БлогиБереженого Бог береже!

Береженого Бог береже!

-

- Advertisment -

Храм – це місце, де людина звертається до Бога. Зокрема, й просить Його, щоб Він беріг її і зціляв від усіляких хвороб. Але коронавірусна інфекція потребує великої обережності й дотримання рекомендацій щодо індивідуальної гігієни й уникнення місць масового скупчення людей. Тому до всього потрібно підходити розумно.

Людині, яка почувається хворою, має симптоми будь-якого захворювання (а не лише коронавірусного), краще в ці дні залишитися вдома і поки що не приходити до церкви. Можна зателефонувати до храму і попросити, щоб Церква, священики помолилися за найшвидше видужання. Для цього спеціально приходити у храм і писати записку зі своїм іменем, як це робиться зазвичай, не потрібно. Не потрібно й вносити за це жодної оплати.

Якщо ж людина не хвора, і в неї немає ніяких підстав переживати за своє здоров’я, то при відвідуванні храму потрібно дотримуватися певних гігієнічних правил. Зокрема, якнайменше торкатися будь-яких поверхонь. Ми не забороняємо віруючим прикладатися до святинь, але поруч із іконами завжди є оброблені антисептиком серветочки, і кожен, приклавшись до ікони, повинен після себе її витерти. Крім того, ікони й Голгофу (постать Розіп’ятого на Хресті Ісуса) регулярно протирають наші церковнослужителі. Після завершення літургії віруючі цілують Розп’яття. Під час епідемії ми кладемо його на аналой (спеціальний столик), і поруч стоїть служитель, який протирає Розп’яття обробленою антисептиком серветкою після кожного парафіянина.

Коли відбувається святе Причастя, ми інструктуємо парафіян не торкатися Чаші й не цілувати її (як це вони роблять зазвичай після Причастя), не торкатися губами лжиці (ложечки, якою віруючим подають Святі Дари). Вони просто широко відкривають вуста, і ми лжицею вкладаємо Святі Дари їм у вуста. Таким чином уникаємо контакту між лжицею і тілом людини. Після Причастя люди запивають Святі Дари кип’яченою водою. Ми наливаємо гаряченьку воду в одноразові стаканчики, які після споживання води парафіянами утилізуємо.

Тобто, ми мінімізуємо контакт людей один з одним. На жаль, іноді доводиться виводити з храму людей із явними симптомами хвороби (чихання, кашель). Вибачаємося і просимо, щоб людина під час хвороби залишалася вдома…

У старовину епідемії називалися "морами". У нас є молитва за те, щоб Бог вберіг нас від голоду, мору, нападів чужинців. І оцей мор, який приходить у нашу країну, є тією небезпекою, щодо якої ми молимося до Бога з проханням втрутитися і захистити нас.

Яким чином Бог може втрутитися в цю ситуацію? Він є Цілителем, може зцілити будь-яку людину. Але в Біблії сказано: "Не спокушай Господа Бога твого". Це означає – не робити дій, які випробовували б Бога, Його цілительську могутність. Якщо ти, віруючий, можеш вберегтися, бережися – і тебе Бог буде берегти теж. Є проста людська мудрість: "Береженого Бог береже!"

Деякі профілактичні заходи здаються надзвичайно перебільшеними. Але їх усе одно потрібно дотримуватися, щоб полегшити роботу медикам, щоб уникнути небезпеки самому і не піддавати небезпеці інших людей. Тому запроваджені державою заходи потрібно прийняти.

Ми як Церква нині усердно молимося до Бога, щоб Він допоміг не тільки Україні, а й усьому світові загалом подолати коронавірусну пандемію. Бо зараз кордонів між народами насправді нема, і молитися тільки за свій народ недостатньо – треба молитися за всіх.

Тому нехай Всемилостивий Господь допоможе людству подолати цю пандемію і надалі жити в мирному міжнародному братерстві.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може не збігатися з авторською.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Владика Іоан
Владика Іоан
Митрополит Черкаський та Чигиринський Православної церкви України
- Advertisement -

Черкаська прокуратура досягла зміни рішення суду у справі грабіжника, який напав на літнього чоловіка

Прокуратура домоглася зміни рішення суду першої інстанції у справі 36-річного грабіжника, який напав на літнього чоловіка. Про це повідомляє...

Чи буде інтернет в Черкасах у випадку блекаутів: Лаут відповів

Інтернет у жителів Черкас під час блекаутів буде. Про це журналістам vikka.ua розповів очільник черкаської компанії провайдера «McLaut» Віталій...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x