НовиниЧеркащинаНайбільша підтримка – листи з батьківщини: екс-полонений моряк зі...

Найбільша підтримка – листи з батьківщини: екс-полонений моряк зі Сміли пригадав про нелегкі місяці в Росії (ФОТО)

-

- Advertisment -

У нього дві домівки. Одна – там, де море, інша – там, де батьки. Він той, хто наважився б на захист водних кордонів батьківщини ще раз, аби довести, що Україна – існує. 7 вересня моряк зі Сміли Олег Мельничук опинився на рідній землі після майже року полону. Сьогодні, 23 вересня, командир рейдового буксира “Яни Капу” вільно розповідає про свої емоції та умови тримання в російському ізоляторі, інформує vikka.ua.

Олег без проблем проходить період адаптації вдома, зауважує також, що психологічний стан у нормі. Хоча добре пам’ятає, що допомагало йому у полоні тримати позитивний тонус.

“Мужньо тримався завдяки підтримці з України. Коли я учився на військового, то розумів, що все може бути. Тому морально налаштовуєш себе до цього ще з навчання, – пригадує моряк. – Найкраще було, коли приходили листи з батьківщини, коли знаєш, що за тебе борються. І ті листи ти перечитуєш по 5-10 разів на місяць. Це була найбільша підтримка”.

Протягом цього нелегкого періоду в Олега зібралось близько 160 “рідних” листів. Каже, що багато послань ще не було доставлено. Листи українською мовою взагалі не доходили до адресата. Російськомовні ж приходили із затримкою у два-три місяці.

Мама Олега Лариса Мельничук добре пам’ятає, якими ребусами складала першу вісточку синові:

“Потрібно було повідомити, що їх не залишили, за них борються, але ж я не могла цього написати. Тому, сказала: “Сынок, брат дрова рубит, уголь носит”. Подумала, що син зрозуміє, адже я живу в квартирі, в нього є брат близнюк. Теж капітан”.

Перебуваючи в ізоляторі, Олег не бачився і не спілкувався зі своїми моряками. Бачив тільки 5-7 осіб, з якими їздив до суду.

Facebook / Антон Наумлюк

“Нам нічого не пропагували, відносились лояльно, давали читати книги. 24/7 сидів у камері 7 на 3. На прогулянку виділяли лише годину. То була така ж пуста камера, замість даху – решітка”, – пригадує смілянин.

Хлопцям до останнього не вірилось, що їх заберуть. О четвертій годині ранку був наказ збирати речі. Коли зайшли в повітряний простір українського кордону – зааплодували. До тями прийшли після виходу з літака. Деякі хлопці зрозуміли, що вернулись на батьківщину, коли на автівках зустрічали київські номера.

Зараз усі колишні військовополонені хоч і в Україні, та все ж вважаються обвинуваченими, триває розслідування. Росія звільнила моряків під особисте зобов’язання уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової.

“Із російських полонених Україна обвинувачення зняла. Я вважаю це справедливим. Російська сторона, можливо, чинить несправедливо, бо згідно з трибуналом, треба нас повернути, закрити всі справи. Ми діяли відповідно до всіх міжнародних прав”, – зазначає Мельничук.

І надалі Олег планує служити у військово-морських силах. Якщо потрібно – вкотре захистити водні кордони країни та довести, що Україна – є. У планах моряка – здобути дві-три вищі освіти, тож зараз чоловік визначається із навчальними закладами.

На часі також обіцяна президентом квартира. Нагадаємо, помешкання за державний кошт презентують усім 24-м звільненим морякам. Передбачається, що усі вони мешкатимуть в одному будинку.

Керівництво Черкаської області Олегу Мельничуку гарантує допомогу і в особистих питаннях, і в освітній сфері. Від голови ОДА Ігоря Шевченка моряк вже сьогодні отримав подяку і пам’ятний знак “За заслуги перед Черкащиною”.

“Полон – це річ жахлива. Мами народжують синів і мають надію, що буде продовження роду, а коли сини потрапляють до полону, мамина надія – на диво і Господа Бога, – каже очільник Черкаської ОДА. – Дякую Олегу за вибрану модель поведінки, особливо ставлення до української мови. Бачу, що дух незламаний, посміхаєшся. Низький уклін батькам. Ми всі одна родина і немає таких питань, які б не стосувались мене чи вас особисто, коли йдеться про безпеку країни. Хочу, щоб ти знайшов себе в цьому житті так само гідно, як повів себе у цьому полоні”.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкащани, яких звільнили з російського полону, отримають по 100 тисяч гривень.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкасець постане перед судом за неправдиве повідомлення про підготовку вибуху

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно 65-річного черкасця за фактом надання завідомо неправдивої інформації про підготовку вибуху в...

Черкащан попереджають про пориви вітру

Протягом найближчої доби на Черкащині очікується сильний вітер. Про це повідомляє Черкаський обласний центр з гідрометеорології. У Черкаській області та...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x