Новини на ВІККАВіККА-новиниВ Україні вже понад два місяці діє закон, що...

В Україні вже понад два місяці діє закон, що обмежує місця для куріння

- Advertisment -

В Україні вже понад два місяці діє закон, що обмежує місця для куріння. Згідно з моніторингом активістів, 93% барів, ресторанів і кафе виконують вимоги про заборону на тютюнопаління. Детальніше в сюжеті.

Марина з подругою відпочиває в одному з київських ресторанів. Через два місяці після впровадження заборони на куріння в подібних закладах вона на собі відчула переваги ініціативи.

Марина, відвідувачка ресторану: «Люди, які не палять, раніше були поставлені в якісь рамки, обмеження. Як правило, це були більш гірші зали для тих, хто не палить, на проході або менш зручні. А ресторани отримали більше вигоди від ухвалення закону, тому що ввечері, як я спостерігаю, збільшилася кількість відвідувачів із дітьми».

Її подруга відзначає, що після набуття чинності нового закону її чоловік став менше палити. І це лише початок. Противники куріння чекають, що після таких обмежень загальний відсоток тих, хто палить, по країні знизиться. Дослідження, проведене активістами коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» показує: практично всі кафе, бари та ресторани закон виконують. І лише в 7% можна зустріти тих, хто палить, зокрема й кальяни та електронні сигарети, в деяких закладах на столах є попільнички.

Юлія Солоха, медіакоординатор центру «Життя»: «Із 508 кафе, які ми промоніторили, ми виявили 20 порушень, що складає 4% від загальної кількості кафе. Із 254 ресторанів виявлено 16 порушень – це 6%. У 261 барі 20 порушників, що складає 8% порушень».

Дмитро – співвласник ресторану, в якому активісти виявили порушення. Він стверджує, що заборона на куріння вплинула негативно на його галузь.

Дмитро Дубас, співвласник ресторану: «Статистика серед моїх колег – на 22% зменшилася відвідуваність. Вимушений констатувати, що куріння залишається конкурентною перевагою, принаймні для моїх установ серед моєї цільової аудиторії».

Водночас активісти впевнені: таке нововведення згодом не відіб’ється негативно на ресторанному бізнесі.

Андрій Скипальський, керівник проекту «Україна без тютюнового диму»: «Як показує досвід інших країн, ресторатори виграють від цього закону. Люди більше їдять, менше потрібно витрачати грошей на прибирання. Працівники більше задоволені, краще працюють і менше хворіють».

Активісти закликають усіх громадян контролювати виконання закону і в разі недотримання звернутися до Державної інспекції захисту прав споживачів.

Олег Кобильков, Держінспекція з питань захисту прав споживачів: «Будьте упевнені, якщо ви зайшли в кафе або ресторан, побачили, що там палять, сказали адміністраторові, що це порушення закону, і скажете, що якщо не буде відповідного реагування, то ми напишемо заяву в Держспоживінспекцію, то я впевнений, що наступного разу ви зайдете, а там палити не будуть».

Закон, що обмежує місця для куріння, набув чинності 16 грудня 2012 року. Згідно з ним, заборонено палити не лише в барах, ресторанах і кафе, а також на дитячих майданчиках, зупинках громадського транспорту та в навчальних закладах.

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У ДТП біля Умані загинув водій легковика, його пасажири — у лікарні

Дорожньо-транспортна пригода сталася сьогодні на автошляху «Київ-Одеса». На місці події працювала слідчо-оперативна група поліції та медики. Попередньо, близько 12:00 години...

У Черкасах під час пожежі в багатоповерхівці евакуювали трьох людей

10 травня у дев’ятиповерховому будинку на вулиці Сумгаїтській у Черкасах сталася пожежа. Про це повідомляє ГУ ДСНС України у...

Цікаве:

Компенсація тим, хто надав житло переселенцям: як працює програма «Прихисток»

Програма «Прихисток» передбачає надання компенсації за безоплатне забезпечення  тимчасовим...

Чи вплинуть весняні заморозки на урожай на Черкащині – коментар агронома

Нестабільна весняна погода внесла свої корективи в плани аграріїв...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас