НовиниУ бою під Крутами прославилися двоє черкащан

У бою під Крутами прославилися двоє черкащан

-

- Advertisment -

Серед тих, хто 29 січня 1918 р. став до нерівного бою і вкрив славою українські знамена, були й сини Черкащини. Про це у Facebook повідомляє очільник Черкаської області Юрій Ткаченко, посилаючись на "Козацький край".

Як ідеться в повідомленні, Валентин Отамановський зі Смілянщини мав дипломи кількох університетів і знав 7 європейських мов, мав можливість залишатися у Відні, де керував видавництвом "Вернигора". Іван Шарий з Чорнобаївщини був чудовим педагогом і очолював столичний Будинок вчених.

Усе це було вже після Крут, в бою під якими вони уціліли. Машина радянських репресій наздогнала їх у 1929 році: Отамановського відправили до концтабору, а Шарого – розстріляли.

Власне, їхнього прикладу достатньо для ілюстрації того, що могла мати Україна з такими людьми, якби наша держава стала тоді незалежною. Водночас запізніла розправа над ними нагадує про підступність ворогів України і їхню ненависть до прагнення нації до свободи і власної державності.

З такими датами, як сьогодні, не вітають – ми просто пам'ятаємо і гордимося подвигом Героїв Крут, зазначає Юрій Ткаченко. Нація продовжує розбудову власної держави – прапор, який майорів у січні 1918-го, – це прапор сучасної України. Маємо бути єдиними під цим знаменом, бо навіть ворог України нині той же, хоча й кольори його прапорів зараз – інші.

Як повідомляв сайт vikka.ua, у черкаському музеї відкрили особливу експозицію.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах на місці, де була синагога, з’явиться будівля висотою до 14 метрів

У Черкасах по бульвару Шевченка на місці історичної будівлі (колишня синагога Тверського), якій уже понад 100 років, має з’явитися...

Черкаські легкоатлети вибороли медалі на літній Універсіаді України

Черкаські студенти та випускники ННІ фізичної культури, спорту і здоров'я Черкаського національного університету взяли участь на ХIX літній Універсіаді...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x