БлогиДерибан по-черкаськи або елементи "нового курсу" в дії

Дерибан по-черкаськи або елементи "нового курсу" в дії

-

- Advertisment -

Мабуть всі пам’ятають як мер Черкас Анатолій Бондаренко публічно заявляв, що на на нього тиснуть бандити і вимагають розрахуватися. Й направду, бути мером в місті Черкаси непросто, особливо якщо ти хочеш незаконно забудувати всю набережну багатоповерхівками, віджати асфальтний завод, а увесь всій "бізнес" записати на родичів, друзів, та на своїх однопартійців. Адже за таку халепу повинні голосувати депутати. Та не кожен депутат при здоровому глузді захоче це робити в якості раба-кнопкодава, підставляючи себе під гнів виборців і око правоохоронців. А ті, хто й готовий зганьбитися, як правило, погоджуються на це "не задурно". Отож, аби назбирати таку "ширку" (широку коаліцію) з любителів земельки і підрядів, очевидно, меру-батьківщинівцю в черговий раз довелося піти на підкуп однієї з груп депутатів. Розраховувався, звісно, не з своєї кишені – з народного добра. Бо як відомо: "Гуртове – чортове". Про одну таку земельну корупційну махінацію моє сьогоднішнє депутатське розслідування.

Влітку 2016 року четверо громадян, а саме: Заболотній Артем Андрійович, Заболотня Євгенія Володимирівна, Ятович Артем Олександрович та Чернуха Яна Сергіївна, звернулися до мера Анатолія Бондаренка з проханням надати їм безоплатно у приватну власність земельні ділянки нібито під приватну забудову в найбільш елітному районі міста Черкаси Соснівці.

Як зазначено на сайті міської ради профільний департамент виступав проти надання таких ділянок вказаним особам, зважаючи на те, що земля перебуває в заповідній території "Черкаські берегові схили", а відповідно до генерального плану міста Черкаси затвердженого рішенням Черкаської міської ради від 29.12.2011 № 3-505, на вищезазначених земельних ділянках передбачене розміщення тільки лікувальних закладів та санітарно-захисних зелених насаджень. Тож структурний підрозділ надав відповідні висновоки земельній комісії (офіційні документи на сайті міської ради):

Через два дні 16 вересня 2016 року на засіданні земельної депутатської комісії міської ради, по всіх проектах було ухвалено рішення виносити на сесію проекти ПРО ВІДМОВУ у наданні таких ділянок громадянам.

Однак, через 4 дні вже в ході проведення пленарного засідання сесії 20 вересня 2016 року всі названі проекти не розглядалися. Замість того було ухвалено позитивне рішення більшістю голосів депутатів по іншим проектам, які були внесені з голосу без належної процедури розгляду на комісії і внесення відповідним департаментом та якими в супереч закону і доровому глузду пропонувалося надати цю землю громадянам.

http://chmr.gov.ua/myrada/html/214163.php?id=214163

http://chmr.gov.ua/myrada/html/214171.php?id=214171

http://chmr.gov.ua/myrada/html/214139.php?id=214139

http://chmr.gov.ua/myrada/html/214131.php?id=214131

Присутні на засіданні стверджують, що на захист цього незаконного рішення виступив особисто мер, що має бути зафіксовано в стенограмі засідання. Фактично Анатолій Васильович запропонував в супереч чинному земельному законодавству та з порушенням процедури прийняття рішень місцевою радою передати ці ділянки у приватну власність – сам голосував, і інших припрошував.

За це рішення голосувала у повному складі і фракція ВО"Черкащани" під мудрим керівництвом відомого благодійника і мецената, фахівця у всіх галузях народного господарства – Павла Карася. Також свої голоси за незаконне рішення як завжди віддали депутати партії "Свобода". Але про це пізніше.

Невдовзі після незаконної передачі у власність 4 земельних ділянок підставним особам в інтернеті спалахнув скандал: на відомому порталі OLX одна з ділянок була відразу виставлена на продаж за 50 000 американських доларів.

Про це у відомому виданні Інфоміст з’явилося хоч і не дуже фахове з точки зору землевпорядного аналізу, але предметне з точки зору визначення вигодонабувачів журналістське розслідування. Там все дуже чітко розписано в кого "на утриманні" знаходилися підставні особи, на яких записували землю.

Коли люди, які отримали землю від міста під начебто особисту забудову, відразу вирішили її "задвинути", громадськість, звісно, була обурена. Крім того, продавець ділянки в оголошенні повідомив про можливість купівлі сусідньої ділянки, чим зайвий раз підтвердив пов’язаність між собою осіб, на яких "оформлявся" політичний хабар.

