Новини на ВІККАВіККА-новиниЧеркащан вчать жити по-новому у школі діабету

Черкащан вчать жити по-новому у школі діабету

-

- Advertisment -

Життя з недугом. Сьогодні світ відзначає Міжнародний день боротьби з цукровим діабетом. На Черкащині на цю недугу хворі понад 45 тисяч людей. І це лише офіційні дані. Реальні ж, говорять лікарі, – більші у рази. Адже чимало черкащан навіть не підозрюють, що живуть із цукровим діабетом. Для боротьби із ним у місті відкрили спеціальну школу.

До лікаря – як до подруги. І так останні чотири роки. Стільки пані Тамара живе з діабетом. Жінка навіть не підозрювала, що хвора цим недугом. Страшний діагноз, каже пенсіонерка, прозвучав, як грім серед ясного неба.

Тамара Трофименко, хвора на діабет: "Це стрес, це жах, це якась невпевненість, розпач, незнання нічого".

Стабілізували стан пані Тамари медики. А от жити з недугом та розробити програму лікування пенсіонерці допомогли у школі діабету. Із медичними картами замість щоденників. Так приходять на навчання учні школи діабету. Більшість відвідувачів – люди літні. Щосуботи у Першій міські поліклініці лікарі-ендокринологи вчать їх як жити з недугом.

Тетяна Глись, лікар-ендокренолог: "Ми вимірюємо рівень глюкози в крові, вчимо людей користуватися глюкометром, вчимо правилам самоконтролю, догляду за ногами, профілактики такого грізного захворювання, як гіпоглікемія – зниження цукру".

Кожне заняття – крок до одужання. У школі діабету лікарі безкоштовно вчать черкащан контролювати рівень цукру та розробляють індивідуальну програму лікування. Все – аби уникнути ускладнень. Тих, кому це не вдається, посилають у кабінет діабетичної стопи. За тяжко хворих тут беруться справжні фахівці.

Раїса Дячекнко, міський позаштатний ендокринолог: "Проблеми з ногами, стопами, які мають тріщини п’ят, нігті, що вросли, мозолі. Медсестра допомагає це все прибрати. Задача не допустити появи таких ускладнень як язви на ногах або розвитку гангрени".

Перевірити рівень цукру у крові черкаські лікарі закликають всіх містян. Найближчий огляд відбудеться 22 листопада на базі діагностичного центру обласної лікарні. Всіх бажаючих медики консультуватимуть безкоштовно.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Чигирині представили художню виставку «Христос Воскрес! Воскресне Україна!»

Напередодні Великодня в музеї Богдана Хмельницького у м. Чигирин розпочала роботу тимчасова виставка «Христос Воскрес! Воскресне Україна!». Про це...

Черкаські піротехніки розміновують деокуповані території (ВІДЕО) 

Черкаські піротехніки продовжують розміновувати деокуповані території Херсонської та Миколаївської областей від вибухонебезпечних предметів. Про це повідомляють на сторінці Обласного...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x