Online TV
НовиниЗдоров'яВеликдень без пігулок: як вийти з посту правильно

Великдень без пігулок: як вийти з посту правильно

Наближаються великодні та травневі свята, закінчується Великий піст. За час посту в організмі відбуваються суттєві зміни: людина відвикає від білкової їжі тваринного походження, виділення травних ферментів, які відповідають за розщеплення м’яса, яєць і молочних продуктів, знижується.

Управління Держпродспоживслужби на Черкащині опублікувало рекомендації щодо правильного виходу з посту.

Різке повернення до звичного харчування може спровокувати погіршення самопочуття, призвести до загострення наявних захворювань або виникнення нових. Особливо це стосується людей з хронічними захворюваннями системи травлення, серцево-судинної, дихальної, ендокринної та сечостатевої систем. Навіть здорові люди часто провокують розлади у функціональному стані організму стрімкою зміною раціону харчування після закінчення Посту.

У зв’язку з цим, до звичайного раціону слід повертатися поступово, потроху вводячи продукти тваринного походження, використовувати щадну термічну обробку (варіння, тушкування, запікання, приготування на пару) та обмежувати смажене, жирне, солоне і солодке.

Для того, щоб святкування пройшло без небажаних наслідків для здоров’я та не призвело до харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, фахівці рекомендують:

  • уважно вивчати маркування, перевіряти терміни придатності до споживання харчових продуктів, за найменших сумнівів щодо якості – не купувати такі продукти;
  • зберігати продукти харчування тільки за умов, зазначених на упаковці та у встановлені терміни;
  • дотримуватись технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо;
  • використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв, в холодильнику зберігати їх окремо;
  • не готувати страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддати термічній обробці;
  • готові страви зберігати без холоду не більше 2-х годин, не вживати продукти та страви, термін придатності яких закінчився;
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід добре промити їх питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;
  • оминати місця стихійної торгівлі, купувати харчові продукти лише у стаціонарних закладах торгівлі;
  • не купувати м’ясні, рибні, кондитерські вироби, консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах;
  • дотримуватись правил особистої гігієни, ознайомити з ними дітей та ретельно стежити за тим, щоб вони їх виконували.

У випадку виявлення ознак кишкового захворювання або харчового отруєння слід негайно звернутись до найближчої лікувальної установи або викликати швидку допомогу. Не займайтесь самолікуванням!

Як повідомляв сайт vikka.ua, у травні на черкащан чекає більше вихідних.

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.

У Черкасах відкрився Всеукраїнський турнір з дзюдо

Всеукраїнський турнір з дзюдо на підтримку Збройних Сил України відкрили у Черкасах. Про це повідомляють у департаменті освіти та...

На Звенигородщині чоловіка затримали за незаконний обіг зброї: справа дійшла до суду

Незаконний обіг зброї на Черкащині став підставою для передачі до суду обвинувального акту щодо жителя Звенигородки. Про це повідомляють...

Цікаве:

Лушпиння від картоплі не йде у смітник, а працює на майбутній врожай

Багато господинь викидають лушпиння від картоплі, навіть не здогадуючись,...

Порівняння технологій енергонезалежності та поради для власників приватних осель

Розглянемо основні рішення, які вже використовуються українськими домогосподарствами. Акумуляторні системи Інверторно-акумуляторні...

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

Підключення до трансляції ВІККА...
Перевірка доступності потоку

Трансляція недоступна

Наразі пряма трансляція не ведеться. Спробуйте пізніше.

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x