НовиниЧеркащинаДвоє друзів з Черкас взялись гастрономічно окультурювати земляків

Двоє друзів з Черкас взялись гастрономічно окультурювати земляків

-

- Advertisment -

Нові та знайомі смаки – задля створення особливої – гастрономічної  – культури в Черкасах. Саме так, опираючись на досвід європейських країн, де їжа вже давно перестала бути просто їжею, а перетворилась на окремий вид дозвілля, 23-річний Петро Арланов та 22-річний Дмитро Черниш збираються перетворити наше місто на туристичний центр. Перший крок на шляху до здійснення своїх амбітних планів хлопці вже зробили – 31 серпня в межах проведення масштабного дитячого фестивалю пройде перший гастрофестиваль "НЕЇЖА". З часом саме він, впевнені організатори, перетворить Черкаси на гастрономічну столицю й притягуватиме туристів на різноманітні смаколики. Втім, кажуть, не смаколиками єдиними збираються завойовувати аудиторію. Ексклюзивно vikka.ua Петро на Дмитро розповіли про свої ідеї та плани. 

Хто є хто?

"Ми однокласники. Ба, більше – знайомі й товаришуємо ще з дитячого садочка. З дитячого садочка разом. Після закінчення школи роз’їхались хто куди: Петро – в Прагу, Дмитро – до столиці. Там набували якогось досвіду. І в якийсь момент вирішили розвивати наше місто разом".
 

Пошуки себе для Дмитра почались з медичного університету. Однак, коли зрозумів, що медицина – зовсім не те, чим хочеться займатись в житті, пішов у торгівлю. Власний інтернет-магазин, активні продажі, постійний саморозвиток і самоосвіта… А потім – знову зміна пріоритетів і перехід від торгівлі до творчості. Після повернення з багатолюдного Києва до Черкас Дмитро зайнявся брендингом. Каже, в цій справі його захоплює все: нові знайомства, люди, враження, досвід, творчий процес.

Світлина з особистого архіву Дмитра Черниша

Петро ж після закінчення школи реалізувати себе вирішив за кордоном – у Чехії. Нині він – повар одного із місцевих бістро. Роботу поєднує з заняттям дизайном.

"Я просто люблю готувати і якось вирішив, що на літо треба заробити грошей. Пішов до ресторану, поїв, мені сподобалось. Потім підійшов до менеджера і сказав, що хочу в них попрацювати. Мене взяли, і через тиждень роботи помічником повара я став поваром. Але, працюючи, продовжував навчатись і розвиватись. Тому коли мені розповідають що важко знайти роботу, я не вірю – ви просто нічого не зробили для цього!"
 

Якщо раніше хлопець був упевнений, що варто обрати одну справу, якою маєш займатись у житті, то нині зрозумів: розвиватись однаково потужно й успішно можна в кількох напрямках. Тому ні кулінарію, ні дизайн кидати не збирається. Переконує, монотонність – це найгірше, що може бути для розвитку. Тому навіть на кухні завжди експериментує: вигадує нові страви, нові смаки, дбає про естетику своїх кулінарних творінь. 

Світлина з особистого архіву Петра Арланова

Від зустрічі однокласників до втілення ідеї

"Я просто приїхав додому, до друзів – перезапуститись, – розповідає Петро. – І почав розпитувати про гарні місцеві заклади харчування, потім – ходив цими закладами ділився своєю ідею. Діма їздив зі мною – за компанію, а потім і сам зацікавився. Так, ми об’їхали 11 ресторанів, шефи яких, в принципі, підтримали моє бачення. І так зародився гастрономічний фестиваль "НЕЇЖА". А далі ми вже не змогли зупинитись".
 

На ідею, виплекану протягом не одного року і привезену з-за кордону, хлопця надихнула сама Чехія й тамтешній менталітет, ставлення до їжі. Там, де ледь не щоденно проходить безліч фестивалів гастрономічної тематики, сам уже прийом їжі – це вже дозвілля, яке приносить чехам задоволення. Однак для Черкас цього виявилось замало – місцевим, крім насолоди гастрономічної, необхідна ще й естетична та емоційна. Тому в процесі реалізації перша ідея дещо змінилась – "обросла" сценою, розвагами, атракціонами та отримала дитячу тематику.

