Новини на ВІККАВіККА-новиниЗамість води – суцільні нечистоти

Замість води – суцільні нечистоти

-

- Advertisment -

Замість води – суцільні нечистоти. На річці Золотоношка – екологічне лихо. Кілька років поспіль у водойму скидають неочищені стоки з райцентру. Нині в річці ще ловлять рибу. Однак у скидному каналі Золотоніської осушувальної системи екологи вже зафіксували забруднення – дефіцит кисню та перевищення граничнодопустимих концентрацій амоній-іонів у 15 разів. А з нього нечистоти потрапляють у Золотоношку. Така ситуація з року в рік. Чи буде Золотоношка, як колись, чиста вода – з’ясовувала Ірина Гришко.

Поки що черкаські дачники безтурботно рибалять на березі Золотоношки. Втім знають: коли течія пожовтіє – час змотувати вудки.
Віктор, дачник: «Золотоношка – дуже брудна річка…»
Нині Золотоношка менш забруднена. Стоки з райцентру скидають напряму в Дніпро вище за течією від села Чапаєвка. За два тижні рівень води в Кременчуцькому морі буде достатнім, аби його перевели на літній режим. Тоді стоки потраплятимуть безпосередньо в річку. Її води забруднюватимуть акваторію Лівобережжя – поблизу сіл Крутьки, Мельники, Чапаєвка та близько десяти дачних кооперативів. Сьогодні ж на сполох б’ють жителі «Залісся».
Ірина Гришко, кореспондент: «Бруд, мул і сморід. Цей дренажний канал уже давно мертвий. Риба зникла, навіть жаби не водяться, а птахи подалися до чистіших берегів. Повернути життя річці намагаються дачники, втім усі зусилля марні».

Скидний канал поблизу будинків людей. Запах від нього – жахливий. Водойму не чистили більше десяти років. Голова кооперативу розповідає: за радянських часів це робили кожні три-п’ять.
Микола Вергай, голова садового товариства «Залісся»: «Проблема з осені до ранньої весни. Всі нечистоти в нашому каналі, природа знищується. Коли дачники з’їжджають, іде інтенсивне скидання нечистот, а потім все це тече в Дніпро».
У папці з численними зверненнями – самі відписки. Жодного конкретного рішення та надії.
Микола Вергай, голова садового товариства «Залісся»: «За цей час ми зверталися в усі інстанції, але до цього заходи не вжиті.».
Екологи кивають на попередників.
Павло Матвєєв, начальник Державної екологічної інспекції в Черкаській області: «Упродовж 5 років цим питанням ніхто не займався, все зводилося до постанов, рахували просто збитки, а глибше ніхто не зазирав. Збитки на сьогодні сягають 3 млн. 700 тисяч гривень».
У дворах людей вода також брудна. Як постоїть кілька днів – на її поверхні з’являється жирна плівка. Чи пов’язане це із забрудненням навколишнього середовища, люди не знають.
Сергій Юрійович, дачник: «На нашій дільниці тільки 4 колонки з чистою водою».
Змінити статус Золотоношки як річки-каналізації обіцяє новий мер районного центру. Раніше очисні споруди міста перебували на балансі приватного підприємства ВАТ «Веста». Воно не очищувало стоки належним чином. Півроку тому очисні передали на баланс міста, а в держбюджеті нарешті знайшли кошти на реконструкцію. Вже освоїли три мільйони.
Олег Масло, заступник міського голови м. Золотоноша: «Весь проект коштує 30 мільйонів, освоїли вже 3. У кінцевому результаті ми зможемо в цій рідині рибу ловити. Це будуть біофільтра, біоплата, складна сучасна технологічна система».
Поки проект реконструкції втілюють у життя, кількість стоків намагаються зменшити.
Віталій Войцехівський, міський голова м. Золотоноша: «Ми вдвічі скоротили викид. Пішли назустріч наші підприємства».
15 квітня закінчать першу чергу проекту, а це вже 80% робіт.
Віталій Войцехівський, міський голова м. Золотоноша: «Далі робота піде по 2 і 3 чергах. До червня, думаю, у нас буде порядок».
Як тільки перша черга буде готова, міський голова обіцяє взятися за очищення каналів і повернути їм первісний вид.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах чоловік підпалив будинок сусіда

За умисне знищення майна черкащанину загрожує до десяти років позбавлення волі. Правоохоронці повідомили чоловіку про підозру. Інформує Поліція Черкащини.  Інцидент...

На пляжах Черкас виявили кишкову паличку та яйця аскарид 

Про ситуацію на пляжах та у місцях масового відпочинку населення на водних об’єктах повідомляє Черкаський обласний центр контролю та...

Цікаве:

Відмінності між iPhone 12 Pro та iPhone 13

Постійна еволюція ринку смартфонів виділяє дві перлини серед флагманських...

З іграшками і малюнками у Черкасах вшанували пам’ять загиблих дітей внаслідок російської агресії

Департамент соціальної політики спільно з соціальними установами провели акцію...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x