Топ-публікаціяМихайло Бродський: Терпіти ненавиджу, або Як відмотати термін ЗЕ

Михайло Бродський: Терпіти ненавиджу, або Як відмотати термін ЗЕ

-

- Advertisment -

Пресмарафон виявив один важливий факт: суспільство переходить із клінічної стадії зеленого романтизму в глибоку, депресивну зелену тугу. Ось такими різними можуть бути психологічні відтінки одного кольору. Нові соціологічні дослідження неминуче зафіксують втрату впливу Володимиром Зеленським та, логічно, “Слугою народу”. Але для нас, громадян цієї країни, ще не все втрачено… Так, саме для нас…

Пояснення прості: згідно з конституційними повноваженнями, нинішній президент залишиться при владі ще близько 2,5 років і ніщо не вказує на дострокові вибори. Ба більше, не варто сподіватися на перезавантаження влади внаслідок чергового Майдану, оскільки країна, що воює, її економіка просто не винесуть такого потужного потрясіння, про таке може мріяти тільки Путін. Отже, подобається нам чи ні, але президент є якщо не головним, то дуже важливим адміністратором-розпорядником долі нашої країни найближчим часом. Від його рішень, вчинків, від прозорості думок у його голові багато в чому залежить, як ми проживемо ці 2,5 роки, чи помре від коронавірусу за цей період 55 тис. українців, чи проб’ємо нове дно, і це буде 150 тис. наших братів, сестер, дітей та батьків. Саме від Зеленського залежить, наскільки ми віддалимося від НАТО та євроінститутів, чи накриє Україну – внаслідок нового витка гібридної війни – мільйонна хвиля біженців зі Сходу.

Тут мені важливо донести суть того, що відбувається: у нашій нинішній ситуації, коли зруйновано інституційну пам’ять влади, держсектор паралізований “шмигалем головного мозку”, а політику парламенту визначають куховарки та ліфтери – турбулентність головного бенефіціара влади означає турбулентність для всієї країни. Тому я вирішив описати, чому, на мою думку, лідер монобільшості сьогодні зайшов у піке і як уникнути катастрофи.

Зеленський – у космосі, він відірваний від реальності

Це моє головне враження від пресмарафону. Він не те, що не вловлює якихось відтінків життя людей, він дуже відірваний від реалій. Наведу лише один приклад: Володимир Олександрович вважає, що країна дуже добре підготувалася до чергової хвилі ковіду. Як аргумент каже – підготовлено 90 тис. госпітальних ліжок, забезпечених киснем. Напевно, це багато, але такі цифри з розряду радянських “надоїв на душу населення” і не розкривають суті того, що відбувається. А ось об’єктивні дані: якщо аналізувати смертність не в абсолютних одиницях, а взяти у відсотках на 1 млн жителів, то Україна давно вже займає першість у світі. Журналісти OBOZREVATEL вважали, що у відсотковому вираженні ми втрачаємо більше людей, ніж РФ, США та Індія разом узяті.

Але це ще не все: ми перші у світі за офіційною українською статистикою, але вона брехлива, занижена. Так, щороку у жовтні щодня помирало приблизно 1600 людей. Але цього року, за даними Мін’юсту, смертність становила понад 3000 громадян щодня. Вочевидь, що ці “1400+” смертей – це наслідки пандемії. Але ви подивіться на дані, які публікує МОЗ: 600 смертей на день від COVID, 700, ну максимум 800. А від чого помирає решта українців, смерті яких фіксує Мін’юст? Від радості жити у цей щасливий час? МОЗ чи свідомо, чи через непрофесіоналізм “не помічає” приблизно половину смертей від коронавірусу.

Повернімося до ліжко-місць, якими так пишається влада: пане Ляшку, а преЗЕдент знає, що в невеликих містечках і селах до пенсіонерів з температурою швидка часто не виїжджає, радячи пити “калинку-малинку”? Їм навіть ніхто не діагностує коронавірус. Померли та померли собі, не допомогла “калинка”. Також раджу порівняти рівень смертності у великих містах і районних центрах, і теж будете здивовані результатами: смію припустити, що кількість померлих від коронавірусу в глибинці в кілька разів вища, ніж у великих центрах.

Ще варто було б поговорити про провал вакцинації. Кабмін не зміг ні організувати процес вакцинації, ні навіть запустити інформаційну кампанію із цього приводу. Якісь медійні потуги з’явилися лише в пік чергової хвилі пандемії в жовтні, але вже було пізно, українці побігли вакцинуватися під шоковим впливом статистики смертності. Іншими словами: у результаті професійної та злагодженої роботи Кабміну взагалі та МОЗ зокрема ми на одному з останніх місць із вакцинації в Європі. Але чи чули занепокоєного з цього приводу Володимира Зеленського? Чи взяв він на себе хоч дещицю відповідальності за життя людей? Я чув тільки “середні надої по палаті”, і “Ляшко – молодець”.

