додому Блоги Чи дійсно у Черкасах «багато робиться»?

Чи дійсно у Черкасах «багато робиться»?

0

Під час виборчої кампанії прихильники і штаб Анатолія Бондаренка часто використовували тезу «Бондаренко зробив для міста більше, аніж усі його попередники».

Не бачу ніякої можливості зробити об’єктивне порівняння зробленого. Бо як порівняти, що більше – кілометр тротуарної плитки на центральному бульварі чи дві централізовані кисневі станції у найбільших лікарнях міста, які рятують щодня сотні черкасців від ковіду?

Але ми можемо об’єктивно порівняти можливості, які мав теперішній мер і його попередники. Ці можливості мають абсолютно чітке вираження в числах, що зафіксовані у щорічних звітах про виконання міського бюджету.

На діаграмі ви бачите дані про бюджети розвитку Черкас з 2007 до 2019 року.

Ми спостерігаємо, що бюджети стрімко зросли з 2016 року. Це відбулось завдяки реформі децентралізації, до якої автор цих рядків доклав чимало зусиль як багаторічний віце-президент Асоціації міст України з питань бюджетної політики.

Ми бачимо, що у попередника Бондаренка середній розмір річного бюджету розвитку становив 50,6 млн. грн.

А в теперішнього голови – 494,5 млн. грн.

Майже у 10 разів більше.

Кілька зауваг до цих даних:

  1. У мене не було можливості впливати на бюджети розвитку у 2013, 2014 і 2015 роках. Через імпічмент, а також популізм депутатів міської ради, які частину коштів спрямували на проїдання, а не на інвестиції. В ці роки БР могли бути на 10-15 млн. грн. більшими.
  2. У 2014 році гривня суттєво знецінилась відносно євро та долара. Це вплинуло на ціни імпортованих товарів. Але це не так суттєво вплинуло на вартість робіт чи матеріалів. В середньому (по Україні, а не по Черкасах!) вартість робіт чи матеріалів збільшилася лише в 1,5-2 рази.

Порівнюйте, аналізуйте об’єктивні дані.

Наступними днями порівняємо суб’єктивні – о хто, що і за скільки робив.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може не збігатися з авторською

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version