БлогиЛише у Черкасах залишилось близько ста комуністичних топонімів

Лише у Черкасах залишилось близько ста комуністичних топонімів

-

- Advertisment -

9 квітня Верховна Рада України ухвалила Закон №2558 "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки", яким зобов'язано місцеву владу вжити заходів із перейменування населених пунктів та інших об'єктів, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму, а також замінити комуністичну символіку на будівлях і спорудах комунальної власності, здійснити демонтаж відповідних пам'ятників та пам'ятних знаків.

На жаль, Україна законсервувала ностальгію за радянським минулим. Як відомо, досвід країн Східної Європи та Балтії свідчить про те, що там, де декомунізація відбулася відразу після падіння тоталітарних режимів, спостерігався значно нижчий рівень корупції. Нормальне функціонування економіки, не толерантне до корупції суспільство, чесне судочинство, демократичні та конкурентні вибори й відповідальні політичні еліти – несумісні з пануванням у країні радянської ідеології.

Загалом, лише у місті Черкаси нині залишилося щонайменше 100 комуністично-тоталітарних топонімів, що підпадають під дію нового закону. До багатьох таких вулиць і провулків топонімічна комісія, а також історики вже мають пропозиції нових назв.

Резонанс, що викликав у суспільстві цей закон та дискусійні моменти щодо його виконання викликали низку звернень до мене, як голови обласної ради, від окремих громадян, громадських організацій, від істориків й експертів-топонімів щодо реалізації закону та прискорення роботи з усунення комуністичних символів і назв в області.

Щоб прискорити цю роботу, я ініціювала проведення "круглого столу" за участі відповідних комісій, громадських організацій, експертів, істориків та усіх зацікавлених громадян. Про проведення такого засідання громадськість та представників засобів масової інформації буде попереджено заздалегідь.

Крім того, до порядку денного чергової сесії, що відбудеться 25 червня, внесено звернення депутатів до органів місцевого самоврядування області щодо прискорення реалізації закону, що сприятиме зміцненню духу і моралі Української нації, територіальній цілісності та національній безпеці України, а також стане гідним внеском до святкування річниці Незалежності України та запорукою недопущення таких злочинів у майбутньому.

Закликаю до обговорення реалізації закону в області всіх небайдужих та зацікавлених громадян.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Валентина Коваленко
Валентина Коваленко
голова Черкаської обласної ради
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x