БлогиЧеркащанин один із перших застосував антибіотики від туберкульозу

Черкащанин один із перших застосував антибіотики від туберкульозу

-

- Advertisment -

Друзі, чи знали ви, що одним із перших, хто застосував антибіотики для лікування туберкульозу, був етнічний українець?

Максвелл Фінланд народився 15 березня 1902 року у Жашкові на Черкащині. Але вже у 4 роки емігрував разом з родиною у США. В Америці хлопець вчився не деінде, а в Гарварді! Спершу закінчив тамтешній коледж, а у 1926 – вищу медичну школу. Максвелл був надзвичайно здібним учнем, отримав відзнаку за успіхи у навчанні.

Після цього Фінланд влаштувався у Бостонський медичний центр, де 60 років працював фахівцем із туберкульозу. У 1944 році він працював з Честером Кіфером (який до цього протягом восьми місяців був "пеніциліновим королем", відповідав за нормування цивільного використання та моніторинг клінічних звітів препарату, аби правильно сформувати його призначення і обмеження). Разом вчені займалися першими дослідженнями з використанням пеніциліну для лікування інфекційних хвороб. Максвелл боровся з фармацевтичними компаніями, які вдавалися до маркетингових ходів навіть у розрахунку доз антибіотиків у їхніх "препаратах". Ліки, які шкодили, а не лікували, після критики Фінланда вилучили з ринку.

Максвелл Фінланд – автор більш як 800 наукових праць. Його роботи на тему пневмонії визнані класичними зразками медичних досліджень. Він також зробив значний внесок у швидке виявлення нових інфекційних проблем, таких як резистентність бактерій до антибіотиків. Усі грошові нагороди, які Максвелл отримував за свої роботи та відкриття, він перераховував на користь Гарварду, а це, за різними підрахунками, майже 6 мільйонів доларів!

У 1988 році Американська Національна фундація з інфекційних хвороб заснувала Премію Максвелла Фінланда, яка щорічно присуджується вченому, який зробив "видатний внесок у розуміння інфекційних захворювань чи здоров’я людей".

Помер Максвелл Фінланд 25 жовтня 1987 року. Його називали "гігантом в галузі інфекційних хвороб", найкращим інфекціологом, видатним науковцем. Максвелл робив усе для того, щоб люди могли лікувати страшні хвороби, багато працював для розвитку науки в цілому. Своє власне життя він завжди лишав на потім, тому так і не зміг одружитися, був самітником, кожну хвилину свого життя віддавав науці. Тепер ми маємо віддячити йому – своєю шаною та повагою. Вічна пам’ять.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Олег Вишняков
Олег Вишняков
почесний консул держави Ізраїль у Західному регіоні України
- Advertisement -

Черкаська міська рада придбала бус для ЗСУ

Колектив ЧМР на чолі з міським головою придбали мікроавтобус «Wolksvagen» та передали на потреби військовим. Про це повідомляє Анатолій...

Антициклон «GUSTAV» принесе спекотну погоду на Черкащину

Найближчі три дні погоду на Черкащині визначатиме антициклон «GUSTAV», який забезпечить маловітряну, суху та спокійну погоду. Про це повідомляє...

Цікаве:

Чи легко вибрати нерухомість у Чернівцях

Наразі не потрібно їхати у місто вашої мрії, аби...

Чудо-тканина фліс: особливості й переваги

Фліс є синтетичним аналогом шерсті. Попри таку складову, ця...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x