Online TV
Новини на ВІККАВіККА-новиниВ Україні вже понад два місяці діє закон, що...

В Україні вже понад два місяці діє закон, що обмежує місця для куріння

- Advertisment -

В Україні вже понад два місяці діє закон, що обмежує місця для куріння. Згідно з моніторингом активістів, 93% барів, ресторанів і кафе виконують вимоги про заборону на тютюнопаління. Детальніше в сюжеті.

Марина з подругою відпочиває в одному з київських ресторанів. Через два місяці після впровадження заборони на куріння в подібних закладах вона на собі відчула переваги ініціативи.

Марина, відвідувачка ресторану: «Люди, які не палять, раніше були поставлені в якісь рамки, обмеження. Як правило, це були більш гірші зали для тих, хто не палить, на проході або менш зручні. А ресторани отримали більше вигоди від ухвалення закону, тому що ввечері, як я спостерігаю, збільшилася кількість відвідувачів із дітьми».

Її подруга відзначає, що після набуття чинності нового закону її чоловік став менше палити. І це лише початок. Противники куріння чекають, що після таких обмежень загальний відсоток тих, хто палить, по країні знизиться. Дослідження, проведене активістами коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» показує: практично всі кафе, бари та ресторани закон виконують. І лише в 7% можна зустріти тих, хто палить, зокрема й кальяни та електронні сигарети, в деяких закладах на столах є попільнички.

Юлія Солоха, медіакоординатор центру «Життя»: «Із 508 кафе, які ми промоніторили, ми виявили 20 порушень, що складає 4% від загальної кількості кафе. Із 254 ресторанів виявлено 16 порушень – це 6%. У 261 барі 20 порушників, що складає 8% порушень».

Дмитро – співвласник ресторану, в якому активісти виявили порушення. Він стверджує, що заборона на куріння вплинула негативно на його галузь.

Дмитро Дубас, співвласник ресторану: «Статистика серед моїх колег – на 22% зменшилася відвідуваність. Вимушений констатувати, що куріння залишається конкурентною перевагою, принаймні для моїх установ серед моєї цільової аудиторії».

Водночас активісти впевнені: таке нововведення згодом не відіб’ється негативно на ресторанному бізнесі.

Андрій Скипальський, керівник проекту «Україна без тютюнового диму»: «Як показує досвід інших країн, ресторатори виграють від цього закону. Люди більше їдять, менше потрібно витрачати грошей на прибирання. Працівники більше задоволені, краще працюють і менше хворіють».

Активісти закликають усіх громадян контролювати виконання закону і в разі недотримання звернутися до Державної інспекції захисту прав споживачів.

Олег Кобильков, Держінспекція з питань захисту прав споживачів: «Будьте упевнені, якщо ви зайшли в кафе або ресторан, побачили, що там палять, сказали адміністраторові, що це порушення закону, і скажете, що якщо не буде відповідного реагування, то ми напишемо заяву в Держспоживінспекцію, то я впевнений, що наступного разу ви зайдете, а там палити не будуть».

Закон, що обмежує місця для куріння, набув чинності 16 грудня 2012 року. Згідно з ним, заборонено палити не лише в барах, ресторанах і кафе, а також на дитячих майданчиках, зупинках громадського транспорту та в навчальних закладах.

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкаському зоопарку з’явилося на світ оленятко

У Черкаському міському зоопарку в родині ланей європейських народилося оленятко. Про це повідомили на сторінці Черкаського міського зоологічного парку...

На автомобільних дорогах Черкащини заборонено рухатися вантажівкам

На автомобільних дорогах Черкащини введено тепловий режим. Заборона пересуватися автошляхами стосується транспорту масою понад 24 т. Повідомляє Патрульна поліція...

Цікаве:

Які спортивні добавки справді працюють: правда без маркетингу

Ринок спортивного харчування щороку зростає – разом із кількістю...

Літнє взуття для активних днів: як обрати ідеальні кеди на теплу пору

У літньому гардеробі важливу роль відіграє зручне, дихаюче та...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас