НовиниЧеркащинаНа Черкащині після двох приватизацій хочуть повернути базу відпочинку...

На Черкащині після двох приватизацій хочуть повернути базу відпочинку державі

-

- Advertisment -

Днями Черкаська обласна прокуратура заявила: з метою захисту прав дітей правоохоронці мають намір через суд визнати договір купівлі-продажу колишньої дитячої бази відпочинку «Придніпровська» не дійсним. Про це повідомляється на сайті прокуратури в Черкаській області.

Прокуратура встановила, що приватизація вказаного комплексу разом з землею рекреаційного призначення,  площа якої майже 9 га, відбулася з порушенням вимог законодавства. Нагадаємо, дитяча база відпочинку розташована в селі Благодатне, Золотоніського району, на самому березі річки Дніпро.

«Так, процедура приватизації оздоровчого закладу пройшла без погодження з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері оздоровлення та відпочинку дітей. Крім того, основні види діяльності товариства, що придбало дитячий оздоровчий комплекс, не стосуються сфери охорони здоров’я та надання соціальної допомоги», – йдеться у повідомленні прокуратури.

Наразі господарський суд відкрив провадження за позовною заявою прокурора щодо визнання недійсним договору купівлі – продажу та повернення майна в державну власність.

Рука Тулуба

База відпочинку «Придніпровська» була приватизована у 2001 році. Вона належала дочірному підприємству «Черкаситурист», що входило до корпорації «Укрпрофтур». У підпорядкуванні  «Черкаситурист» перебували готель «Тарасова гора» в Каневі, готель «Росава» в Черкасах та база «Придніпровська». Довгий період черкаським підприємством керував Микола Петренко – батько ексдепутата Верховної Ради України Олега Петренка.

Це був період успішного управління майном. Дитяча база відпочинку приймала дітей, там проводився фестиваль «Тарасова Гора».

Проте у червні 2011 прокуратурою Черкаської  області направлено позов в інтересах Фонду державного майна України щодо права власності на базу «Придніпровська». Вже у липні поточного року Господарський суд задовольнив позов повність. Так само через суд, але за позовом прокуратури, були повернуті державі готель в Каневі та готель «Росава», що в Черкасах. Проти Миколи Петренка була навіть була порушена кримінальна справа. Мовляв, саме він «протягнув» незаконну приватизації цих обєктів у 2001 році.

Чимало експертів тоді говорили, що процес «забрати і поділити» розпочали за вказівкою тодішнього губернатора Сергія Тулуба.

Після повернення до держави

База «Придніпровська» почала занепадати. Фонд держмайна України в Черкаський області неодноразово намагався здати її в оренду. Проте безуспішно. А тим часом будиночки руйнувалися, деякі з них розкрадали. Від 3-хповерхового цегляного корпусу залишилися лише стіни.

Рішення про передачу бази відпочинку на приватизацію прийняли у 2002 році. Проте повномасштабна війна внесла свої корективи. Тож готувати до продажу базу «Придніпровську» вирішили у 2023 році.

Два аукціони і 14,9 млн в державний бюджет

Базу відпочинку «Придніпровська» виставляли на продаж двічі. Перший раз у квітні 2023 року. Стартова ціна була – 2,6 млн грн. Чотири учасники. Найдорожча пропозиція – 10 млн грн. Її назвав благодійний фонд “РЕҐІ БАСЕ УКРАЇНА”. За інформацією деяких ЗМІ, Фонд мав намір зробити там реабілітаційний центр для ветеранів і військових.

Проте у встановлений термін БФ “Регі Басе Україна” не заплатив установлену суму. Учасника дискваліфікували. Фонд держмайна України в Черкаській області оголосив новий аукціон.

Повторний аукціон відбувся у червні 2023 року. Стартова ціна – 2,6 млн грн. Участь у аукціоні взяли 5 учасників. Найбільші суму вказав ТОВ «Лютурс». Товариство погодилося заплатити за територію бази і залишки будівель – 14,9 млн грн. Що майже у 6 разів більше від стартової ціни. Кошти, отримані від приватизації, пішли у державний бюджет.

Нині ж прокуратура в суді намагається оскаржити договір купівлі-продажу. У випадку позитивного рішення база відпочинку переде знову в державу, а бюджет змушений буде повернути 14 млн грн.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
1 Коментар
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Володимир
Володимир
5 місяців тому

Тепер розкажіть, що у всьому винний путле, і що це він залишив нам руїни, а ми пушисті і не винні. Соромно і гидко!!!

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Смілі та Умані прощатимуться із загиблими бійцями 

Смілянська та Уманська громади проведуть в останню путь військових. На фронті загинули Олексій Зелененко та Олександр Думенко. Про це...

У Чигирині представили художню виставку «Христос Воскрес! Воскресне Україна!»

Напередодні Великодня в музеї Богдана Хмельницького у м. Чигирин розпочала роботу тимчасова виставка «Христос Воскрес! Воскресне Україна!». Про це...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x