Я зробив маленьке дослідження ринку, і виявилося, що вартість такої землі в тому районі може сягати до 70 000 у.о.. Отже, фактично за один день була провернута афера на (70 000*4=280 000 дол* 28,5 = 7 980 000) майже на вісім мільйонів гривнів. Це якщо порахувати в кількості мінімальних пенсій (7 980 000/12/1373=484), то виходить на ці кошти можна було рік платити мінімальну пенсію 484-ом пенсіонерам. Не слабо? Ото ж, друзі.

Ну, а якщо дві ділянки продавалися, то для яких же цілей були прихвачені дві інші? Про це тривалий час важко було здогадатися, аж поки не "вляглася пилюка". А коли інтерес громадськості до вищеописаного скандалу трішки ущух, відбулися деякі цікаві події.

В средині вересня 2018 року громадянка Склярова Аліна Віталіївна набула право власності на дві з вищезгаданих ділянок землі на підставі укладення правочинів купівлі-продажу з оформленням відповідних договорів: із Чернухою Яною Сергієвною від 08.09.2018 щодо земельної ділянки площею 0,1 га з кадастровим номером 7110136700:02:005:0108 та Заболотним Артемом Андрійовичем від 15.09.2018 щодо земельної ділянки площею 0,0999 га з кадастровим номером 7110136700:02:005:0095. При цьому вартість обох об’єктів продажу була розрахована: ТОВ "Земельне бюро "Хрещатик" та становила 190 000,00 грн., що дорівнювало 6 766 USD згідно курсу НБУ станом на 08.09.2018 та ТОВ "Земельне бюро "Хрещатик" та становила 190 000,00 грн., що дорівнювало 6 756 USD згідно курсу НБУ станом на 15.09.2018 відповідно. Як бачимо продаж відбувся по заниженій майже в 10 разів ціні від ринкової вартості. Це ж, звісно, було зроблено з метою ухилення від сплати податків державі. Копії договорів купівлі-продажу додаються

Далі 21.09.2018 судячи з усього відбулося традиційне "заметення слідів". Після набуття права власності пані Скляровою на суміжні земельні ділянки вона звернулася із заявою до розробника землевпорядної документації ФОП Сарани А.О. про виготовлення технічної документації щодо об’єднання земельних ділянок, які належать їй на праві приватної власності для присвоєння нового кадастрового номеру 7110136700:02:005:0125 із загальною площею 0,1999 га.

Наказом департаменту містобудування та архітектури від 05.09.2018. об’єднаній земельній ділянці було надано порядковий вуличний знак №24/5 по вул. Дахнівській в м. Черкаси. Так суміжні ділянки були об’єднані зі зміною кадастрових номерів на новий з відкриттям нового розділу в кадастрі. Варто сказати, що зазвичай це використовується з метою приховування попередньої історії набуття права власності.

Тепер повертаємося до голосування "Черкащан" за вищезгадані рішення. Всім відомо, що депутати міської ради від ВО "Черкащани" балотувалися під патронатом підприємства "АЗОТ", керівником якого є Віталій Скляров. А як я вже і писав кінцевим власником землі стала Склярова Аліна Віталіївна. Співпадіння? Кожен зробить самостійні висновки. А от як щодо двох інших ділянок? Припускаю, що гроші за їх продаж пішли "на скормлєніє своїй челяді" тобто "прикормку карасям".

Але мова не про власників, адже вони деюре законно володіють землею, принаймні до моменту оскарження місцевою прокуратурою незаконних рішень сесії і як наслідок права власності в суді. А мова про те що мер, який мав би накласти вето на незаконне рішення, не тільки цього не зробив, а ще і сприяв тому, щоб рада його ухвалила з порушенням всіх можливих законів і регламенту, підмінивши в останній момент документи внесені департаментом, на "ліві". І саме така афера, очевидно, дала можливість Анатолію Васильовичу розрахуватися з своїми політичними партнерами за голоси землею, або з "бандитами" як він їх ласкаво називає в своїх красномовних виступах.

Громаді ж залишається тільки сподіватися, що такі елементи земельно-бюджетного бардаку не залишиться без уваги місцевих правоохоронних органів.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може не збігатися з авторською.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вадим Гайович
Вадим Гайович
депутат Черкаської обласної ради
- Advertisement -

Черкаські поліцейські вилучили у чоловіка більш ніж півкілограма наркотиків

У Черкасах поліцейські вилучили у чоловіка вдома більш ніж півкілограма наркотиків, які він готував до збуту. Повідомляє Поліція Черкащини. У...

У деякі медичні заклади Черкас повернули теплопостачання

КПТМ “Черкаситеплокомуненерго” відновило подачу теплоносія у частину медичних закладів міста Черкаси. Про це повідомляє пресслужба комунального підприємства. Через похолодання керівники...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x