додому Блоги Бути вільним

Бути вільним

0
425

Останнім часом спілкуюся з політиком, який пропагує ідею абсолютно вільної людини. Це, здебільшого, здається нереальним, якщо ти живеш в Україні. За його теорією, відмовившись від російського газу, можеш заощаджувати для подорожей, навчившись економити, можна ставати освіченішим.

Більшість черкащан, певно чули про приїзд в Черкаси хору й хореографічного ансамблю з Канади. Вони надзвичайно гарно співають і витанцьовують на український лад, будучи при цьому аматорами. Їх називали надзвичайно щедрими, адже виступали вони власним коштом – тобто безплатно для українців, які живуть в Україні. І тут я трохи образилась, адже, мабуть, легко бути щедрою, якщо живеш у Канаді, а не в Україні, якщо ти незалежна від української квартплати, цін на нерухомість, продукти та товари, від зарплат і роботодавців, від злиднів і страху втратити все через нестабільність. Я б теж, мабуть, більше б любила Україну, якби жила в Канаді. А так – у мене немає коштів навіть на переліт до Канади, щоб подивитись, як там живе діаспора…

Але я живу тут. Я залежна від ціни на російський газ та від курсу долара, усвідомлюю це чи ні. Я залежна від господаря винайманої мною квартири, бо на власне житло при середньостатистичній зарплаті українець може наскладати тільки за 160 років. Я залежна від роботодавця, в якого офіційно працевлаштована, бо він платить за мене податки, і раптом що – держава виділить мені мізерну соціальну допомогу. Я залежна від гривні, бо не в грошах щастя тільки тоді, коли ці самі гроші є, а коли нема, а ти ще й маєш нещастя жити в Україні, – біда. Помилившись раз або потрапивши у вир чергової кризи або чиїхось інтриг, можна дуже швидко потрапити у верству соціально незахищених, яким в Україні жити нестерпно.

Бути вільним означає самому обирати, хто тебе лікуватиме, що ти їстимеш, з ким спілкуватимешся, скільки спатимеш, що робитимеш завтра і на що витрачати свої гроші та скільки заробляти. В Україні працювати важче – не означає заробляти більше, давати гроші лікарям – не означає бути вилікуваним, отримати гроші – не означає розпоряджатися ними на свій розсуд, адже проїзд у громадському транспорті, комунальні тарифи ніхто не скасовував, а з харчів ти купуєш те, що дозволяє тобі гаманець.

І після цього переліку хочу у вас запитати: ви знаєте багато вільних українців в Україні? Як більшість чоловіків залежні від підборів своїх дружин, так більшість українців під підбором в України. З Днем незалежності!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x