НовиниЧеркащинаЖиття після реформи: черкаські пенсіонери відчули "покращення" по-різному

Життя після реформи: черкаські пенсіонери відчули "покращення" по-різному

-

- Advertisment -

Рівно місяць тому в Україні набув чинності закон про пенсійну реформу, який передбачав підвищення пенсій на суму в середньому від 200 до 1000 гривень. Однак пенсійному "покращенню" радіють по-різному. Черкащани дивуються: чому пенсія при однаковому трудовому стажі для одних зросла більш ніж на тисячу, а для інших – на кількадесят гривень або й не зросла взагалі? Подробиці дізнавався сайт vikka.ua.

Пенсіонерка Людмила Шевченко пішла на пенсію у 2014 році.

"Весь час працювала бухгалтером. У мене стаж 38 років, а надбавки отримала лише 64 гривні. Телефонувала до Пенсійного фонду і мені пояснили: хто вийшов на пенсію у 2014-2017 роках, не отримає значного підвищення".

А Валентина Прокопенко взагалі не отримала підвищення до пенсії.

"Зверталася до Пенсійного фонду, але вони відповіли, що нічого не знають і попросили, щоб я прийшла пізніше. У мене 28 років стажу, пенсію отримую з 2001 року".

Декого з пенсіонерів пенсійна реформа не образила. Серед таких – Олександр Григорович. Чоловік пропрацював гірничим майстром 11 років.

"Загальний стаж у мене 39 років. Я працював і токарем, і електрослюсарем, і завідувачем паливного складу, і головним механіком. Після перерахунку пенсійних виплат та осучаснення мені до пенсії нарахували ще 1040 гривень", – каже він.

Як пояснила начальник Головного управління ПФУ в Черкаській області Світлана Зінник, визначення розміру пенсії у межах перерахунку відбулося для усіх громадян, без огляду на статус і місце роботи.

vycherpno.ck.ua

"Щодо реформування пенсійної системи, вона чесна і прозора. Розмір пенсії громадянина вираховувався за формулою: Сз × Ікз × Кс. Показник "Сз" – це розмір середньої заробітної плати в Україні за три роки перед зверненням за призначенням пенсії. "Ікз" – індивідуальний коефіцієнт заробітної плати (співвідношення зарплати людини до середньої зарплати, з якої сплачувалися внески). "Кс" – коефіцієнт страхового стажу, який визначається як множник тривалості років стажу роботи людини на величину оцінки одного року страхового стажу", – пояснює принцип нарахування пенсії Світлана Зінник.

Як відомо, базова середня плата для розрахунку пенсій складає 3764,4 грн, а коефіцієнт страхового стажу для розрахунку пенсій знижений з 1,35 до 1.

"Люди, які вийшли на пенсію в останні три-чотири роки: в 2014-му, 2015-му, 2016-му та 2017-му роках, не отримали підвищення. Законом з 1 жовтня передбачено проведення перерахунків пенсії, обчислених за нормами закону про загальнообов’язкове пенсійне страхування із застосуванням єдиної заробітної плати по Україні. У них зарплатна база ще не так сильно застаріла, а якщо перераховувати зі зниженням оцінки одного року стажу, страхова частина їхніх пенсій вийде навіть нижче, ніж є зараз", – зазначає Світлана Зінник.

Водночас у відділі звернень громадян Пенсійного фонду наразі чималий ажіотаж: у багатьох виникають питання щодо підвищення пенсій. Так, лише за жовтень пенсійними отримали майже дві тисячі звернень від громадян.

Як повідомляв сайт vikka.ua, у Пенсійному фонді дали поради молодим черкасцям щодо безбідної старості.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкаському ЦНАПі представили нові художні виставки

У Черкаському ЦНАПі діє арт-простір, де обдаровані черкасці мають можливість презентувати свої роботи. Днями у закладі представили дві нові...

Їхав, упав, поскаржився на поліцію: на черкащанина відкрили справу за неправдиве повідомлення

Черкащанин звернувся зі скаргою на працівників поліції. Перевірка встановила, що він здійснив неправдиве повідомлення на спецлінію 102 через образу...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x