БлогиКілька фактів про Кузьмінського

Кілька фактів про Кузьмінського

-

- Advertisment -

Кадрова політика та призначення посадовців – чи не найактуальніша тема сьогодення. Свідомі громадяни чекають результатів люстрації, але є лише поодинокі яскраві звільнення на загальнодержавному рівні, а на місцевому – взагалі спостерігається масове повернення представників колишньої злочинної влади. І це не завжди є результатом кругової поруки чиновництва. На жаль, Закон про люстрацію не поширюється на виборні посади.

Найближчим часом у Черкасах мають відбутись чергові значущі вибори, а саме – обрання ректора Черкаського національного університету ім.Б.Хмельницького. Це дуже знакова подія, адже те, що відбувається в освітній галузі, одній з найкорумпованіших, закладає нездоровий фундамент у менталітет майбутнього покоління. Люстрація та антикорупційні розслідування потрібні насамперед тут. Дуже шкода, що всі попередні вибори (які вже відбулись після Майдану) продемонстрували абсолютну неготовність громадян до проведення люстрації через, здається, найпростіший механізм – вибори.

От і зараз, за свідченнями викладачів ЧНУ, ведеться активна підготовка ґрунту до повернення одіозного регіонала Анатолія Кузьмінського на посаду ректора. Навіть від адекватних та прогресивних людей звучать думки про те, що він ніби "підтримував науку", що він сповідував студентоцентризм, що він "антикризовий менеджер ". Проте…

Шановні, не забувайте, що мова йде про національний університет! Напевно, він залишиться єдиним вишем такого рівня на Черкащині після оптимізації мережі ВНЗ. Університет – це ж не підприємство з виготовлення вареників! Тут навчають та виховують молодь, яка згодом має формувати майбутнє нашої держави. Як може очолювати таку справу людина, яка була ортодоксальним комуністом, а згодом – відданим регіоналом? Чи можна знову допустити до цієї посади після його висловлювань та ставлення до подій 2013-14 років, де студентство відіграло таку важливу роль?

Шановні викладачі та співробітники ЧНУ! До вас просто кілька питань… Як ви будете поводитись, якщо завтра А. Кузьмінський стане членом якоїсь провладної партії та буде змушувати вас всіх вступати до її лав – ви вкотре знайдете собі виправдання та, сховавши членський білет Партії регіонів, встанете в чергу на вступ? Скільки з вас може набратись сміливості та написати заяви в правоохоронні органи з вимогою розслідувати факти незаконного обмеження надбавок за наукові ступені та вчені звання з кожного з вас за часів Януковича? Хто з вас, змушених сплачувати хабарі за захист дисертацій, здатен почати боротись із хабарниками? Хто з вас здатен не ставити на вимогу керівництва або за гроші оцінки студентам, які ніколи не з’являються на заняття? І таких питань велика кількість, кожного співробітника вишу (і не лише ЧНУ) стара система зробила співучасником. Звісно, риба гниє з голови, але інколи ця голова може загноїтись через численні болячки у хвості…

Звісно, це все – поверхневий опис певних подій, але варто оперувати значущими фактами, а вони не надто втішні.

Ще за часів свого правління Анатолій Кузьмінський створив таку собі вотчину – Науково-навчальний інститут педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва, в якому протягом десятиліття була створена система корупційних схем.

Кафедра педагогіки вищої школи та освітнього менеджменту, на якій "працює" А.Кузьмінський, стала фігурантом у так званій справі "Картопляної хати", яка стала резонансною подією 2011 року. Була викрита корупційна схема підготовки магістрантів на цій випусковій кафедрі, які, не відвідуючи пар, отримували за визначену суму дипломи. Проте кримінальна справа була відкрита лише проти тодішнього заступника директора, але головні дійові особи – Анатолій Кузьмінський та директор цього інституту Олена Біда, яка весь час була правою рукою ректора, ніби ні при чому. Остання і донині спокійно працює в університеті на посаді завідувачки кафедри.

Слід також пригадати, що А.Кузьмінський й досі є головою спеціалізованої ради по захисту докторських і кандидатських дисертацій, яка за оцінками посвячених посідає одне з перших місць в Україні за розмірами "виплат за додаткові послуги". Лише за координацію теми дисертації там вимагають 500 доларів США – це побрехеньки чи правда? Чи не варто відповідним органам це перевірити?

Ураховуючи недостатнє забезпечення навчального процесу аудиторним фондом, слід пригадати також факт продажу фізкультурно-оздоровчого комплексу університету, що розташований на березі Дніпра. За часів ректорства А. Кузьмінського цей об’єкт був проданий по суті за безцінь.

Напевно, антикорупційні органи, які будуть створені найближчими тижнями, змушені будуть зацікавитись і майновими статками та витратами очільників вишу: Кузьмінський має маєток (і вже не перший), який розташований у живописному місці у Свідивку на самому березі Дніпра, що є само по собі незаконною забудовою.

Олена Біда також усупереч закону побудувалася в заповідному лісі в районі Соснівки.

Анатолій Кузьмінський та його команда можуть створити видимість неабиякої конкурентної боротьби на виборах, адже серед ймовірних кандидатів від регіоналів називають ще й Ніну Тарасенкову – колишню його заступницю, а також директора Черкаського бізнес-коледжу, колишнього депутата-регіонала міськради Олега Кукліна.

Думаємо, що неабияк доведеться попрацювати громадськості, адже сподіватись на активну громадську позицію більшості викладацького складу ЧНУ ім.Б.Хмельницького та студентів не варто.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Наталя Вернидуб
Наталя Вернидуб
громадська діячка
- Advertisement -

В Умані на єврейській будівлі намалювали свастику: зловмисник потрапив на камеру

У єврейському кварталі міста Умань, що в Черкаській області, зафіксовано випадок антисемітизму та агресії проти правоохоронних органів. Про це...

Нардеп від Черкас, Драбова і Чорнобая задекларував 659 тис грн зарплати

659 628 гривень зарплати задекларував народний депутат, обраний від 195-го виборчого округу, Олег Арсенюк. Крім зарплати, в декларації за...

Цікаве:

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...

Як розвиток військових технологій в Україні допоможе перемогти агресора

Сергій Токарєв розповів, чому потрібно швидко розвивати Military Tech...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x