БлогиЦя війна нагадує дивну гру влади проти свого народу

Ця війна нагадує дивну гру влади проти свого народу

-

- Advertisment -

Їхав туди і розумів, що то передова. Їхав, щоб: а) довести собі, що я це можу; б) щоб ротувати хлопців, які мали після тривалого перебування в складі підрозділу їхати додому на новорічні і різдвяні свята, оскільки ці свята є домашніми, родинними, а у мене з цим простіше, я так і під час Майдану робив – замінював тих, хто їхав до родини; в) щоб привезти "корисні дрібнички", у яких існувала необхідність; г) щоб відсвяткувати свята поруч із побратимами, а не під Кобзона на "Інтері", заїдаючи олів'є.

Про загальновідомі речі, такі, як покликання націоналіста, обов'язок українця і чоловіка, я не розповідатиму. Хто розуміє – той розуміє, хто не розуміє, той бризкає жовчю у коментарях.

Доїхали, до речі, також не без пригод – дорогою злетіли в кювет, мікроавтобус перевернувся, ранок зустріли у закинутій хаті на Дніпропетровщині. Доїхали до місця призначення іншим транспортом батальйону "Січ", а автобус зранку було поставлено на колеса і відремонтовано, своїм ходом доправлено назад у Черкаси.

З бази "Січі" одразу ж ми поїхали в Піски. Там нам, новоприбулим бійцям, видали зброю і боєкомплект та пояснили загальні завдання й техніку безпеки у загальних рисах. Відтоді я став бійцем Окремої добровольчої чоти "Карпатська Січ" (хоча можна було б, як нині це модно, назвати її батальйоном чи армією).

Новий рік зустрів у окопі на передовій позиції, відповівши рівно опівночі на обстріл з боку російських терористів (вони почали обстрілювати з 23 години – ДНР і ЛНР живуть за московським часом, "вітали" так нас із Новим роком).

Вже втретє зустрічав прийдешній рік з побратимом Юрком Чорнотою, керівником "Соколу", бійцем батальйону особливого призначення "Січ". Взагалі зустрів багато побратимів і посестер там, очікувано і неочікувано. А 1 січня, на День Народження Провідника – повісили на найвищий точці цієї ділянки фронту банер із зображенням Степана Бандери та привітанням з організаційною символікою так, щоб його було видно сепарам. Тролінг 88 рівня.

З тих пір ніс службу там, виконував поставлені завдання – заступав на чергування на позицію, виконував у вільний від чергування час завдання по господарству тощо. Ну і ще перечікував обстріли. Така собі восьмиденна буденність. Люди, які там місяцями – викликають захоплення і здивування водночас. Поки не знаю, як вони там перебувають так довго. Втім добровольці все ж мають певну ротацію, мобілізованим складніше.

Час та відстань на передовій не такі, як тут, в мирному житті. Хвилина під мінометним вогнем здається півгодиною, а 30 метрів до рятівної брами чи 30 метрів прострілюваного перехрестя – кілометром. До слова, так швидко я не бігав навіть у школі (і це в броні та шоломі і зі зброєю), а так міцно, як до землі окопу під час близьких вибухів не притискався навіть до дівчини.

За час мого перебування було поранено командира "Карпатської Січі" Олега Куцина (друга "Кума"), і один з бійців обморозив руки. Обидва в лікарні, одужують. Крім того ми втратили одне з приміщень через влучання запалювального снаряду. Вибух і пожежа, на щастя, дивом не забрала побратимів, які в цей час були на позиції. Проте було втрачено певну кількість реманенту, речей, боєкомплекту і харчів (щоправда велика частина харчів на той час вже була у безпеці в іншому приміщенні). Відтак свободівська молодіжка тепер акумулює зусилля на збір допомоги воюючим підрозділам – "Січі" і "Карпатській Січі", тож незабаром звертатимусь за допомогою і до Вас, дорогі друзі. Тим більше, що "Сокіл", що присутній великою мірою у цих підрозділах ухвалив рішення про розширення добровольчого контингенту.

