НовиниЧеркащинаНа Черкащині через 80 років перепоховали жертв НКВС

На Черкащині через 80 років перепоховали жертв НКВС

-

- Advertisment -

У селі Шрамківка, що на Драбівщині, на місцевому цвинтарі перепоховали рештки дев’яти людей. Серед них були військові Радянської армії, цивільні, і зокрема жінка. На думку науковців, це могли бути жертви радянських каральних органів. Про це повідомили в Українському інституті національної пам’яті.

пошуковці викопали рештки
фото Владислав Куценко та МПЦ “Доля”

Поховання, виявлені пошуковцями, датуються вереснем 1941 року. Загиблі мали відношення до 26-ої армії Південно-Західного фронту.

«За свідченнями місцевих жителів, серед загиблих мала бути й вчителька німецької мови зі Шрамківки. Нажаль, більшість поховань були зруйновані мародерами, при цьому з них щезли практично всі особисті речі, елементи одягу та навіть велика кількість кісток, які б дали змогу визначити стать загиблих чи приналежність до військових чи цивільного населення. Однак, певна закономірність у розташуванні могил наштовхує на думку, що десь в архівах існує не тільки список розстріляних, а й схема розташування поховань. Є дуже велика ймовірність того, що з часом особи загиблих буде ідентифіковано”, – розповів Олександр Назаров, завідувач сектору археології та охорони культурної спадщини Державного історико-культурного заповіднику “Трипільська культура”, чиї фахівці брали участь у пошуках та ексгумації, передає сайт «Рідна Черкащина».

священник на цвинтарі
фото Владислав Куценко та ПМЦ “Доля”

За словами Олександра Назарова, Черкащина за кількістю жертв діяльності катів НКВС посідає третє місце в Україні. І при цьому тема ця й досі лишається поза полем зору більшості дослідників.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах за минулий тиждень народилося більше хлопчиків

Протягом минулого тижня в Черкасах народилося 25 немовлят. Про це повідомляє пресслужба Черкаської міської ради. Загалом світ побачило 14 хлопчиків...

Цього тижня погода на Черкащині буде сонячною та теплою

Цього тижні на Черкащині очікується сонячна та суха літня погода. Вночі температура буде коливатися в межах 5-10º тепла, а...

Цікаве:

Акумуляторні пилососи: змініть свої звичні поняття про прибирання

Не секрет, що у сучасному світі найважливішим ресурсом є...

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x