Тепер найважливіше: чому преЗЕдент виявився настільки відірваним від реальності?!

Моя особиста думка – через порушення Конституції країни. Основний Закон прямо забороняє делегувати президентські повноваження, а на практиці все було навпаки. Спочатку тимчасовим повіреним у президентських справах став Андрій Богдан, присівши на вухо главі держави: будемо відвертими, Богдан – єдиний професійний управлінець у цій команді, шкода тільки, що з рейдерськими звичками. Йому виявилося мало контролю над парламентом та урядом, на Банковій одразу почали баражувати ідеї зміцнення фундаменту ЗЕ-влади, для чого у підпорядкуванні терміново знадобилися і всі силовики, включно з новими антикорупційними інститутами, і суди, мери тощо. Загорніть все і подайте на блюдечку.

Але сталося диво – звільнення Богдана. Це найкраще кадрове рішення, яке Зеленський ухвалив на користь країни. Адже якби залишився Андрій тимчасовим повіреним у президентських справах, він би збудував монодержаву репресивного штибу, що відкинуло б країну у 2013 рік. Глава держави цьому мимоволі завадив, зважаючи на все – з якихось особистих причин, не пов’язаних із демократичними устоями. Так на зміну професіоналу прийшли аматори: найкращі співробітники Кварталу, родичі співробітників, однокласники, товариші та товариші товаришів, земляки та колишні колеги з КВК. Всі ці чесні люди швиденько розсілися по кормових напрямах, про існування яких учора навіть поняття не мали. Звичайно, всі ці нові обличчя прийшли реформувати країну: хтось у парламентському комітеті, хтось – на міністерській посаді, інші зайняли більш приземлені крісла в держбанках, держпідприємствах тощо.

До речі, кадрова політика “Слуги” стала продовженням заочної дискусії двох відомих політиків: спочатку Наполеон заявив, що куховарка не може керувати державою, а через сторіччя йому заперечив Ленін, наполягаючи на протилежному. Українська моновлада якраз побудована на ленінській тезі, яка заперечує значення досвіду, знань, спадкоємності, і навіть здорового глузду. Людина, яка бажає увійти в історію з такими ж рейтингами, з якими прийшла у владу, не може і не повинна вести таку недалекоглядну кадрову політику, за умови… звичайно, що вона делегувала цю функцію іншим людям під інші завдання. І ці люди старанно підтримують райдужну картинку світу, в якій кількість ліжко-місць стрімко зростає, всі лідери світу мріють спілкуватися з новими особами, а МВФ засипає Україну грошима. Якщо хтось намагається сказати щось проти, то його, як того ж Бутусова, відразу ж піддають анафемі… Тобто пильному вивченню правоохоронними органами.

Так, до речі, давно хотів запитати, чому одразу два заступники голови офісу займаються судово-силовим блоком? Смирнов і Татаров. Я відповім: вони у чотири руки дзвонять правоохоронцям, суддям, вимагаючи потрібних рішень. Ці два пани з минулого, зважаючи на все, вже давно створили феномен штучної справедливості, керований натисканням адресного рядка в телефонній книжці.

Онкомаркер влади

Я особисто вважаю важливим параметр, що вимірює здоровість розуму влади – це свобода слова. Адже свого часу я відсидів, не погодившись віддати “Київські відомості” Кучмі. Я тривалий час воював з одіозним міністром внутрішніх справ Кравченка, сумнозвісного своїми “орлами”, які вбивали людей, у тому числі й журналіста Георгія Гонгадзе. Якби кияни не обрали мене народним депутатом, то подальша доля була б сумною.

Тому змушений звернути увагу, що у президента дуже непрості стосунки зі свободою слова. Зеленський нетерпимий до критики, вона буквально виводить його із себе. На тому знаменитому марафоні він багато разів повторив “ви брешете” в очі журналістам, причому – на вельми невинні фрази. Це говорить про те, що медіа іноді пробивають цей кокон інформаційного комфорту, який навколо Зе побудувало його оточення. Щоправда, часто ранить, але у глави держави на неї суперчутлива реакція. Тому оточення робить напівфеодальні спроби розібратися з неугодними ЗМІ, реакція на чесну позицію Юрія Бутусова – лише один із прикладів.

