БлогиЧеркащанин один із перших застосував антибіотики від туберкульозу

Черкащанин один із перших застосував антибіотики від туберкульозу

-

- Advertisment -

Друзі, чи знали ви, що одним із перших, хто застосував антибіотики для лікування туберкульозу, був етнічний українець?

Максвелл Фінланд народився 15 березня 1902 року у Жашкові на Черкащині. Але вже у 4 роки емігрував разом з родиною у США. В Америці хлопець вчився не деінде, а в Гарварді! Спершу закінчив тамтешній коледж, а у 1926 – вищу медичну школу. Максвелл був надзвичайно здібним учнем, отримав відзнаку за успіхи у навчанні.

Після цього Фінланд влаштувався у Бостонський медичний центр, де 60 років працював фахівцем із туберкульозу. У 1944 році він працював з Честером Кіфером (який до цього протягом восьми місяців був "пеніциліновим королем", відповідав за нормування цивільного використання та моніторинг клінічних звітів препарату, аби правильно сформувати його призначення і обмеження). Разом вчені займалися першими дослідженнями з використанням пеніциліну для лікування інфекційних хвороб. Максвелл боровся з фармацевтичними компаніями, які вдавалися до маркетингових ходів навіть у розрахунку доз антибіотиків у їхніх "препаратах". Ліки, які шкодили, а не лікували, після критики Фінланда вилучили з ринку.

Максвелл Фінланд – автор більш як 800 наукових праць. Його роботи на тему пневмонії визнані класичними зразками медичних досліджень. Він також зробив значний внесок у швидке виявлення нових інфекційних проблем, таких як резистентність бактерій до антибіотиків. Усі грошові нагороди, які Максвелл отримував за свої роботи та відкриття, він перераховував на користь Гарварду, а це, за різними підрахунками, майже 6 мільйонів доларів!

У 1988 році Американська Національна фундація з інфекційних хвороб заснувала Премію Максвелла Фінланда, яка щорічно присуджується вченому, який зробив "видатний внесок у розуміння інфекційних захворювань чи здоров’я людей".

Помер Максвелл Фінланд 25 жовтня 1987 року. Його називали "гігантом в галузі інфекційних хвороб", найкращим інфекціологом, видатним науковцем. Максвелл робив усе для того, щоб люди могли лікувати страшні хвороби, багато працював для розвитку науки в цілому. Своє власне життя він завжди лишав на потім, тому так і не зміг одружитися, був самітником, кожну хвилину свого життя віддавав науці. Тепер ми маємо віддячити йому – своєю шаною та повагою. Вічна пам’ять.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Олег Вишняков
Олег Вишняков
почесний консул держави Ізраїль у Західному регіоні України
- Advertisement -

Синоптики попереджають про туман на Черкащині

Завтра, 25 квітня, на території Черкас та Черкаської області синоптики попереджають про туман. Про це повідомляє на своїй фейсбук-сторінці...

В автокатастрофі на Уманщині загинула людина

В Уманському районі внаслідок ДТП одна людина загинула, ще одну травмовано. Повідомляє Управління ДСНС у Черкаській області. 24 квітня на...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x