НовиниЧеркащинаЧеркаський гідрометцентр заявляє: рівень води у Дніпрі не критичний

Черкаський гідрометцентр заявляє: рівень води у Дніпрі не критичний

-

- Advertisment -

Нинішній рівень води у Кременчуцькому водосховищі не є найнижчим чи якимось катастрофічним. Про це заявив керівник Черкаського гідрометцентру Віталій Постригань сайту vikka.ua.

Нагадаємо, що рибалки у Черкасах почали фіксувати дуже низький рівень води у Кременчуцькому водосховищі. А керівник Черкаського рибоохоронного патруля Віктор Іванько заявив, що він найнижчий за останні 17 років.

Черкаська дамба. Фото – Сергій Криниця

«Рівень води у Кременчуцькому водосховищі становив 78,74 метра по Балтійській системі, що відповідає протоколу засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режиму дніпровських водосховищ від 15 листопада 2021 року. Це не є найнижчим рівнем чи якимось катастрофічним на цю дату», – розповів Віталій Постригань.

Фото Віталія Гузя

За його словами, у 1996-1997 роках був зафіксований рівень 78,28 та 78,23 мБС відповідно. А у 1963 році було на цей день 77,98, а у 1995 році лише 77,94 мБС, тобто на 80 см нижче від теперішнього.

У той же час Міжвідомча комісія встановила, що рівень води у Кременчуцькому водосховищі на 1 грудня має становити 78,60-78,50 мБС, тобто ще на 14 см нижчий від сьогоднішнього.

«Як відомо, водність є циклічною і останні 7 років на Черкащині спостерігається низька водність. Кожного року обсяг і рівні води відрізняються, однак загальна тенденція є такою. Минулий рік був складним з наповненням річок водою, він був схожим із 2015 роком, коли в області поєднувалися грунтова, гідрологічна та атмосферна засухи», – розповів Віталій Постригань

За поточний місяць у басейні Дніпра в межах України випало близько 50% норми опадів. У листопаді на Дніпрі вище Київського водосховища водність була меншою за норму і становила 51-78% місячної норми. Складна гідрологічна ситуація утримувалася на р. Сула – 12% норми листопада. По бічному припливу води до Кременчуцького водосховища досягнуто критерію маловоддя – 19% норми. Вже тривалий період спостерігаємо за низькою водністю на р. Рось, де водність на останню дату становила лише 26%. Це зарегульована річка, на якій є декілька водозаборів та проводяться скиди з очисних споруд.

Віталій Постригань назвав три головні причини, які впливають на зменшення рівня води у водоймах області. Це – кліматичні зміни. Друге – зростання температури повітря призводить до збільшення випаровування. І третє – при посушливих умовах зростає забір води для зрошення сільськогосподарських угідь.

За прогнозами синоптиків, найближчі 10 діб не прогнозується встановлення льодоставу на Кременчуцькому водосховищі. За синоптичними розрахунками і моделями, які має гідрометцентр, початок льодоутворення можна очікувати на початку 2 декади грудня.

«Тому побоювання і коментарі про можливі загрози водним біоресурсам у відшнурованих ділянках Кременчуцького водосховища передчасні», – заявив Віталій Постригань.

Як повідомляв сайт vikka.ua, у Черкасах депутат попросив розібратися із туалетами

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
1 Коментар
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
rvvlad
rvvlad
2 років тому

То зі слв Вашого інформатора, пан Іванько збрехав – такого низького рівня небуло не 17 рокі а 24?

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська міська рада придбала бус для ЗСУ

Колектив ЧМР на чолі з міським головою придбали мікроавтобус «Wolksvagen» та передали на потреби військовим. Про це повідомляє Анатолій...

Антициклон «GUSTAV» принесе спекотну погоду на Черкащину

Найближчі три дні погоду на Черкащині визначатиме антициклон «GUSTAV», який забезпечить маловітряну, суху та спокійну погоду. Про це повідомляє...

Цікаве:

Чи легко вибрати нерухомість у Чернівцях

Наразі не потрібно їхати у місто вашої мрії, аби...

Чудо-тканина фліс: особливості й переваги

Фліс є синтетичним аналогом шерсті. Попри таку складову, ця...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x