До слова, у хаті, яка згоріла, напередодні гості зі столиці – побратими Петро Кузик (депутат Київської міськради) і режисер Михайло Іллєнко та волонтери нам показували фільм "ТойХтоПройшовКрізьВогонь". Михайло Герасимович казав, що такого показу він ще не проводив – коли постріли і вибухи чутно і у фільмі і за стінами. Десь за 6 годин потому, як вони поїхали, у будівлю влучив снаряд.

Під час перебування там я упевнився у тому, про що мав здогади, про що казали старші побратими і що кожен чоловік має перевірити сам. На передовій не важливо, хто ти є – депутат чи комбайнер, чи маєш вищу освіту, скільки маєш ваги, чи бігаєш у бронежилеті чи ходиш без нього, чи геройствуєш чи намагаєшся не наражатися на зайве, чи ти член Політради ВО "Свобода" чи безпартійний. Там є фарт і фатум. Життя і Смерть. Вороги і Друзі. 7,62 і 5,45. Твій уламок міни або не твій. Є позиція і немає поняття відступу.

Окремо про "перемир'я"

Бійці просили написати про це і передавали "полум'яний привіт" усім тих, хто вірить у перемир'я і Порошенка. Обстрілювали щодня. Я тому свідок і, на щастя, не жертва. Найгірше при артилерійському обстрілі – це певна безвихідь, повна залежність лише від фатуму, адже все, що можеш зробити – це щільно влягтися якомога нижче або заховатися за мурами під землею (а це проблематично).

Наказу стріляти на випередження немає, хоча, звісно, наші непогано тиснуть на їхню артилерію у відповідь. Але тепер, коли підійшов новий "гуманітарний конвой" – обстріли важким озброєнням з боку окупантів посилились. Значно. Я виїжджав з Пісків під обстрілом. Вчора ж, вже після мого від'їзду, пишуть мені наші, що в Пісках падав "Град". От таке от перемир'я.

Ця війна, подекуди, нагадує якусь дивну політичну гру, яку веде вище керівництво держави проти свого народу. Ціною у цій грі, на жаль, є життя і здоров'я багатьох і багатьох українців. Я впевнений – щоб перемогти кремлівського агресора, потрібно здолати і печерського зрадника, олігархічно-ліберальну, ментівську систему. Інакше усіх найактивніших, цвіт Нації, пасіонаріїв, вони знищать у війні, а решта залишиться у економічній кабалі до скону.

Ну і наостанок хочу відповісти тим, хто звинуватив мене у "піарі" і "чому так мало там був". Гадаю для цих добродіїв-критиканів єдиним прийнятним варіантом мого існування було б його припинення, але не я вирішую, коли це станеться. Водночас я і не мав на меті намагатися комусь догодити. Я просто виконав свої завдання і перевірив себе. Перевірку, до речі, я пройшов. Піар, звісно, є – оскільки я є, певним чином, публічною людиною – то моя "мандрівка" привернула увагу дещо ширшого кола людей, ніж зазвичай.

Проте якщо висловлюватися образно – "піар" цей має надто велику ціну. Кожен із критиканів може з'їздити і "попіаритися" подібним чином. Заспокою своїх "доброзичливців" і збережу трохи їхньої жовчі – підрозділ добровольчий і неформальний, я сам вирішував на який термін там залишитися і про офіційний статус "учасника АТО" взагалі не йдеться. Підсумовуючи можна сказати таке: а) не заздріть, там немає чому заздрити; б) зробіть краще перед тим, як критикувати інших; в) допомагайте фронтові, захищайте Україну, любіть маму і підтримуйте побратимів; г) обговорюючи мою скромну "мандрівку" Ви самі берете участь у тому ж таки "піарі", тож дякую за небайдужість.

А нині – до праці й оборони, до Української Перемоги! Слава Нації!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Юрій Ботнар
Юрій Ботнар
депутат Черкаської міської ради, ВО "Свобода"
- Advertisement -

На Черкащині судитимуть водія, який пропонував хабар поліцейським

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт проти жителя міста Черкаси, який запропонував неправомірну вигоду працівникам поліції. Про це повідомляє...

На Черкащині рятувальники зводять укріплювальні дамби

У зоні підтоплення та на понижених прирічкових територіях Черкаської області рятувальники вживають превентивних заходів для запобігання погіршенню ситуації. Про...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x