Новини на ВІККАВіККА-новиниУ Новий рік – із олів’є

У Новий рік – із олів’є

- Advertisment -

У Новий рік – із олів’є. Попри появу кулінарних новинок, зі святкового меню черкаських домогосподарок і закладів харчування не зникає популярний салат. Кулінари вже назвали його класикою. А ще кажуть, що цей салат – то справжня калорійна бомба. Досліджувала історію страви та їла смачнючий салат Олена Берестенко.

 

Для Оксани слова «олів’є» і «Новий рік» – то майже синоніми.

Оксана Горбань, жителька м. Черкаси: «Ще з дитинства пам’ятаю, що завжди на нашому святковому столі був салат олів’є. Це була наша традиційна святкова страва. Моя новостворена сім’я не порушуватиме це правило».

Аби страва смакувала, її слід готувати у класичному варіанті, вважає дівчина. Тут і добротний майонез, і ковбаса «Лікарська». А ще – овочі з сільської грядки.

Оксана Горбань, жителька м. Черкаси: «Щоби не зіпсувати салат, тут, думаю, повинні бути: смачна ковбаса, домашні яйця, картопля. З села».

Та основним інгредієнтом олів’є ковбаса була не завжди. Страву почали готувати ще в 19 столітті. І за основу спершу брали птицю. Згодом інгредієнти змінювалися. Незмінною залишалася лише картопля, розповідає іменитий кухар Андрій Крижанівський. Існує декілька версій походження салату. Найвідоміша – про те, що страву назвали на честь француза Люсьєна Олів’є. Той відкрив у Москві ресторан паризької кухні.

Андрій Крижанівський, кухар: «Визначити, чи ця теорія походження правдива – надзвичайно складно. Історичні факти, що залишилися, надзвичайно різнопланові».

Для черкасців олів’є вже стало новорічною традицією, історією, каже кухар. Та салат надзвичайно ситний і калорійний, попереджає кулінар.

Андрій Крижанівський, кухар: «Узагалі-то, цей салат – це така собі калорійна бомба. Тобто ми отримуємо надзвичайно велику кількість калорій. Жирний майонез, м’ясо, горох і калорійні яйця».

Цікаво, що наші північні сусіди за олів’є навіть вираховують рівень добробуту громадян.

Андрій Крижанівський, кухар: «У Росії за цим салатом вираховують прожитковий мінімум. Тобто всі продукти з салату вважають основними для нашого щоденного раціону».

Як би там не було, але салат олів’є ще надовго залишиться для українців символом новорічного столу. Цю страву навіть оспівують у піснях.

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах рятувальники зняли з даху кота, який застряг у вентиляційній шахті

13 травня мешканка Черкас звернулася до рятувальників із проханням допомогти врятувати свого кота, який два дні тому заліз у...

У небі над Черкащиною цієї ночі збили ворожий дрон

У ніч на 14 травня над Черкаською областю лунали тривалі повітряні тривоги через атаку ворожих дронів. Про це повідомляє...

Цікаве:

Компенсація тим, хто надав житло переселенцям: як працює програма «Прихисток»

Програма «Прихисток» передбачає надання компенсації за безоплатне забезпечення  тимчасовим...

Чи вплинуть весняні заморозки на урожай на Черкащині – коментар агронома

Нестабільна весняна погода внесла свої корективи в плани аграріїв...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас