Новини на ВІККАВіККА-новиниЧеркаські інтернати переходять на нові системи обігріву (ВІДЕО)

Черкаські інтернати переходять на нові системи обігріву (ВІДЕО)

-

- Advertisment -

Сіно і соняшник замість газу і вугілля. Жовтневий психоневрологічний інтернат, що на Чорнобаївщині, випробовує альтернативне паливо. Утеплюються і переходять на економний обігрів, аби заощадити. Чи буде вихованцям взимку комфортно – розкаже Ірина Куйбіда.

Соняшникове лушпиння і пресоване сіно на зміну дровам і антрациту. Завгосп Володимир перевіряє, як горітимуть сучасні пелети. Їх взяли на пробу в місцевих виробників. Ті пообіцяли: за менші кошти котельня вироблятиме більше тепла.

Володимир Живогляд, завідуючий господарством Жовтневого психоневрологічного інтернату: "Чули, що хороша тепловіддача від нього і довше горить, ніж дрова. І тепло краще".

Обігріватись твердим паливом інтернат почав ще торік. Тоді відмовились від газу на користь дров. І помітили неабияку економію. Тепер переобладнують котли. Вже невдовзі, з початком опалювального сезону перевірять, у скільки "вкладуться" завдяки нововведенню.

Галина Черненко,директор Жовтневого психоневрологічного інтернату: "Якщо вугіллям нам треба 350 тонн по 4 тисячі тонна, то це в межах мільйону. Якби ми сьогодні працювали на газових котлах, нам би потрібно було в межах двох мільйонів. На твердопаливних котлах ми використали тисяч 200".

Додало економії і утеплення стін житлового корпусу, встановлення нових вікон, ремонт даху. Такий комплексний підхід поки застосовують в чотирьох інтернатах області. На решту коштів не вистачає, розповідає директор обласного соцдепартаменту.

Руслан Чикало, директор департаменту соціального захисту населення: "На жаль, ми не маємо такого фінансового ресурсу великого. Ми могли б до всіх наших інтернатів так комплексно підійти. Але викручуємось з того, що є".

За підрахунками керівництва інтернату і обласної комісії, прогнози на опалювальний сезон для установи доволі теплі. Зменшити використання енергоносіїів планують майже на 30, а то й на 40%.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У селі на Черкащині згоріла хата. Причина – порушення правил безпеки

15 червня до Служби порятунку надійшло повідомлення про те, що у селі Малий Ржавець Степанецької територіальної громади виникла пожежа...

Директори черкаських шкіл зняли кліп для випускників

Директори черкаських закладів загальної середньої освіти привітали випускників зі святом та записали відеосюрприз. Про це пишуть на сторінці Департаменту...

Цікаве:

Як знайти роботу в Черкасах без досвіду: покроковий гайд

Пошук першої роботи може бути викликом, особливо якщо ви...

Черкаські мистецькі школи оголошують набір учнів: як туди потрапити?

Мистецькі школи Черкас запрошують на навчання дітей віком від...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x