Online TV
Новини на ВІККАВіККА-новиниГенномодифіковані організми – панацея від голоду чи біотехнологічна зброя

Генномодифіковані організми – панацея від голоду чи біотехнологічна зброя

Сьогодні рослинами, стійкими до комах, хвороб і гербіцидів, нікого не здивуєш. Учені Америки вже селекціонували моркву з підвищеним вмістом кальцію, японці – рис, стійкий до повеней. Світові площі під біотехнологічними культурами збільшуються щороку. Однак суперечки довкола генномодифікованих організмів не вщухають. Одні називають ГМО порятунком від голоду, інші – причиною хвороб. Розвінчують міфи українські науковці.

Кількість родючих площ зменшується щороку, натомість зростає світове населення. Людство все частіше опиняється перед проблемою дефіциту харчів. Не краща ситуація і в колись аграрній Україні. Нині сільське і міське населення майже урівнялося, надалі аналітики прогнозують скорочення хліборобських рядів. Порятунок від голоду – трансгенні культури. Нічого страшного у цьому немає, – запевняють вчені, – просто генна інженерія, на відміну від традиційної селекції, дозволяє значно пришвидшити виведення необхідних сортів. Можна змінити не лише смакові якості, а й колір, поживність та стійкість до негативних умов навколишнього середовища.
Микола Бойко, представник Українського товариства клітинних біологів та біотехнологів: «Беремо тата-маму. У тата вирізаємо якість, яка нам потрібна, – збільшення вмісту білку. Ми взяли горох і пшеницю і хочемо створити пшеницю з високим вмістом білка. Вирізаємо цю ділянку і переносимо в материнську рослину. В підсумку отримуємо задану якість».

Міф про те, що ГМО може викликати мутації в ДНК людини, спростовує і заслужена вчителька біології Червонослобідської школи Ірина Носаєва. Й досі жодного негативного впливу трансгенних організмів на людину та довкілля не виявлено.
Микола Бойко, представник Українського товариства клітинних біологів та біотехнологів: «Два роки вчені приділяють вивченню екологічної та медичної безпеки. Як впливає нова рослина на довкілля, на людину і тварину. Чи має токсикологічні чи алергенні властивості. На цьому етапі відсівається все непотрібне».
Нині вирощуванням генномодифікованих рослин займаються 25 країн, споживати ГМО дозволено у понад 50-ти. Серед провідних виробників США, Китай, Індія, Аргентина. Утім, в Україні використання ГМО хочуть заборонити. Не вирішена й проблема маркування.
Борис Сорочинський, завідувач відділу Інституту харчової біотехнологій та геноміки НАН України, кандидат біологічних наук: «Якщо говорять про маркування, то в нас поки що офіційно не зареєстровано жодного генного продукту. Як можна маркувати те, чого не повинно бути на ринку. Якщо у нас не зареєстровано, то його треба не маркувати, а вилучати з ринку».

попередня стаття
наступна стаття
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.

12 одиниць техніки розчищають дороги у Черкасах – Бондаренко

Від ранку комунальники працюють на дорогах міста Черкаси. Працівники КП “ЧЕЛУАШ" обробляють дороги, мости, спуски, підйоми протиожеледними засобами. Повідомив...

Арктичний холод на Черкащині відступає, але негода не здається

Пік арктичного вторгнення, яке принесло на Черкащину відчутні морози, вже позаду. Як повідомляють у Черкаському обласному центрі з гідрометеорології,...

Цікаве:

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

Підключення до трансляції ВІККА...
Перевірка доступності потоку

Трансляція недоступна

Наразі пряма трансляція не ведеться. Спробуйте пізніше.

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x