На Черкащині тримається дощова погода. У лісі активно починають рости гриби. Як їх вибирати і готувати, щоб вживання було безпечним? Як запобігти отруєнню грибами радять фахівці ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.
Вибирайте штучно вирощені печериці та гливи, що реалізують у магазинах або ж на спеціалізованих ринках, де вони проходять відповідний контроль.
У жодному разі не купуйте гриби, що продаються вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках.
Під час збирання грибів врахуйте наступні рекомендації:
- ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
- остерігайтеся пластинчастих грибів;
- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
- під час посухи грибів краще не брати взагалі, тому що у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба – втрата води та накопичення токсинів;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- не вживайте сирих грибів.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі), негайно викликайте «швидку допомогу».
Читайте також: