НовиниЩо слід знати, аби убезпечити себе від грипу та...

Що слід знати, аби убезпечити себе від грипу та ефективно йому протистояти

-

- Advertisment -

За другий тиждень січня у Черкасах на грип захворіло понад дві тисячі містням, двоє так і не здолали вірус. Користуючись рекомендаціями Головного управління Держсанепідслужби у Черкаській області, сайт vikka.ua підготував підбірку порад, які допоможуть убезпечити себе від вірусу та ефективно йому протистояти.

Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим. Тому перші ж симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги. Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді може лише за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Серцева недостатність також нерідко розвивається внаслідок ускладнень грипу.

Грип дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом – коли хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. У зоні зараження перебувають усі в радіусі 2 метрів навколо хворого.

Навіть якщо ознак хвороби немає краще перестрахуватися:

  • Уникайте скупчень людей;
  • Користуйтеся одноразовими масками при необхідності, щоб захистити себе чи оточуючих від зараження. Маска ефективна, тільки якщо вона прикриває рот і ніс.
  • Регулярно провітрюйте приміщення і робіть вологе прибирання – як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж годин після перебування у приміщенні хворої людини.
  • Повноцінно харчуйтеся, уникайте перевтоми. Це підвищує опірну здатність організму.
  • Мийте частіше руки. Інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками.
  • Користувуйте тільки одноразові паперові серветки і рушниками – як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю чи нежитю. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть стати джерелом зараження.

При появі перших симптомів грипу (підвищена температура тіла, біль у горлі, кашель, нежить, біль у м'язах) хвора людина обов'язково повинна залишатися вдома. Не варто виходити з дому навіть заради візиту до лікаря. Його слід викликати додому. Призначене лікарем симптоматичне лікування у домашніх умовах може бути достатнім для одужання.

Лікувати грип можна за допомогою:

  • Препаратів з доведеною активністю проти вірусу грипу – лише вони здатні вплинути на вірус грипу: припинити його розмноження в організмі.
  • Препаратів, що пом'якшують симптоми, – вони не діють на вірус грипу, але полегшують стан хворого, пом'якшуючи симптоми. За умови легкого перебігу хвороби симптоматичне лікування у домашніх умовах може виявитися достатнім для повного одужання.

Під час грипу необхідно пити багато рідини. Їжа повинна бути легкою і нежирною, однак примушувати хворого їсти не потрібно.

Грип не лікується за допомогою:

  • Антибіотиків – вони не створюють жодної протидії вірусам, оскільки призначені виключно для боротьби з бактеріальними інфекціями. Вживання антибіотиків не за призначенням не лікує хворобу і лише ускладнить боротьбу з хворобами у майбутньому.
  • Гомеопатичних препаратів – немає жодних науково обґрунтованих доказів їхньої ефективності проти вірусу грипу, тому в усьому світі вони не рекомендовані для лікування будь-яких небезпечних для життя інфекцій, в тому числі й грипу.
  • Імуностимуляторів, імуномодуляторів – немає жодних науково обґрунтованих доказів їхньої ефективності проти вірусу грипу. Водночас їхня дія під час хвороби може за певних умов навіть виявитися шкідливою.
  • Народних засобів – лікування виключно народними засобами є неефективним і небезпечним, оскільки ніякі трав'яні відвари, чаї та настоянки на вірус грипу не діють. Однак народні засоби можуть згодитися для пом'якшення симптомів грипу – за умов розумного використання без зловживань.

Якщо ж лікування не допомагає і стан хворого погіршується, не зволікайте з госпіталізацією, адже тепер під загрозою його життя.

Як повідомляв сайт vikka.ua, за тиждень грип забрав життя двох черкащан.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах видавали корм для тварин, яких вивезли з-під обстрілів (ВІДЕО)

На площі біля одного з черкаських торгових центрів видавали корм для тварин - переселенців. Акція реалізована за підтримки міжнародної...

«Якщо підтвердиться, то буде звільнений»: мер Кам’янки прокоментував ніби наявність громадянства рф у секретаря

Міська рада Кам'янки Черкаської області звернеться до СБУ з проханням перевірити інформацію про ймовірну наявність громадянства РФ у секретаря...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x