по кварталах докорінно змінить сучасне обличчя Черкас. Замість одноповерхових старих будинків по Комсомольській та вулиці Шевченка будуть зведені багатоповерхівки з центральним опаленням, водопроводом і каналізацією. Тротуари і мостова цих вулиць покриються асфальтом. А до кінця VІ п’ятирічки в асфальт одягнуться всі вулиці міста, і обласний центр перейде на тролейбусне сполучення (почав переходити аж у 1965-му, – Б.Ю.)

В центрі Черкас піднімуться монументальні споруди – Будинок Рад об’ємом 62 тис. кубометрів, а по боках його – готель та Будинок зв’язку. З тильної частини Будинку Рад споруджуються 60 і 62-квартирні будинки. Ансамбль цих будівель створить закінчений вигляд міського центра з просторою центральною площею в 10 тис. квадратних метрів перед Будинком Рад і великим сквером на протилежному боці.

Біля сучасної бібліотеки міськкому партії буде збудований кінотеатр на 500 місць, а в центрі Комсомольського парку (сквер ім. Б.Хмельницького, – Б.Ю.) – музично-драматичний театр на 850 місць. Перед театром розкинеться невелика площа, а з тилу – каскадні сходи до набережної водосховища. В цей же період у місті будуть споруджені два Будинки культури.

Залізничний вокзал станції Черкаси значно розшириться і реконструюється. Для приміськиих пасажирів збудується спеціальний павільйон. Перед будинком вокзалу заасфальтується Привокзальна площа розміром 6 тис. квадратних метрів.

Після виконання цього плану Черкаси перетворяться в один із найкращих і найблагоустроєніших обласних центрів Радянської України".

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Борис Юхно
Борис Юхно
черкаський журналіст, краєзнавець
- Advertisement -

Черкаські поліцейські вилучили у чоловіка більш ніж півкілограма наркотиків

У Черкасах поліцейські вилучили у чоловіка вдома більш ніж півкілограма наркотиків, які він готував до збуту. Повідомляє Поліція Черкащини. У...

У деякі медичні заклади Черкас повернули теплопостачання

КПТМ “Черкаситеплокомуненерго” відновило подачу теплоносія у частину медичних закладів міста Черкаси. Про це повідомляє пресслужба комунального підприємства. Через похолодання керівники...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x