Online TV
Новини на ВІККАВіККА-новиниСезон тихого полювання: грибники штурмують ліси

Сезон тихого полювання: грибники штурмують ліси

- Advertisment -

Сезон тихого полювання. У пошуках диких ласощів грибники розпочали масовий штурм лісів. Більшість із них несе впольовані гриби на місцеві базари. Черкащани ж купують осінні ласощі, не замислюючись про свою безпеку. Та часто забувають про те, що деякі гриби можна їсти тільки один раз. Про тонкощі тихого полювання по-черкаськи розповість Вікторія Хамаза.

Галина Сергіївна понад 15 років продає гриби на Центральному базарі. Привозить їх із Чигиринського району. Продавчиню вже знають і довіряють їй. Від покупців відбою немає.

Галина Кириченко, продавчиня грибів: «Діти збирають грибочки білі, маслюки, зеленухи та польські. У нас є ще там якісь і червоні, і руді, і коричневі, але тих грибів діти не беруть. Ми беремо ці кожен рік, я уже 15 років торгую. Кожен рік на базарі. Білий гриб найкраще беруть, бо він же найсмачніший. І зеленушку беруть зараз на засолку, опеньки, але в нашому лісі їх немає».

Жінка запевняє, що гриби можна купувати лише в перевірених людей. Як доказ, демонструє папірець із висновком лабораторії.

Галина Кириченко, продавчиня грибів: «А як же! Обов’язково лабораторія! Проходимо лабораторію кожен день. Як дівчата не прийшли, то сама беру».

Незважаючи на широкий асортимент осінніх ласощів, Галина Павлівна наголошує, що брати потрібно лише ті, в яких впевнені. Сьогодні ж у кошиках більшості збирачів – лисички, маслюки, сироїжки та білі гриби. Однак фахівці застерігають: у гонитві за збиранням грибного врожаю головне – не помилитися.

Олександр Спрягайло, біолог: «Я порадив би людям, які йдуть на тихе полювання, обов’язково або брати з собою знавця, який уже брав ці гриби, або ж самому докладно все це повивчати. І як тільки є хоч крапля сумніву, то, звісно, не брати. Тому дуже багато навіть їстівних, на перший погляд, грибів можуть бути отруйними та належати до зовсім іншого виду. А тому спричинити смертельне отруєння».

Також варто бути обачними під час приготування грибів.

Олександр Спрягайло, біолог: «Дуже поширеною думкою є, що правильно приготований навіть отруйний грип стає неотруйним. Це хибна думка. Іноді якщо один гриб отруйний потрапить до неотруйних, то він може призвести до багатьох смертей. Треба дуже добре в цьому розбиратися. 99% людей можуть цього не знати. Тому навіть не варто пробувати цього робити».

Якщо після вживання грибів спостерігається погіршення здоров’я, варто негайно викликати швидку. Одночасно, не очікуючи її прибуття, промити шлунок.

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Яка вода на Черкащині: результати моніторингу якості питної води

У період з 23 до 27 червня 2025 року Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб відібрав та дослідив...

В Умані водій Audi протаранив відбійник на трасі Київ-Одеса

На автодорозі М-05 Київ-Одеса поблизу Умані сталася дорожньо-транспортна пригода. Водій автомобіля Audi A6 не впорався з керуванням та врізався...

Цікаве:

Літнє взуття для активних днів: як обрати ідеальні кеди на теплу пору

У літньому гардеробі важливу роль відіграє зручне, дихаюче та...

Футболки для жінок від Nike – стильний одяг для літнього часу

Такий елемент гардеробу як футболки давно є чудовим інструментом,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас