Новини на ВІККАВіККА-новиниМоральний аспект посмертного донорства (ВІДЕО)

Моральний аспект посмертного донорства (ВІДЕО)

-

- Advertisment -

Перші черкаські операції з трансплантації органів досі обговорює вся країна. Хірургічні втручання такого класу це, безумовно, заслуга лікарів та наявність відповідного технічного забезпечення. Проте, проведення таких операцій говорить і про готовність людей надати дозвіл на мультиорганний забір. Розповідаємо про моральний аспект питання.

Знайти реципієнта на пересадку потрібного органу в Україні надзвичайно складно. Про це говорить статистика — за минулий рік у нашій державі проведено лише 118 трансплантаційних операцій. Так і не дочекавшись своєї черги помирає близько сімдесяти відсотків людей. Бути точнішим — три з половиною тисячі людей втрачають свій шанс на життя. Часто – через моральну неготовність згорьованих родичів віддати частинку близької людини. Змінити сумну статистику можна зі зміною бачення ситуації: підписати згоду на донацію — подарувати життя не лише батьківством.

У Черкасах минулого тижня провели перші такі операції. Донором став померлий черкащанин з важкою черепно-мозковою травмою. Згоду на забір серця, двох нирок та печінки надали рідні чоловіка. Це вже “зелене світло” для тих, хто знаходиться у списку очікування життєво важливих механізмів. Люди оговтуються і розуміють, що після смерті їхні органи можуть бути потрібними іншим.

У країнах колишнього СНД така практика широко розвинена. Наприклад, сусідка України — Білорусь, посідає перше місце за кількістю операцій з пересадки органів. Там роблять 50 трансплантацій на 1 мільйон жителів. У Білорусі, як і наприклад в Іспанії, діє презумпція згоди на посмертне донорство. Тобто, якщо людина не хоче бути посмертним донором — пише заяву. Це гарантує їй недоторканність тіла”. У нашій же державі діє презумпція незгоди і проведення таких операцій довгий час були скоріше винятком, ніж усталеною практикою.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Чигирині представили художню виставку «Христос Воскрес! Воскресне Україна!»

Напередодні Великодня в музеї Богдана Хмельницького у м. Чигирин розпочала роботу тимчасова виставка «Христос Воскрес! Воскресне Україна!». Про це...

Черкаські піротехніки розміновують деокуповані території (ВІДЕО) 

Черкаські піротехніки продовжують розміновувати деокуповані території Херсонської та Миколаївської областей від вибухонебезпечних предметів. Про це повідомляють на сторінці Обласного...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x