"Ми почали співпрацювати з Оксаною Гончарук з "Дирекції парків". І, враховуючи, що це наш перший досвід у організації нашого дітища, то її допомога була просто колосальною. І це теж неоціненний досвід. Саме вона запропонувала нашому гастрофествиалю стати частиною великого дитячого фестивалю "Країна розваг", який відбудеться 31 серпня в Долині троянд. Тому чекайте дитячих та сімейних смаколиків від нас".
 

Так, окрім локації "НЕЇЖІ", юних гостей "Країни розваг" чекають безліч батутів та надувних гірок, станція доброти з чотирилапими друзями, станція для відпочинку бабусь і дідусів, шахові та водяні битви, сцена цікавинок, станція майстрів, веселі старти, крутий заміс на гончарному крузі, можливість відчути себе пожежником та патрульним.

НЕ їжа. А що?

Локація на дитячому фестивалі – перший крок гастрофестивалю "НЕЇЖА" у велике життя. Планів молоді організатори вже розписали на кілька років наперед. Так, згодом межах "НЕЇЖІ" будуть проводитись щотижневі кулінарні майстер-класи. З часом фестиваль стане щотижневим, а раз на рік вибухатиме масштабним опен-ейром. Постійно змінюватиме локації: буде відбуватись в закладах, на відкритих майданчиках, включатиме чемпіона шеф-кухарів, на який їхатимуть з усієї країни. І навіть вийде за межі гастротеми, охоплюватиме різноманітні мистецькі напрямки. Саме тому фест отримав таку назву: окрім харчів, відвідувачів чекатиме ще багато чого.

"Це буде не просто гастрофестиваль, а цілий артпроєкт. Міське свято муралів, світлові шоу! Це все стане частиною смачного фесту! В Празі років 3-4 тому стартував світловий фестиваль "Сигнал" і вже зараз все місто всіяне маленькими світловими композиціями. Ти гуляєш по місту ввечері і це так гарно! То чим Черкаси гірші? Чому б таке тут не зробити? Треба тільки щоб місто нам трішечки допомогло у цьому. Ми хочемо запустити такий проект. Який з часом буде приваблювати туристів до Черкас. Разом з тим, будемо змінювати менталітет наших земляків, аби вони по-іншому сприймали подібні заходи і гастрокультуру в цілому, – кажуть Петро та Дмитро. – Щоб люди розуміли, що це і є вид дозвілля – вийти з дому і в особливій атмосфері свята попоїсти щось нове і смачне".
 

Найбільше організатори хочуть привити черкасцям вміння красиво і з задоволенням відпочивати. Адже життя – одне і воно має дарувати яскраві емоції.

Окрім того, хлопці мають намір змінити не лише світогляд земляків, а й підхід до міського дизайну. Кажуть, як фахівцям, нині аж боляче дивитись на ті афіші й плакати заходів, які відбуваються в Черкасах.

"Хоч у нас із Петром і кардинально різні бачення, ми сходимось в думці, що це "вирви око" просто, а не дизайн. Радянщина якась, – зазначає Дмитро Черниш. – А так хочеться зробити місто красивим в усіх сенсах!"
 

Після серпневої участі у "Країні розваг", наступний фест "НЕЇЖА" планують провести вже в середині осені. Врахувати отриманий досвід, допущені помилки і зробити захід дійсно таким, як передбачає їхня концепція. Більш того, кажуть: готові до того, що містянам не припаде до душі їхній задум. Однак зупинятись все одно не будуть і обов’язково втілять усі свої задуми в життя.

Як повідомляв сайт vikka.ua, між скель на Черкащині відбувся унікальний гастрофестиваль. 

У нашому Telegram каналі – тільки найважливіші та найактуальніші новини.

 

 

 

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах попрощалися з 21-річним захисником, який загинув від ракетного обстрілу

Черкаська громада провела в останню путь 21-річного захисника Олександра Гончарова. Про це повідомляє міський голова Черкас Анатолій Бондаренко. Олександр народився...

На Черкащині підрахували збитки, які завдали браконьєри від початку нересту

Спеціалісти черкаського Рибоохороннгого патруля підрахували, скільки збитків від початку нерестової заборони нанесли браконьєри екосистемі Черкаської області. За період заборони...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x