НовиниЧеркащинаНа Черкащині після двох приватизацій хочуть повернути базу відпочинку...

На Черкащині після двох приватизацій хочуть повернути базу відпочинку державі

-

- Advertisment -

Днями Черкаська обласна прокуратура заявила: з метою захисту прав дітей правоохоронці мають намір через суд визнати договір купівлі-продажу колишньої дитячої бази відпочинку «Придніпровська» не дійсним. Про це повідомляється на сайті прокуратури в Черкаській області.

Прокуратура встановила, що приватизація вказаного комплексу разом з землею рекреаційного призначення,  площа якої майже 9 га, відбулася з порушенням вимог законодавства. Нагадаємо, дитяча база відпочинку розташована в селі Благодатне, Золотоніського району, на самому березі річки Дніпро.

«Так, процедура приватизації оздоровчого закладу пройшла без погодження з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері оздоровлення та відпочинку дітей. Крім того, основні види діяльності товариства, що придбало дитячий оздоровчий комплекс, не стосуються сфери охорони здоров’я та надання соціальної допомоги», – йдеться у повідомленні прокуратури.

Наразі господарський суд відкрив провадження за позовною заявою прокурора щодо визнання недійсним договору купівлі – продажу та повернення майна в державну власність.

Рука Тулуба

База відпочинку «Придніпровська» була приватизована у 2001 році. Вона належала дочірному підприємству «Черкаситурист», що входило до корпорації «Укрпрофтур». У підпорядкуванні  «Черкаситурист» перебували готель «Тарасова гора» в Каневі, готель «Росава» в Черкасах та база «Придніпровська». Довгий період черкаським підприємством керував Микола Петренко – батько ексдепутата Верховної Ради України Олега Петренка.

Це був період успішного управління майном. Дитяча база відпочинку приймала дітей, там проводився фестиваль «Тарасова Гора».

Проте у червні 2011 прокуратурою Черкаської  області направлено позов в інтересах Фонду державного майна України щодо права власності на базу «Придніпровська». Вже у липні поточного року Господарський суд задовольнив позов повність. Так само через суд, але за позовом прокуратури, були повернуті державі готель в Каневі та готель «Росава», що в Черкасах. Проти Миколи Петренка була навіть була порушена кримінальна справа. Мовляв, саме він «протягнув» незаконну приватизації цих обєктів у 2001 році.

Чимало експертів тоді говорили, що процес «забрати і поділити» розпочали за вказівкою тодішнього губернатора Сергія Тулуба.

Після повернення до держави

База «Придніпровська» почала занепадати. Фонд держмайна України в Черкаський області неодноразово намагався здати її в оренду. Проте безуспішно. А тим часом будиночки руйнувалися, деякі з них розкрадали. Від 3-хповерхового цегляного корпусу залишилися лише стіни.

Рішення про передачу бази відпочинку на приватизацію прийняли у 2002 році. Проте повномасштабна війна внесла свої корективи. Тож готувати до продажу базу «Придніпровську» вирішили у 2023 році.

Два аукціони і 14,9 млн в державний бюджет

Базу відпочинку «Придніпровська» виставляли на продаж двічі. Перший раз у квітні 2023 року. Стартова ціна була – 2,6 млн грн. Чотири учасники. Найдорожча пропозиція – 10 млн грн. Її назвав благодійний фонд “РЕҐІ БАСЕ УКРАЇНА”. За інформацією деяких ЗМІ, Фонд мав намір зробити там реабілітаційний центр для ветеранів і військових.

Проте у встановлений термін БФ “Регі Басе Україна” не заплатив установлену суму. Учасника дискваліфікували. Фонд держмайна України в Черкаській області оголосив новий аукціон.

Повторний аукціон відбувся у червні 2023 року. Стартова ціна – 2,6 млн грн. Участь у аукціоні взяли 5 учасників. Найбільші суму вказав ТОВ «Лютурс». Товариство погодилося заплатити за територію бази і залишки будівель – 14,9 млн грн. Що майже у 6 разів більше від стартової ціни. Кошти, отримані від приватизації, пішли у державний бюджет.

Нині ж прокуратура в суді намагається оскаржити договір купівлі-продажу. У випадку позитивного рішення база відпочинку переде знову в державу, а бюджет змушений буде повернути 14 млн грн.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
1 Коментар
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Володимир
Володимир
7 місяців тому

Тепер розкажіть, що у всьому винний путле, і що це він залишив нам руїни, а ми пушисті і не винні. Соромно і гидко!!!

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська міська рада придбала бус для ЗСУ

Колектив ЧМР на чолі з міським головою придбали мікроавтобус «Wolksvagen» та передали на потреби військовим. Про це повідомляє Анатолій...

Антициклон «GUSTAV» принесе спекотну погоду на Черкащину

Найближчі три дні погоду на Черкащині визначатиме антициклон «GUSTAV», який забезпечить маловітряну, суху та спокійну погоду. Про це повідомляє...

Цікаве:

Чи легко вибрати нерухомість у Чернівцях

Наразі не потрібно їхати у місто вашої мрії, аби...

Чудо-тканина фліс: особливості й переваги

Фліс є синтетичним аналогом шерсті. Попри таку складову, ця...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x