Online TV
НовиниНегода не завадила черкасцям відзначити Різдво (ФОТО)

Негода не завадила черкасцям відзначити Різдво (ФОТО)

- Advertisment -

Негода не завадила черкасцям відзначити Різдво кутею та колядками на Театральній площі. Розпочалися народні гуляння по обіді зі спільної молитви. Усіх містян, які були присутні на площі, із цим великим християнським святом привітав митрополит Черкаський та Чигиринський Іоан.

Про це інформує прес-служба Черкаської міськради.

– У цей день ми святкуємо початок виявлення божественної любові до людей. Саме сьогодні Господь явно показав себе людям у вигляді немовляти, народившись від Святого Духа та Діви Марії, – сказав він. – У цій любові одночасно показав своє смирення і простоту. Адже народився у звичайному вертепі й був покладений у ясла. Про це ми співаємо в піснях і тим самим говоримо, що він прийшов не для того, аби щось вимагати від людей, а навпаки – дати їм, нічого не домагаючись взамін…

Родзинкою ж святкування Різдва по-черкаськи став фестиваль куті. Його започаткували ще шість років тому на прохання греко-католицької громади. У такий спосіб, кажуть організатори, прагнули відродити давні українські традиції. Святкову страву готували у двох казанах місткістю по 150 літрів. На польовій кухні працювали представники комітету самоорганізації населення "Благовісний" та Східноєвропейського університету. Обидві команди кухарів секретів приготування не видають, однак зізнаються: аби страва вдалася, її треба готувати з любов’ю.

Як розповіла голова КСН-у Жанна Котенко, їхня команда вирішила почастувати черкащан рисовою кутею. Її рецепт жінка привезла з Західної України. До страви додали горіхи, мак, курагу, ананаси, цедру лимона, апельсину та мед.

– Кутю за таким рецептом я вперше скуштувала в м. Яремче років 15 тому. Відтоді й вдома та для друзів готую саме таку страву, – сказала вона. – Сьогодні ми хотіли смачно нагодувати всіх відвідувачів свята, а бажання, як відомо, здійснюються.

А от представниця іншої команди Наталія Баранова зізнається – кутю готували за рецептом бабусі, родом із села Крупське Золотоніського району.

– Насамперед, аби ця різдвяна страва була смачною, треба обрати якісні продукти. Пшеницю замочити, мак теж обов’язково відварити й добре розтерти, запарити родзинки, а мед розчинити в теплій воді, – каже Наталія Анатоліївна. – Як такої особливої таємниці приготування немає, варили за традицією.

А вже 15 січня в обласному центрі стартує ще один традиційний міський фестиваль "Різдвяна коляда", у рамках якого для черкащан виступить Архикатедральний хор Собору святого Юрія.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкащани "гучно" Новий рік відгуляли.

 

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Фахівці розповіли, в якому із міст Черкащини найбільший радіаційний фон

Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб оприлюднили інформацію про радіаційний фон на Черкащині. Про це йдеться на...

Фантазія без меж: у Черкасах відбувся фестиваль косплею

У Черкасах на вихідні панувала магія аніме, коміксів та фантастичних образів — відбувся Cosplay Fest. Цей яскравий фестиваль зібрав...

Цікаве:

Які спортивні добавки справді працюють: правда без маркетингу

Ринок спортивного харчування щороку зростає – разом із кількістю...

Літнє взуття для активних днів: як обрати ідеальні кеди на теплу пору

У літньому гардеробі важливу роль відіграє зручне, дихаюче та...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас