БлогиЧеркащина потерпає від хімічних викидів

Черкащина потерпає від хімічних викидів

-

- Advertisment -

На початку серпня погоду Черкащини формував обширний антициклон, який зумовлював суху, спекотну та маловітряну погоду, а також створював несприятливі метеорологічні умови для розсіювання шкідливих домішок в атмосфері (далі – НМУ).

НМУ являють собою короткотермінові поєднання метеорологічних факторів (штиль, слабкий вітер, туман, інверсія), які сприяють накопиченню в атмосферному повітрі шкідливих для здоров’я людей і навколишнього середовища забруднюючих речовин.

Як відомо, рівень приземного забруднення зростає здебільш при антициклонах і зменшується при циклонічному характері погоди. А опади вимивають домішки з повітря. Найчистішим повітря буває відразу після опадів і чим більше їх випадає, тим краще повітря очищується.

За минулий рік м. Черкаси посідало 25 місце по рівню забруднення атмосфери серед міст України, де проводиться відповідний моніторинг. Індекс забруднення атмосфери у місті становив 5,5 і характеризується як підвищений. Для прикладу, найчистіше повітря у містах Харків та Бровари з індексами 2,8 та 2,6 відповідно.

Саме тому, прогнозування забруднення атмосферного повітря є предметом особливої уваги органів публічної влади міста та області, прокуратури, керівників підприємств та населення.

Прогнозування НМУ покладено на гідрометслужбу. Для складання прогнозу аналізуються предиктори – метеорологічні величини та значення вмісту домішок у повітрі за минулу добу.

Для м. Черкаси напрям вітру відіграє важливу роль при розсіюванні шкідливих домішок, оскільки вони потрапляють у повітря від джерел, які розташовані з навітряного боку. 80% випадків високого рівня забруднення повітря в місті відмічається у разі вітрів південного і східного напрямів, а також коли швидкість вітру не перевищує 5 м/с. Поряд з цим, при північно-західних вітрах спостерігається небагато випадків з високим забрудненням повітря діоксидом азоту (NO2).

Значний вклад – близько половини, в забруднення атмосферного повітря міста вносить транспорт. Саме тому, нормативними документами передбачено доведення гідрометслужбою попереджень про НМУ до ДАЇ, яка повинна вживати заходи реагування – не пускати через місто великоваговий автотранспорт, коригувати рух на найбільш завантажених транспортних артеріях, розв’язках, тощо.

При отриманні штормового попередження про встановлення високого рівня забруднення повітря органи влади повинні організувати та проконтролювати роботи по зниженню викидів, а промислові підприємства зобов’язані скорочувати свої викиди в атмосферу. Для цього підприємствами повинні бути розроблені заходи по скороченню викидів в атмосферу у період НМУ.

На жаль, станом на 18.08.2015 із переліку 23 підприємств м. Черкаси, що затверджений рішенням міськвиконкому, 9 підприємств відповідні заходи не погодили і попередження не отримують. Тому говорити про їх реагування в період НМУ не доводиться. Хоча при 1-ому режимі роботи заходи носять організаційно-технічний характер та не приводять до зниження виробничих потужностей.

Тому штормові попередження про встановлення високого рівня забруднення повітря в більшій мірі – це сигнал для підприємств і контролюючих органів про необхідність реагувати. Жителям міста, а особливо дітям, вагітним жінкам та людям похилого віку в такі періоди необхідно обмежити перебування на вулиці, а краще – відпочивати в заміській зоні.

Разом з цим, для покращення якості атмосферного повітря у місті поряд з впровадженням нових видів очистки промислових викидів, використання екологічно чистого транспорту, переходу на менш токсичні види палива – стиснений та зріджений газ, синтетичний бензин, слід дотримуватися режимів роботи в період НМУ та налагодити за цим жорсткий контроль, що не потребує жодних інвестицій та затрат.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Віталій Постригань
Віталій Постригань
начальник Черкаського обласного гідрометцентру
- Advertisement -

Черкащан попереджають про можливість підтоплення

Черкаські синоптики попереджають жителів Черкаської області про можливість підтоплення з 18 до 23 квітня. Про це повідомили у пресслужбі...

Неподалік Умані вантажівка зіштовхнулася з легковиком

Неподалік Умані сталася дорожньо-транспортна пригода. Вантажний автомобіль зіштовхнувся з легковиком Renault Duster. Про це повідомляє Уманське районне управління поліції. За...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x