НовиниЧеркащинаСеляни на Черкащині вшанували відомого українського письменника

Селяни на Черкащині вшанували відомого українського письменника

-

- Advertisment -

У Куцівці на Черкащині минулими вихідними було людно. Тамтешні жителі та гості зі Сміли, Черкас, Києва вшановували Тодося Осьмачку – українського письменника, поета, перекладача, який народився в цьому селі у 1895 році й прославив його на весь світ. Про це пише "Україна молода".

Урочистості, присвячені 123-й річниці з дня народження Тодося Осьмачки, організувала Ротмістрівська об’єднана територіальна громада, куди входить тепер Куцівка, спільно з Черкаською обласною спілкою письменників.

Односельці та гості, серед яких були письменники та поети, згадували талановитого українця, читали його твори, а в церкві Різдва Пресвятої Богородиці, в якій свого часу хрестили майбутнього письменника, отець Василь відслужив молебень.

Побували гості й на місці батьківської хати поета в урочищі Заруда біля сільського ставка, де тепер стоїть пам’ятний знак; поклали квіти до його меморіальної дошки, що встановлена на фасаді Будинку культури; подивилися аматорський концерт.

На заходах урочисто вручили цьогорічну літературну премію імені Тодося Осьмачки Василю Клічаку за його книгу "Копана гора", а Олексію Тичку, члену Спілки письменників України, – диплом і нагрудний знак лауреата міжнародного конкурсу імені Пантелеймона Куліша.

Відзначення лауреатів відбулося завдяки спонсорській допомозі, зокрема, ТОВ "Агро-Рось" i товариства "Альфа-Агро".

"Тодось Осьмачка дуже любив Куцівку. І згадував малу батьківщину все своє життя, куди б його не кидала нелегка доля – в Югославії, Франції, Німеччині, Канаді, Сполучених Штатах. Адже сталінські репресії, котрі набирали обертів у 30-х роках минулого століття, зачепили й Тодося Осьмачку", – говорить черкащанка Олена Савченко, котра є шанувальницею творчості письменника і кожного року приїжджає в Куцівку.

Жінка добре знає біографію письменника і захоплюється його літературною спадщиною: збірками "Круча", "Скитські вогні", "Клекіт", "Сучасникам", поемами "Поет", "Китиці часу, "Із-під світу"; а повісті "Старший боярин", "План до двору", "Ротонда душогубців" прочитала двічі.

Як повідомляв сайт vikka.ua, канівський музей Шевченка поповнили унікальними документами.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські патрульні виявили водія без прав та транспортний засіб із підробленим VIN-номером

Вчора, близько 10 години, патрульні на вулиці Героїв Холодного Яру помітили автомобіль Ford Transit, який рухався з порушенням правил...

У Черкасах зупинили водія на розбитому авто, який нервував

Днями, на вулиці Гетьмана Сагайдачного, що у Черкасах, екіпаж патрульних зупинив автомобіль Peugeot, в якого були наявні зовнішні пошкодження....

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x