Новини на ВІККАВіККА-новиниБільше ста сіл Черкащини поділилися досвідом участі у міжнародних...

Більше ста сіл Черкащини поділилися досвідом участі у міжнародних грантах

-

- Advertisment -

Розвивати село можна, було б бажання місцевих жителів. У цьому переконані громади більше ста сіл Черкащини. Всі вони – учасники міжнародного проекту, який на умовах співфінансування дає змогу поліпшити життя селян. Люди освітлюють вулиці, ремонтують ФАПи, школи, садочки, закуповують сільгосптехніку, стають енергонезалежними. Міжнародні експерти приїхали перевірити, як реалізується проект і обрати нових щасливчиків для участі в ньому.

Відновлений з руїн. Цей ФАП у селі Карашина на Черкащині відреставрували із занедбаного після розвалу колгоспу дитячого садочка. Будували протягом трьох років. Цьогоріч замінили пічне опалення. Планують облаштувати душову.

Тамара Печиненко, завідувач ФАПу с. Карашина: "Обслуговується за день буває до 15 чоловік. Зертаються в основному з тиском, дітям прививки робимо і як хворіють, то ближче ж сюди їхати, ніж в город. Як людині погано зараз, то й допомогу треба надати зараз, а не везти".

У селі Черепин закупили сільгосптехніку. Бо, як колгосп збанкрутував, розказують люди, обробляти землю їм стало нічим. Тому організували багатофункціональний кооператив. Цей трактор тепер перший помічник в селі.

Анатолій Оніщенко, тракторист кооперативу села Черепин: "В даний момент працюю з отвалом взимку,а восени оранка, культивація".

Нова техніка почала працювати у жовтні минулого року. Селянам тепер не доводиться записуватись у черги на обробіток землі до приватників із інших сіл. Та й для своїх ця послуга в рази дешевша.

Анатолій Стрикаль, голова сільськогосподарського кооперативу "Обрій" села Черепин: "Восени встигли на 5 з половиною тисяч надати послуг. То з них три тисячі зробили ТО, а дві з половиною пішли на пальне".

Катерина Котляр, жителька села Черепин: "Дешевше і вигідно. Тут в своєму селі подзвонив і замовив. Зразу приїхав, а раніше треба було в іншому селі домовляться".

Втілити ці ідеї в селах вдалося завдяки міжнародному проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду". Реалізується він на умовах співфінансування: Євросоюзом, програмою розвитку ООН, місцевими бюджетами і самими селянами.

Анатолій Пархоменко, Черепинський сільський голова: "До 2012 року ми не знали, що це таке інвестиції, не знали, як з ними працювати з коштами, з грантами, в кого і як просити. А на сьогоднішній день ми вже три проекти виграли".

Міжнародний проект діє з 2008 року. Його експерти приїхали на власні очі подивитись, як громади реалізують свої ідеї. І дати зелене світло міні-проектам ще більш як трьом десяткам сіл Черкащини. На втілення їхніх ідей готові дати півмільйона доларів США.

Хендрік ван Зіл, міжнародний менеджер проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду": "Я побачив більше, ніж очікував.Громада не зупинилася на втіленні мікропроектів, а продовжила працювати на свій розвиток. Це і є мета нашого проект".

За сім років, що проект працює в Україні, українські села отримали майже двісті мільйонів гривень інвестицій.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

На Черкащині шахрай видурив у людей понад 170 тисяч гривень і втік за кордон

До суду скерували обвинувальний акт проти чоловіка, який разом із поплічниками шахрайським шляхом заволодів коштами громадян на суму понад...

Керівник “Черкасиводоканал” отримує більше, ніж мер Києва

Заробітна плата керівника комунального підприємства «Черкасиводоканал» Івана Сухарькова більша, ніж, скажімо, дохід мера Києва Віталія Кличка. Торік Сухарьков заробив...

Цікаве:

Як знайти роботу в Черкасах без досвіду: покроковий гайд

Пошук першої роботи може бути викликом, особливо якщо ви...

Черкаські мистецькі школи оголошують набір учнів: як туди потрапити?

Мистецькі школи Черкас запрошують на навчання дітей віком від...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x