Online TV
Новини на ВІККАВіККА-новиниГончар-самоучка із Тальнівщини створює унікальний глиняний посуд

Гончар-самоучка із Тальнівщини створює унікальний глиняний посуд

Секрет створення стародавніх макітер, глечиків і тарілок розкрили на Черкащині. У селі Мошурів Тальнівського району шкільний викладач випадково розкопав старе родовище глини й уже рік створює посуд, який завдяки унікальній методиці не відрізнити від витворів давніх майстрів. Гончара-самоучку Миколу Дехтярчука вже запросили представити свої роботи на всеукраїнському конкурсі «Дарунки з українською душею». Більше – в сюжеті наших кореспондентів.

Кожному новому глечику, горщику та макітрі, що вискакують із гарячої печі, 36-річний гончар Микола радіє, як дитина. І одразу перевіряє на якість.

Створює стародавній посуд гончар-самоучка більше року. Минулого Великодня шкільний викладач малювання випадково розкопав у дворі старе родовище глини. І, не маючи жодної практики, сів за гончарне коло.

За цей час Микола створив понад дві тисячі кухлів, горщиків і тарілок. Свій посуд він називає екологічно чистим і навіть цілющим. Усе тому, що для своїх виробів гончар обирає тільки найкращу червону та чорну глину. А ще – спеціально «зістарює» їх унікальним методом діхтярювання, яким володіли ще наші пращури. Завдяки такому покриттю від стародавніх їх не відрізнити. Утім секретів свого авторського методу майстер не видає.

Микола Дехтярчук, гончар: «Секретів маю багато, але я їх не розкажу, бо це секрети. «Діхтьовка» – це ось він чорненький, старенький такий, ніби йому багато років, ніби він всі ці роки з печі в піч на припічок ставився. Нею мало хто займається, процес трошки марудний, складний».

Батьки ж Миколи зізнаються: ймовірно, цей дар йому дістався від пращурів.

Леон Дехтярчук, батько: «Гончарі видно були, але ж я не пам’ятаю цього. У нього свої секрети, він придумує постійно, ми навіть не надіялися, що він так швидко освоїть це все».

Олена Дехтярчук, мати: «Молодець, самоучка, можна так сказати, ніхто йому нічого не показував, почав сам, усе сам. Вирішив, приїхав із Києва, щось у нього не склалося, і давай глину шукати. Сам знайшов цю глину і почав оце пробувати».

Сьогодні Миколу Дехтярчука вже запросили представити свої унікальні тарілки на всеукраїнському конкурсі «Дарунки з українською душею». Майстер сподівається, що цей проект дасть йому можливість продемонструвати красу давніх гончарних традицій усій країні, а можливо, і світові.

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.

Має шестеро правнуків і прапраправнучку: жителя Черкас привітали зі 100-річчям

100-річний ювілей відзначив сьогодні житель нашої громади Дмитро Ячменев. Від імені міського голови шановного довгожителя привітали представники департаменту соціальної...

Черкаси попрощалися навіки із бійцем, який виконував завдання на Дніпропетровщині

Черкаська громада попрощалася з Андрієм Боговиком — мужнім захисником, який віддав своє життя за свободу та незалежність України. Повідомив...

Цікаве:

Не лише цибулю й часник: 5 культур, які можна посіяти під зиму – ще встигаєте “заселити” город цими овочами

Досвідчені городники розповіли, які культури можна посіяти восени під...

Як садити чорнобривці під зиму: секрети яскравих клумб навесні

Останні кілька років я сію їх під зиму, щоб...

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x