До речі, я недаремно згадав про мої стосунки з Кравченком та Кучмою. Мені тут підозріло часто передавали від вас привіти. Хочу сказати, що я вас не боюся і не таких бачив. Попереджаю, не чіпайте дітей, сім’ю. Тому що всі під Богом ходимо, і він постійно стежить за балансом справедливості.

Відмотати термін

Для політика президентського рівня важливо не лише перемогти, а й гідно з честю піти. Пам’ятайте, як барикадою Майдану-2004 піднявся на Банкову Віктор Ющенко, і як ганебно, підібгавши хвіст, йшов звідти. Саме за нього, героя революції, розквітли багато корупційних схем, від “РосУкрЕнерго” до ЄДАПСу з його бланками суворої звітності. Ющенко – наочний приклад державного діяча, жорстко деформованого спокусами, своїм оточенням, а також небажанням/нездатністю керувати країною. За Ющенка щоразу знаходився якийсь Балога, у його наступника Януковича – був Саша Стоматолог, який де-факто керував багатьма процесами в країні. ЄДАПС як індикатор корумпованості країни розвивався, і здавалося вже, що єдапсівські голограми друкуватимуть навіть на туалетному папері.

Коли Янукович ще балотувався, конкуруючи з Тимошенко, я казав, що це буде вибір між “Великою клізмою” та “Гамбургером з лайном”. На жаль, дива не трапилося, і ми всі пам’ятаємо, що “клізма” ганебно втекла з країни, попередньо вивізши все награбоване.

Барикадою другого Майдану до президентського кабінету піднявся Петро Порошенко. Він, звісно, владу нікому не делегував; навпаки, іноді здавалося, що керує навіть ЖЕКами та всіма держпідприємствами. Але парадокс не в цьому: політик, який набрав у першому турі понад 50 відсотків голосів виборців, за 5 років став для них розчаруванням, програвши кампанію стендаперу – коміку.

І тут приходить новий чесний президент – слуга народу. І разом із ним багато чесних ліфтерів. Наприклад, Давид Арахамія, який на причепі своєї жадібності ось уже другий рік тягне той самий ЄДАПС, намагаючись запхати його в різні дірки. Ось запитайте в Арахамії, скільки разів він літав до Еміратів на зустріч із власником ЄДАПСу Юрієм Сидоренком? Я вже чув версію, що “Девід Браун” навіть втрутився в історії з державним переворотом, “засунувши” туди колишнього співвласника ЄДАПСу Василя Грицака, оскільки той посварився із Сидоренком.

2,5 роки пройдуть швидко, і Володимиру Зеленському настав час подумати, як він йтиме з посади:

– з гідністю, під оплески нації;

– з похилою головою;

– або тікати в жіночій сукні, як Керенський.

Сьогодні багато джерел розповідають про сценарій “2 термін”, для чого планується – всупереч Конституції – поміняти черговість виборів: спочатку провести президентські, розкрутивши рейтинг Зе, а потім на маховику популярності завести в Раду нових ліфтерів, куховарок, фотографів і тамаду. Я розумію, навіщо це оточенню, що є бенефіціаром управління світлою і темною сторонами держави, але ніяк не збагну, чому на це ведеться сам Зеленський. Ми бачимо, наскільки важко йому грати президента, він виглядає стомленим. І як здорова людина він повинен розуміти, що другий термін не вирішить його нинішніх проблем, а навпаки – посилить їх: для перемоги необхідно буде зробити чимало кроків, сумнівних, м’яко кажучи, з погляду законності, та й команда сидіти склавши руки не буде, інкасуючи повноваження з усіх напрямків. По суті, йдеться лише про відтягування неминучого – завершення каденції та початку активного спілкування зі слідчими НАБУ, ДБР, ОДУ тощо. Я вже не говорю про те, що потрібно мати сталеві нерви, спостерігаючи, як гончаруки, шмигалі та інші куховарки вбивають економіку. Я навіть придумав узагальнювальне поняття для них: на реформаторів вони звичайно не тягнуть, їх варто називати деформаторами, тим більше цей термін відповідає суті процесу: деформування економіки, процесів, що в ній відбуваються.

Я хочу запропонувати політичний формат, за якого Зеленський справді буде вписаний в історію країни великими літерами. Порад дві.

По-перше, витримати обіцянку і не йти на другий термін і за час провести конституційну реформу, основою якої стане ідея обрання президента в парламенті з перетворенням країни в де-факто парламентську республіку. Багато демократичних держав Європи пройшли цей шлях, що забезпечило їм стабільність і прогресивний розвиток. Не може бути колективного гурту, колективного януковича, парламентська процедура ухвалення рішень передбачає залучення більш демократичних механізмів, ніж силова монополія Банкової (незалежно від імені президента). Якщо Зеленський проведе конституційну реформу, цьому не зрадіють Тимошенко з Порошенком, Бойком з Медведчуком, але ж ми не сильно мріємо бачити їх президентами?! Але нащадки дійсно скажуть спасибі, а українська політика отримає реальний шанс на омолодження, але не куховарками, а професіоналами та патріотами.

У межах конституційної реформи також варто повернути українцям вкрадену можливість частішої ротації влади. У всьому цивілізованому світі депутатів і президента обирають на 4 роки, тільки по 5-7 років приходять до влади головним чином політики в тоталітарних державах. В Україні парламентарі обиралися теж на 4 роки, але потім їм додали рік як хабар.

По-друге, протягом 2,5 років каденції Зеленський може провести кілька якісних реформ у країні, наприклад – системи охорони здоров’я. Достатньо ввести невеликий медичний збір – за типом військового – на рівні 2-3%, і в Україні будуть зовсім інші лікарні, лікарі перестануть бути жебраками. Так, спочатку хтось пожаліється з цього приводу, але через деякий час усі скажуть спасибі. Тому сьогодні медицина повністю описана у народній мудрості: “лікувався задарма – даремно лікувався”.

Так уже вийшло, що багато хороших змін називають непопулярними. Тому що більшість людей – через різні причини – не можуть визначити, що їм добре, а що погано. Ось запитайте громадян, чи потрібно запроваджувати медичний збір, отримайте відповідь – ні. Але при цьому більшість українців мовчки платять великі хабарі лікарям – для них це нормально. Причому це не копійки, а часто тисячі і десятки тисяч доларів. Якщо ми хочемо збудувати європейську державу, не завжди варто робити популярні, тобто – популістські кроки. Ось ще приклад: варто підвищити штрафи за порушення ПДР, особливо за кермування у п’яному вигляді. Це врятує кілька тисяч життів на рік, а ще кілька десятків тисяч дозволить уникнути травматизму. Запитайте родичів численних жертв, які загинули в мажорних ДТП у Харкові, чи хотіли б вони отримати шанс врятувати близьких… Відповідь очевидна. Але запитайте інших харків’ян, чи варто вводити кримінальну відповідальність за п’яне водіння, їхня реакція теж буде прогнозованою… Зеленський минулого року злякався криміналізувати керування транспортом у нетверезому стані саме з цієї причини. А ще й тому, що “слуги” і самі любителі випити за кермом і неодноразово потрапляли у скандали.

До речі, пане президент, а чому справа Трухіна досі не в суді? І чому силовики ховають відео, яке доводить, що саме він сидів за кермом? А також чому не звільнений Микола Кулеба, уповноважений з прав дітей, який сам порушив право своїх дітей на безпеку, перетинаючи перехрестя у стилі знаменитої харківської Зайцевої? І чи правда, що прокуратура намагається всіляко зам’яти цю справу?

Непопулярних, тобто корисних, якісних реформ має бути багато. Я навіть готовий, щоб задля цього легалізували канабіс.

До речі, знижувати вплив олігархів на економіку – також реформа. Тільки її потрібно робити чистими руками. Як говорити давня мудрість, не варто кидатися камінням, якщо маєш скляний дах.

2,5 роки

…залишилось у Зеленського. За цей час можна запустити принципові зміни в країні, оздоровити економіку та фінансову систему, позакривати найбільші тіньові схеми, навести лад на митниці… Можна багато, але тут питання в тому, чи готовий преЗЕдент змінити своє ставлення до того, що відбувається: хотілося б почути позитивну відповідь, тому що це 2,5 роки життя нашої країни, наших можливостей та перспектив. 2,5 роки, Карл.

П.С. Сьогодні – це благополуччя для всіх, як заповів великий Ерхард?

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
- Advertisement -

7 тисяч доларів за фіктивний діагноз: на Черкащині затримали адвоката

На Черкащині правоохоронці затримали адвоката, його підозрюють у вимаганні грошей за встановлення фіктивного діагнозу отримання “хворим” групи інвалідності. Повідомляє...

У Черкасах збирають кошти, щоб кікбоксер поїхав на змагання

У Черкасах збирають кошти, щоб черкаський кікбоксер Ростислав Кирилюк зміг потрапити на тренувальні збори і взяти участь у змаганнях....

Цікаве:

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...

Як розвиток військових технологій в Україні допоможе перемогти агресора

Сергій Токарєв розповів, чому потрібно швидко розвивати Military Tech...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x